Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Szabadegyetem: Platón ma is aktuális

Szeged - Szegedi és budapesti oktató, valamint SZTE-s hallgató is volt a között a 35 előadó között, akik tegnap a Szent-Györgyi Albert Agórába szervezett szabadegyetemen és nemsztrájkon prezentáltak.
Szabadegyetem címmel szerveztek egész napos előadás-sorozatot a Szent-Györgyi Albert Agórába szegedi egyetemi polgárok. A maratoni program, amely a nemsztrájk alcímet kapta, délelőtt 10-től este 7 óráig tartott.

– Az előadók a tiltakozás egy olyan formáját választották, amellyel mindenki számára elérhetővé kívánták tenni a minőségi felsőoktatás, az universitaseszme értékeit – írták közleményükben a szervező MiértHallgatók. Nem az utcát, hanem a szellemi mondanivalót választották a demonstrálás alternatív módjának. A 35 előadó 20 perces prezentációkat tartott. Érkeztek oktatók a Szegedi Tudományegyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről is. Több hallgató is felszólalt. A három szekcióban zajló előadások témái a hatalom, a kultúra, a művészet, a tudomány és az oktatás aktuális kérdéseit járták körbe. Az érdeklődés elmaradt a várakozásoktól, néhány százan fordultak csak meg az egész napos programon az Agórában.

Platón ma is aktuális. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Gyenge Zoltán, a szegedi filozófia tanszék vezetője a hatalomról elmondta, a görög filozófus, Platón 2500 évvel ezelőtti szövegei ma is megdöbbentően aktuálisak, sokat lehet belőlük tanulni. Kitért rá, hogy Platón demokráciaértelmezése merőben más, mint a modern koré, ha valaki azt az időszakot emlegeti a demokrácia hőskoraként, nyugodtan törjünk ki vad kacajban. Gyenge Zoltán a görög filozófus népvezér fogalmát emelte ki. – Veszélyes, hiszen a csőcselék vakon engedelmeskedik neki. Ez az ember ártatlanul citál embereket a bíróság elé, száműzi őket külföldre, ha hatalomra kerül. Belőle lesz a zsarnok, így alakul ki a zsarnokság.

Sándor Klára, az SZTE nyelvésze a rosszul értelmezett nemzetiségi jelképekről, Deák Dániel, a Corvinus oktatója a rosszul és a jól gyakorolt hatalomról adott elő. A MiértHallgatók egyik tagja, Medvegy Gábor, aki médiatudományt tanul a szegedi egyetemen, a közösségi rádiózásról beszélt. A szegedi Rádió Mi korábbi műsorvezetője kifejtette, hogy nagy az összefüggés a közösségi rádiózás, a MiértHallgatók és a hasonló közösségek között, hiszen mindegyik alulról szerveződő csoport. Bízik benne, hogy egyre többen csatlakoznak a hasonló egyesületekhez. Előadása végén megismételte a jól ismer jelmondatot: Semmit rólunk nélkülünk!

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2013. január 05. 21:06
  „Platón / az én nézeteim szerint zavaros és mai korunkban nehezen adaptálható/ filozófiai fejtegetéseire lehet, hogy tényleg nehéz komoly érdeklődőket találni!
  "Két világ..."
  Amit azért gimnazista korom óta megjegyeztem:
  " A szavak értelmes használata magában foglalja azt, hogy nézeteinket alávetjük mások kritikájának,
  ellenőrizzük a következtetéseket és ez párbeszédet eredményez..."
  Többen , akik a kommunikációról, menedzserszemléletről publikálnak, fejtegetik ezt - persze idézőjel nélkül, a forrás megjelölése nélkül.
  Platón filozófiája szerint ma - eredményesen- politizálni esélytelen.
  Erre a hallgatók által választott módszerek is bizonyítékul szolgálnak.
  Emmiatt egyáltalán nem ítélem el őket.
  Az előadóikat / értsd: tanáraikat/ már igen.”
 • 4. redboat 2013. január 05. 13:55
  „4056-an néztek be a ustream szerint. Konferencia méretben ez nagyon szép szám. Én háttér rádiónak hallgattam, nem állítom, hogy minden elhangzottal egyetértek, de érdekes volt, hasznos kezdeményezésnek tartom.”
 • 3. GondaIstván 2013. január 05. 11:36
  „2. tsikorgo: Tökre igazad van, mert a közvetítés sarkában még kiírták az aktuális online nézőszámot, ez 70-75 között ugrált.”
 • 2. tsikorgo 2013. január 05. 11:28
  „#1
  és még például te is, online :)

  egyébként többen voltak...”
 • 1. GondaIstván 2013. január 05. 11:11
  „Néztem az élő közvetítést róla. Épp a cigány önkormányzat vezetője beszélt arról, hogy milyen sikeres a szeptemberben indított cigány tanodájuk. Már 5 gyerek tanul dobolni. Egy kb. 200 fős teremben az előadóval, operatőrrel együtt 12-en voltak. Bizony kár, hogy csak ennyien érdeklődtek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online is követhető a Szabad Egyetem

Szegedi és budapesti oktató, valamint SZTE-s hallgató is van a között a 35 előadó között, akik holnap a Szent-Györgyi Albert Agoórába szervezett Szabad Egyetemen és nemtszrájkon tartanak előadást. Tovább olvasom