Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Szabó Gábor: Bezártunk egy nagyobbacska vidéki főiskolát

Szeged - Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora reméli, hogy az intézmény továbbra is a nyugodt erő tud maradni. Tudja, ősztől ismét komoly változások várhatók a felsőoktatásban, munkatársait arra kéri, ne jogászkodjanak.

– Hogy sikerült megúsznia a szegedi egyetemnek az ELTE-n és a Corvinuson nagy visszhanggal járó leépítéseket?
– Mivel a társintézmények pontos helyzetét nem ismerem, ezért csak magunkról beszélnék. 2010 óta érvényben van egy szabály nálunk, amely szerint a nyugdíjba vagy más intézménybe távozók helyét csak különleges engedéllyel lehet feltölteni. Három év alatt 200 fővel csökkent a dolgozói létszámunk, elbocsátás nélkül. Ennek béroldali vonzata közel 700 millió forint. Ehhez hasonlóan már korábban elkezdtük dologi kiadásaink lefaragását, aminek az eredménye 2012-ben 1,2 milliárd forint volt. Ha a klinikai központban bevezetett konszolidációs csomagot is ide vesszük, akkor a teljes konszolidáció mértéke a 3 milliárd forintot bőven meghaladja. Ezt úgy szoktam mondani, hogy a saját kereteink között bezártunk egy nagyobbacska vidéki főiskolát. Ez a folyamat nem mostanában, különösen nem januárban kezdődött, és közrejátszhatott abban, hogy sok hidegzuhanyt úsztunk meg, persze azért nem maradtunk teljesen szárazak. Ugyanakkor szerintem nem szerencsés, ha egy intézményről negatív hírek jelennek meg, sokan eltúlozzák a problémákat, hogy valaki segítsen. Úgy gondolom, ez rossz út. Mi a felmerülő problémáinkat menet közben kezeljük, ha nehézség adódik, megpróbáljuk megbeszélni a partnereinkkel. A gazdasági és műszaki igazgatóság keményen dolgozik, és annak ellenére, hogy többmilliárdos szállítói állományunk van, nincs 60 napot túllépő tartozásunk. Aki képes tartani ezt az időt, az ma már megbecsült partnernek számít. Tartjuk a költségvetésünket, nem volt szükség csoportos létszámleépítésre. A tavalyi évhez képest úgy látszik, pályán vagyunk, de mélyen meg vagyok győződve arról, hogy elmentünk a falig, bármely további elvonás az egyetemet olyan pályára állítaná, amelynek vége egy provinciális, nemzetközi szempontból jelentéktelen intézmény. 

– Ennek ellenére a jól gazdálkodó SZTE nem kap a nemrég bejelentett legújabb állami támogatásból.
– Az az igazság, hogy nem is számítottunk rá. Egyébként háromféle állami támogatásról beszélünk. Az egyik az építkezések önerejének támogatása, ebből jut nekünk is. Azért is kell, hogy kapjunk, mert az ősszel jeleztem a fejlesztési minisztériumnál, ha nem kapunk támogatást, akkor visszaadunk egy 1,3 milliárdos támogatást, az elvonások miatt ugyanis nem volt megfelelő önerőnk.  A második, egyben a legjelentősebb támogatási összeg a PPP-csődök kivásárlása az állam részéről. Nos, nekünk nincs PPP-nk, hála a jóistennek, ezért is vagyunk viszonylag jó állapotban. A harmadik, struktúraváltási alapnak nevezett csomagból Klinghammer István felsőoktatási államtitkár bejelentése alapján nem részesülünk. Ezt főként azoknak az intézményeknek adják, ahol a dolgozók bérének a kifizetése került veszélybe. Hogy helyes vagy nem, arról lehet vitatkozni, mi nem számítottunk jelentős segítségre, így nem ért nagy csapás. Remélem, hogy szeptembertől továbbra is a nyugodt erő tudunk maradni. Ugyanakkor jelentős fejlemények várhatók szeptembertől, május végén jelent meg egy vitaanyag, amely a felsőoktatás stratégiáját fogalmazza meg. Nyáron erről egyeztetünk a felsőoktatási kerekasztallal, az anyagban számos, szerintem pozitív elgondolás szerepel. A kérdés legfeljebb az, hogy miért nem korábban indultunk el ebbe az irányba. Őszig ez rengeteg munkát ad majd, ekkor még nem lesznek jelentős gazdasági következményei, de jövőre már igen. A legfontosabb, hogy a felsőoktatás élbolyát, amelyhez mi is tartozunk, a politika minden szinten elismerte.

˝A felsőoktatás élbolyát, amelyhez mi is tartozunk, a politika minden szinten elismerte.˝ Fotó: Schmidt Andrea
˝A felsőoktatás élbolyát, amelyhez mi is tartozunk, a politika minden szinten elismerte.˝
Fotó: Schmidt Andrea

– Szegeden is több tüntetést szerveztek a diákok decemberben és januárban. Tanárok és Ön is részt vett több megmozduláson. A második félévre azonban elcsendesedtek. Miért?
– Nem én változtam, hanem a körülmények. December közepén még teljesen más volt a helyzet. Magam is ott voltam a rektori konferencia azon ülésén, amikor a markáns közleményünket fogalmaztuk. Akkor úgy hoztak döntéseket magasabb szinten, hogy a magyar felsőoktatás vezető testületeivel senki sem konzultált. Ezt elfogadhatatlannak tartottuk. A helyzet megváltozott, többek között azért is, mert létrejött a felsőoktatási kerekasztal, amely úgy tűnik, hogy jól működik. Tavasszal létrejött a felsőoktatási államtitkárság, Klinghammer István személyében az élére olyan ember került, aki nyitott a konzultációra. Amíg úgy tűnt, hogy a politika nem kíván tárgyalni a felsőoktatás képviselőivel, addig részt vettem bizonyos rendezvényeken. Amikor megjelent az esély a tárgyalásra, állami intézmény vezetőjeként nem vehettem részt a tüntetéseken. Úgy gondolom, ha a mindenkori politika nem tekinti tárgyalópartnernek a felsőoktatás képviselőit, akkor nekik fel kell emelniük a szavukat. A hallgatók érték el azt a politikai figyelmet, amelyre szükség volt. Úgy érzem, a hallgatói önkormányzat is úgy gondolja, hogy jelentős eredményeket sikerült elérni, ízlés kérdése, hogy ezt elégnek tekinti-e valaki. Nem minden céljukat érték el, de egy tárgyalás nem csak akkor sikeres, ha minden teljesült. 

– A belső botrányok sem kerülték el az SZTE-t idén. A hallgatói önkormányzat egyik volt tagját piramisjátékkal vádolják, a Juhász Gyula pedagógusképző karon a dékánválasztás volt problémás. 
– Azért tettem ismeretlen tettes ellen feljelentést, mert a gyanú a mi eszközeinkkel nem felderíthető. Bármely diákunk esetében létezik a hallgatói fegyelmi eljárás. Ennek nyomozati eszközei nincsenek, és elég gyors az elévülési ideje. Amit a cikkben megfogalmaztak, amennyiben tényleg igaz, az túlmegy ezen. Az akkor már nem fegyelmi, hanem büntetőjogi ügy. Ennek kiderítése nekünk nem feladatunk, én megtettem, amit ezzel kapcsolatban módomban áll. Amint arról a Délmagyarország olvasói is értesülhettek, Galambos Gábor dékán úr megbízatásának lejárta előtt lemondott, mert nem tudott azonosulni a kari tanács szavazásának eredményével, amely az összdolgozói értekezlet szavazási eredményét megfordítva T. Molnár Gizella tanárnő pályázatát támogatta. Megjegyzem, a kari tanács szavazása csak tájékoztató jellegű, véleményezési joga a szenátusnak van. Én, figyelembe véve a szenátus véleményét, Marsi István tanár urat neveztem ki dékánnak július 1-jétől. Sajnálattal állapítottam meg, hogy a kar valóban megosztott lett, mert a kinevezés hírére nagyjából hasonló szenvedélyek csaptak fel a másik oldalon, csak az egyik fél az összdolgozói szavazásra, a másik a kari tanács voksolására hivatkozott. A vitázó felek jogászkodni kezdtek arról, hogy szabálytalanság történt. A főtitkár úr azonban végig felügyelte az eseményeket, garantált, hogy jogilag minden rendben zajlott. A kar belső ügyeit nem tudom analizálni, de azt szeretném kérni, hogy működjenek együtt és dolgozzanak, hiszen rengeteg feladat vár a karra és az egyetemre is. Ha valamikor, akkor most van szükség csapatmunkára.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. szabójóska 2013. július 17. 13:23
  „" a Kar belső ügyeit nem tudom analizálni" Tényleg? Én akkor úgy érzem az űrben van és nem tudja hol.De ez már több ciklus óta így van. Sajnos. Magában még hisz?”
 • 32. szabójóska 2013. július 17. 12:34
  „Tévedés !Bokros és Magyar (?) Bálint, meg sorolhatnám az egyetemről kik és miért kezdtek kutyulni Azok akik akadémikusok is lettek és vannak nyelvvizsga nélkül máig és hazaárulók lettek Nem a fidesz .Az elzüllés a rendszerváltás előtt kezdődött”
 • 31. alfa258 2013. július 17. 07:39
  „A fidesz volt az,előző ciklusban aki mindenféle büfé ruhatár szakos főiskolai és egyetemi képzést beindított! A munkanélküli fiatalok létszáma csökkent ugyan valamelyest, csak elég sokba fájt az adófizetőknek! Három évet ellébecoltak és diplomát kaptak, amit korábban egy éves tanfolyamon végeztek el munka mellett! Röhejes...”
 • 30. Hammada_Fleet 2013. július 16. 17:48
  „Legutolso (mintegy egy hetes) infom szerint a kutatoegyetemi negy es felmilliardot se fogja megkapni az egyetem. A riportban taktikusan kerultek a felek ezt a temat. A Rektor ur halas lehet a riporternek... az uri kozonseg mar kevesbe.”
 • 29. tucat 2013. július 15. 22:19
  „28. nemecsekerno
  Nem, nem! Én nem szedek semmit! Lehet, hogy be kéne vennem valamit?
  Ajjaj, ezt elszúrtam! Ne adjon tippeket! :D
  Forduljunk a fal felé, hadd adja az a másikat, oszt´ alvás! :)

  (Azért köszönöm a hangulatos disputát! :))”
 • 28. nemecsekerno_007 2013. július 15. 21:56
  „24. tucat 2013.07.15. 18:48
  25. Monthechristo 2013.07.15. 20:12

  Hát pár embernek elgurult a gyógyszere :) Ciao!”
 • 27. tucat 2013. július 15. 20:45
  „25. Monthechristo, 26. la-za
  Hát, igen - amint már mondtam is. :D

  Csendes éjt, szép, nyugodt álmokat! :)”
 • 26. la-za 2013. július 15. 20:26
  „3. vakanyad 2013.07.15. 12:05

  "Szegeden lakik közel 170 ezer ember,ezek nagyrésze állami intézményekben dolgozik,magyarul, az adófizetők pénzén élősködik"

  Csinálj magánklinikát, magániskolát....egyből kevesebb lesz a közalkalmazott. Utána majd saját zsebből fizetheted az orvost, ápolót, tanárt, óvónőt, dajkát, stb... Jobb lesz?
  Ha már az adón lovagolsz: a közszféra dolgozói annyit keresnek, amennyivel be vannak jelentve....nincs az mint rengeteg más helyen a versenyszférában, hogy minimálbéren vannak bejelentve a dolgozók, minimálbér után adóznak....de többet, sok helyen jóval többet keresnek... Ennyit az "élősködésről".”
 • 25. Monthechristo 2013. július 15. 20:12
  „Nemecsekerno_007...
  Kb mekkora összeg az a "hozzáállás"::))???Üres zsebbel virtuálisan hollófekete kendővel,alatta konty...ne vigéckedjen az ember,indítson vállalkozást a megspórolt minimál bér alapján,hogy "tucatszám"visszakacsintsunk a nálunk...csóróbbaknak::))))”
 • 24. tucat 2013. július 15. 18:48
  „21. nemecsekerno
  Akkor most jellegzetes mozdulattal, falusi öreg néne módjára, megigazítom a hollófekete kendőmet, hogy a mentális kontyomat takarja, és ennyit mondok a gyérülő metszőfogaimra húzott, a pufók pofimra sejtelmes vigyort varázsoló, keskeny, sápadt ajkakkal, huncutul kacsintva és bólogatva is hozzá: hát, igen. ;) Monthechristonak is. :)”
 • 23. palimadar 2013. július 15. 18:27
  „17. nemecsekerno_007 2013.07.15. 15:17
  "Szerinted kit érdekel, hogy ők mit gondolnak. "

  Sajnos sokakat, nagyon sokakat kell érdekeljen.
  Amit az online kurzusokról írtál reális, de megfelelő színvonalú előállítása kezdetben nem olcsó, beruházást igényel. Ha meg az állam által szabott keretek között pénzt sem nagyon tud kivenni belőle, nincs megtérülés, akkor a rektort igencsak felkérdeznék "odafentről", hogy miért pocsékolja a pénzt.”
 • 22. nemecsekerno_007 2013. július 15. 17:16
  „20. Monthechristo 2013.07.15. 16:41
  Hát kedves Monthechristo, a közszféra munkahelyei pont így "képződtek". Annyit is érnek - nagy tisztelet a kevés kivételnek.
  Itt a kérdés csupán az, hogy ki finanszírozza ezeket.
  Amúgy lehet vállalkozást indítani - akár külföldön is- illetve lehet a versenyszférában is dolgozni. Csak ahhoz nagyon más hozzáállás kell.”
 • 21. nemecsekerno_007 2013. július 15. 17:14
  „18. tucat 2013.07.15. 16:02
  A Kádár rendszerrel csak egy gond van. Az, hogy vége. Egy svájci közgazdász történész mondta, hogy a szocializmusban nem maga a szocializmus rossz, hanem ami utána jön. Amíg lehet mások pénzét költeni, addig nincs gond csak ha az elfogy akkor jön a fekete leves. A rendszerváltás óta ez történik, kisebb-nagyobb megszakításokkal, populizmussal, nagyotmondással, az emberek hülyítésével etc... Van egy jó könyv: Kádár hitele.
  És itt egy cikk róla:
  http://hvg.hu/gazdasag/20121122_mong_attila_konyvreszlet
  Az a baj, hogy nagyjából erre van igény. Néha morgunk amiatt, hogy politikusok lopnak, de a "közember" sajnos ugyanezt csinálja lent, kicsiben. Nem szólunk a főorvos úrnak, hogy talán nem a kórházban kéne ápolgatni a beteg anyukáját közpénzen. De ugyanígy nem szólunk ha a buszvezető az éjszakai járaton nem kéri el a jegyünket. Szeretünk potyázni, utána meg felháborodunk ha valaki elzárja a pénzcsapot : ) Áldott képmutatás : )”
 • 20. Monthechristo 2013. július 15. 16:41
  „Munka helyeket kellene létesíteni kedves Lukrecia de borga,és akkor nem dolgozna ennyi ember a közszférában,ha volna választék ebben a <moderálva> országban akkor dolgoznának az emberek szívesen akár a szakmájukban is na persze nem a tíz éve megszokott bérszinten ami a 300-eurót sem éri el és ez a nagy szégyen,hát hogy éljenek meg ebből az emberek??Az csoda hogy eddig még nem szedték fel a kocka köveket:))”
 • 19. roxper 2013. július 15. 16:35
  „3.
  <moderálva>, közöd nincs a helyi valósághoz, <moderálva>”
 • 18. tucat 2013. július 15. 16:02
  „17. nemecsekerno
  Van abban igazság, amit a nyelvekről, az online kurzusokról (már, amíg elérhetők, és nem blokkolják őket nemzet/állam/álombiztonsági okokból Hunniában ;) meg a srácokról mond, de az, a "Kádár népe" kontraverzió nem biztos, hogy helytálló. Annak idején se lehetett megvásárolni mindenkit, de az akkori, egyszerű, egyenes vonalú, áttekinthető korlátok között a legtöbben viszonylagos szabadságban és kiszámítható biztonságban élhették a közember életét. Ma ezek a korlátok girbegurbák, alig követhetők, helyenként hiányoznak a rácsok, másutt pedig olyannyira szűkre szabják az utat, hogy sokan közéjük szorulva vergődnek, a továbbhaladás, azaz az emberhez méltó élet reménye nélkül...
  Ez nem tartozik ugyan a tárgyhoz, de ha már "Kádár népét" említette...;) Tudja, én úgy látom, hogy Orbán népe dettó, ha nem is dakota, hanem inka, vagy talán még inkább... :D Mer´ a piros pöttyös popsijú Zember az Zember, már csak ilyesféle, tündérmesebeli manófalkajószág, ha Kádár, ha Orbán pásztorolja, a lényeg, hogy terelje valaki, akárha a szakadék szélén billegve is. Nem találja? ;) Dehogynem, tudom én! :)

  No, de hagyjuk is, segítsünk inkább a hajóink körül a hínártól a vizet megtisztítani! Férfi munka lesz, de hogy jó mulatság-e, azt még nem tudom. Ám, hogy a víz újra meg újra reménytelenül elhínárosodik, fogva tartván a naszádokat, ha nem tisztítjuk folyvást, azt már igen. ;)”
 • 17. nemecsekerno_007 2013. július 15. 15:17
  „7. palimadar 2013.07.15. 12:40

  Egyem a szivét a mindenkori magyar államhatalomnak :) Szerinted kit érdekel, hogy ők mit gondolnak. A világ többi részét nem hiszem. A fiatalabb generáció meg választhat, külföldre megy tanulni v. online kurzusokat vesz fel. Ugyanis angolul beszélnek és nem azon morfondíroznak, hogy az angol v. a német legyen az tanult idegen nyelv. Az angol már alap, nem is számít idegen nyelvenek. Semmilyen állami hatalomnak nem érdeke az önálló, magáról gondoskodni kész és képes vásztói réteg. Szerencsére Kádár népe már kezd fogyatkozni, de sajnos a gondolkodás tovább él :( Persze azért van remén. Azokat akik külföldön dolgoznak már nem lehet olyan könnyen megvenni plazamatévével, meg rezsicsökkentéssel :)”
 • 16. tucat 2013. július 15. 15:11
  „Egy túlterhelt, mélyen a Pannon-beltenger sűrű hínárszövetébe merülő halászhajót nem könnyű elnavigálni az alattomosan meredező, éles korallszirtek között, kivált, ha a hajótestet belülről is emészti a korrózió, és a hínár reménytelenül a hajócsavarra tekeredik.
  Azért van némi remény arra, hogy a víz tisztul, jó passzátszél kerekedik, és a látási viszonyok is javulnak valamelyest. Addig azonban ki kell pányvázni a hajót, és naponta kell ellenőrizni a horgonykötelet, hogy el ne sodorják a jobb sorsra érdemes úszóművet az alattomos áramlatok.
  Hajtómű-karbantartás, korrózióvédelem, festegetés és fedélzetsikálás, állagmegóvás ideje ez, csökkentett rumfejadagok mellett. De fontos ez is, hogy azután a hajó ne dülöngjön, biztosan haladjon, amikor végre újra a nyílt, szabad vizeken szelheti a habokat. Mert eljön az ideje ennek is újfent, nagyon remélem!
  Kapitány a hídon! Legyen is, és figyelje a lehorgonyzott hajó minden neszét! Mert most, a vihar vége felé az árboc megtörve, tépve lóg. De még javítható, és ez itt a lényeg!”
 • 15. NP1 2013. július 15. 14:43
  „8. lukrecia 2013.07.15. 13:07
  "Nem vagyok a tudas ellen, hiszen mindent az mozgat. "
  - ennek ellent mond minden mondat amit ezeken az oldalakon leírtál! Legyen szó lézerről, oktatásról, bármiről.
  Számodra a finommechanikai összeszerelésen, a gépiparon, a kézzel végzett munkán kívül nem létezik értékteremtő tevékenység.

  Ja, és még mindig várom az általad felvázolt "háttérintézmények által irányított város" c. zseniális koncepció kibontását.”
 • 14. szabójóska 2013. július 15. 14:35
  „Tisztelt Rektor úr! Valamikor a nyolcvanas évek elején a Szerves Kémia Tanszékek közel hatvanan dolgoztunk,ma talán öten vannak ott még állandó állományban. Ez az egyik volt Szent-Györgyi Intézet. Régen magas pontszámokkal lehetett bekerülni vegyésznek, ma már lassan egy villamosjeggyel. Igaz magyar vegyipar sincs, szétlopták,szétverték. És még álmodozunk Nobel -díjról? Az egész már csak díszlet néhány bársonyszékhez. De mi lesz öt év múlva?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lézerkutatás – lakossági fórummal

A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól. Tovább olvasom