Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 4°C | 12°C Még több cikk.

Szabó Gábor nem improvizál

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor bízik benne, hogy azért nem pályázott más erre a pozícióra idén, mert kollégái elégedettek a munkájával. Szerinte továbbra is ügyesen kell gazdálkodniuk, a bezárt HÖK-ös kocsmákhoz pedig semmi köze sincs.
– Csak ön pályázott a rektori címre idén. Hogyan értékeli ezt?

– Szeretnék egy olyan jelzést kiolvasni ebből, hogy az egyetem közössége értékeli az a tevékenységet, amelyet én és munkatársaim végeztünk az elmúlt időszakban. Valószínűleg túl sokan nem elégedetlenek ezzel a munkával.

– Mik a legfontosabb feladatok a következő négy évben?

– Az SZTE egy hatalmas és szerteágazó intézmény, minden lépést szakmai egyeztetések kísérnek, improvizálni, hirtelen felindulásból döntéseket hozni nem lehet, hiszen együtt kell működnünk a stratégiai partnereinkkel a közös cél érdekében. Világrengető új stratégia, váratlan lépések ezért nem is szerepeltek a pályázatomban. A beadott anyagban végeztem egy gazdasági elemzést, amely jól mutatja, hogy bizonyos pontokon intézményünk gazdálkodása elment a falig. A főhatóságtól jöttek pozitív visszajelzések. Rektorként hosszú távú célom, hogy végrehajtsam azokat az intézményfejlesztési terveket, amelyeket hosszas szakmai viták után alakítottunk ki. Ha változtatni kell rajta, azt is szakmai viták után kell megtenni.

Szabó Gábor ismét rektor lenne. Fotó: Schmidt Andrea
Szabó Gábor ismét rektor lenne. Fotó: Schmidt Andrea

– Ezek szerint tervben vannak épületfejlesztések is?

– A nagyobb fejlesztések mellett a meglévő intézmények bővítése és karbantartása is fontos feladat. Az orvostudományi, természettudományi kar, a biológiai kutatóközpont, a fogorvosi kar, a zeneművészeti fakultás épületeinek fejlesztése is a tervek között szerepel, amikor ezekre lehetőségünk nyílik. Szeretnénk azon az úton továbbhaladni, amelyen az utóbbi időben a körülményekhez és képességeinkhez mérten elindultunk. Nem szeretnénk feltűnni. Fontos lenne, hogy az egyetem csak egy-egy olyan pozitív hír kapcsán szerepeljen a sajtóban, mint például a múltkori zöldegyetemi rangsor. Egyébként jobban szeretném, hogy az SZTE mozaikszó ne kerüljön sajtófigyelembe.

– Több hazai intézményben csoportos elbocsátások történtek az utóbbi időben a felsőoktatást érintő elvonások miatt. Az SZTE megúszta.

100 millió körül

A rektor nem tudta megmondani, hogy a december közepétől január elejéig tartó szénszünettel mennyit spórolt az egyetem, az erről szóló kimutatás későbbre várható. – Az enyhe idő miatt biztosan nem éri majd el a tavalyi 120 millió forintot, de a 100 milliót biztosan. A szénszünet alatt megspórolt pénzt kiválóan fel lehet használni fejlesztésekre – fogalmazott Szabó Gábor.

– Nehéz éven vagyunk túl, nehéz megállapodásokat kötöttünk az érdekképviseletekkel, de a munkahelyi béke mindig fennmaradt. Fontos, hogy mindenki tudhassa, mi folyik körülötte. Végrehajtottunk egy kemény konszolidációs programot, amely már 2010-ben elindult. Azóta összesen bőven 4 milliárd forintot meghaladó csökkentést hajtottunk végre kiadási oldalon. Ez 2013 végéig közel háromszáz fős létszámleépítést vont maga után, egy közepes vidéki főiskolát zártunk be az intézményen belül. Jelentős szervezést igényelt a folyamatos létszámcsökkenés, de ez nem okozott fennakadást az intézmény működésében. Néhány hazai intézmény nyárra sem értette meg, hogy hol tart a gazdálkodása.

– A negatív hírek és a sajtófigyelem azért nem kerülte el az egyetemet. Nemrég két komoly botrány robbant ki, amelyek a hallgatói önkormányzatot érintik. Az egyik kari HÖK-elnök rasszista viccet tett közzé karácsonykor a Facebookon, két, az önkormányzat érdekeltségéhez tartozó kocsmát pedig bezárt az adóhatóság.

– A HÖK-elnök ügyében tájékozódtunk, aminek az lett az eredménye, hogy megállapítottuk, a bejegyzést a Facebookja nem nyilvános oldalára tette fel. Ezért ez magánvéleménynek számít, így nem esik az intézményi szabályzatok alá. A dolgot természetesen ízléstelennek tartom, de az illető nem vádolható az intézményi szabályok megszegésével. Etikailag sok mindenki kifejezheti véleményét, de ez fegyelmi vizsgálatnak nem ad alapot. Az intézménynek nincs köze az említett két vendéglátó-ipari egységhez, ezekre rálátásunk sincs. Az adóhivataltól természetesen nem is kaphatnánk felvilágosítást, akkor sem, ha kérnénk. Valóban létezik egy olyan vállalkozás, amelynek van tulajdona az Universitas Nonprofit Kft.-ben is, a kft.-nek pedig 51 százalékos tulajdonosa az egyetem. Ahhoz azonban, hogy egy tulajdonostársunk másik cégénél történik valami, a világon semmi közünk sincs. Sérelmesnek tartom, ha az a látszat keletkezik, hogy a szegedi egyetemnek ehhez valamilyen módon köze van.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány a Tappancsnak

Az SZTE TIK és a Tappancs Állatvédő Alapítvány közös adománygyűjtő akciót szervezett. Tovább olvasom