Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szabó Gábor: Az egyetem nagyjából rendben van

Szeged – 6230 elsős kezdheti meg a tanulmányait alapképzésen a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szeptembertől. A rektor szerint az intézmény helyzete hasonló a tavalyihoz.
– Őrzi vezető helyét a felsőoktatásban az SZTE, az országos tendenciáknak megfelelően csupán néhány százalékkal csökkent az összes felvett hallgatók száma. Hasonló helyzetben vagyunk, mint tavaly – mondta Szabó Gábor, az egyetem rektora csütörtökön a ponthatárokkal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Az első felvételi körben 6230 elsőéves hallgatót vettek fel a szegedi egyetemre. Közülük 5065 fő államilag támogatott, 1165 önköltséges képzésen vehet részt. A mesterképzésekre 1104 diák jutott be, 1004-en államilag támogatottak, míg 100 fő önköltséges. Alap- és osztatlan képzéseken nappali tagozatos munkarendben 3938-an folytathatják tanulmányaikat. Az alapképzésre felvettek számát tekintve az SZTE az ELTE mögött fej fej mellett Debrecennel a második-harmadik helyen áll.

Összességében az új tanévre a tavalyinál mintegy kétszázzal több hallgató iratkozhat be államilag támogatott helyre Szegeden.

Szabó Gábor szerint az osztatlan tanárképzés újraindulásának első esztendejéből hosszú távú következtetéseket még nem lehet levonni, az azonban jó hír, hogy újraélednek a természettudományos tanárszak párok. Az SZTE Általános Orvostudományi, Egészségtudományi és Szociális Képzési, Fogorvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karán túljelentkezés volt, valamennyi fakultás sikerrel töltötte fel keretszámait – Az egyetem nagyjából rendben van – jelentette ki a rektor.

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes elmondta, a megváltozott felsőoktatási szakképzés az SZTE valamennyi karán népszerű volt a diákok körében, főleg a gazdaságtudomány, az informatika és a jog területén.

Olvasóink írták

 • 1. Figyelő 2013. július 26. 17:25
  „Szerintem a szegedi rektor nem jól tudja a hazai rangsort!
  Az általa vezetett egyetem semmilyen vezető helyet nem őriz.
  A magyar felsőoktatásban jelenleg a következő a sorrend az első három helyen:
  1: ELTE Budapest;
  2: BME Budapest;
  3: Debreceni Tudomány Egyetem.
  A fenti sorrend tegnap hangzott el az állami rádióban, a felvételt nyert új hallgatók számának ismertetésekor.

  Aztán az Orvostudományi Kar klinikáinak állapotáról miért nem szól a rektor úr?
  Csak be kell menni látogatni a klinikákra és mindenki, még a laikus is rájön, hogy mire gondoltam.
  /Az alagsori ambulanciák folyosóin, rendelőiben omladozó vakolatok, dohos falak, az alagsori folyósokon WC szag, semmi szellőztetés. A kórtermekben szinte elviselhetetlen a hőség, némelyik folyosón ott is terjengő WC szag és hát időként megjelenő csótányok. Hadd ne soroljam tovább./
  Én úgy gondolom, hogy a szegedi egyetem számára, a fenti állapotok figyelembevételével, nem a lézer központ megépítése lenne a legfontosabb!
  Az orvos egyetemi klinikák korszerűsítésére, felújítására, fejlesztésére miért nem pályázik az Unióbál az orvosi kar, vagy az egyetem?
  Tudom, épül egy új klinikai szárny, ami nem sok mindent fog megoldani, egyébként is a polgármester egy 2000 ágyas, új világszínvonalú klinikával kampányolt 2010 őszén! Most meg, talán lesz 250 ágyas!
  Azt sem tartom kizártnak, hogy a klinikáknak adott állami dotáció mind ott kerül felhasználásra!
  Azon is el kellene gondokodni, hogy sok beteg, főleg sebészeti szakágakban miért megy el más városok sebészeti osztályára gyógyulást keresni.
  Az is elgondolkodtató, hogy egyre több onkológiai beteg megy el Szegedről a fővárosba, az Országos Onkológiai Intézetbe a gyógyulás reményében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvettek? Nézd meg itt az SZTE szakjainak ponthatárait!

Szerda este nyolckor kiderültek a felvételi ponthatárok. Böngéssze listánkat, itt az SZTE valamennyi szakja! Tovább olvasom