Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

SzegedBoost: okos hallgató van elég, álljanak elő az ötletekkel

Fél éves születésnapját ünnepli a SzegedBoost csapata. Aki még nem hallott róluk, az biztosan nem mozgott eleget a startupok világában.
A SzegedBoost nonprofit szervezet, amely a vállalkozásindítás és a kreatív ötletek céges kereteken belüli megvalósításának
népszerűsítésére specializálódott. A csapatot már sokan ismerhetik az Őrült Ötletek Napja vagy Halácsy Péter (Prezi.com) szegedi előadása
kapcsán. Kérdéseimre Varsányi Ági, a SzegedBoost társalapítója valamint Major Zsófi, a csapat kommunikáció-felelőse válaszolt.

- Hogyan jött az ötlet a SzegedBoost megalapításához?

Ági: - Budapesten tavaly ősszel létrejött a BudapestBoost, aminek az a célja, hogy olyan közösséget alakítson ki Pesten, amely támpont lehet a magyar startup-világhoz, és minél több külföldi tudást hoz haza a Szilícium-völgyi startup-életből. Ezt a törekvést vettük át mi is. Én ebben a témában írtam a szakdolgozatomat, így elhivatott voltam, hogy Szegeden is sikerüljön kialakítani egy startup ökoszisztémát. Már a kezdetek kezdetén csatlakozott hozzánk Kosztopulosz Andreász, az SZTE GTK tanára, valamint Boros Ákos, a csoporttársam. Mi hárman szerveztük az első SzegedBoost-eseményt, a Lean Startup konferencia tavaly decemberi élő közvetítését San Fransiscóból. Még azon a héten találkoztunk a csapat többi tagjával, akikkel arra jutottunk, hogy a szegedi startup-történéseket a SzegedBoost zászlója alatt kellene megvalósítani.

A SzegedBoost csapata: Csapó Gergely, Keczán Gábor, Varsányi Ági, Szőke Ági, Major Zsófi és Boros Ákos.
A SzegedBoost csapata: Csapó Gergely, Keczán Gábor, Varsányi Ági, Szőke Ági, Major Zsófi és Boros Ákos.

- Kik alkotják a csapatot?

Ági: - Ami engem illet, még mindig tanulok, pénzügy mesterszakon vagyok. Mindig is foglalkoztatott a vállalkozás-indítás, amihez a GTK-s Vállalkozói Klubban kaptam kedvet. Az egyetem mellett még dolgozok is, és természetesen csinálom a SzegedBoostot.

Zsófi: - Én alapvetően webfejlesztéssel foglalkozom, de nagyon érdekel a startup-világ. A csapaton belül én foglalkozom a kommunikációval, lévén a BTK Kommunikáció szakán végeztem. Ami a többieket illeti, Csapó Gergely, az Ingatlannet.hu alapítója a stratégiai menedzserünk, továbbá Boros Ákos, aki regionális gazdaságtant tanul, ő tartja a kapcsolatot a vendégelőadókkal. Keczán Gábor szintén GTK-s, és végül, de nem utolsósorban velünk van még Szőke Ági, aki Gergővel együtt a SzegedTech egyesületen belül is ügyködik.

- Milyen célkitűzéseitek vannak?

Zsófi: - A SzegedBoosttal az Információs és Kommunikációs Technológiai Egyesület részeként szeretnénk elérni, hogy a szegedi IT-életnek legyen egy olyan közös csatornája, ahol információt lehet gyűjteni, és segíti a megfelelő munkaerő és munkahely megtalálását a régió e szektorában.

Ági: - Ezen kívül különböző oktatási lehetőségekkel szeretnénk segíteni a hallgatókat, hogy minél jobban felkészülhessenek az IT-s cégeknél való munkára.

- A startup csak informatikusoknak szól?

Ági: - Egy startup alapvetően három típusú emberre épül: egy business emberre, egy tech emberre és egy design emberre. A designerek általában nagyrészt a BTK-ról jönnek, a business a GTK-ról míg a tech a TTIK-ról. Az eltérő érdeklődési körű emberek is megtalálják a számításukat a SzegedBoostban. Azok alapján, amit mi hallunk, Szegeden van az egyik legnagyobb startup élet, és ez azért is lehet így, mert minden adott hozzá - a hely, a képzés, az érdeklődés.

- Vagyis, Szeged egyfajta startup város?

Zsófi: - Még gyerekcipőben jár. Próbáljuk megváltoztatni a fiatalok látásmódját, hogy ne a klasszikus vállalkozásmodellekben gondolkozzanak, és ne ruhaboltot vagy cipőgyárat akarjanak alapítani, hanem próbáljanak nyitni más irányba, valósítsák meg az ötleteiket, hogy egy fiatalosabb szemlélet is teret kapjon. Úgy tűnik, ez a törekvésünk sikeres. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyre többen keresnek meg minket a témában. Sok múlik a kapcsolatrendszeren is, igyekszünk olyanokkal megismerkedni, akik veteránnak számítanak a startup világban.

- Milyen kihívásokban volt eddig részetek?

Zsófi: - Rendezvényt szervezni, még ha annak is tűnik, egyáltalán nem könnyű. Számomra a legérdekesebb az volt, amikor Halácsy Péter jött előadni, és jöttek Temesvárról is az IT életben járatos vendégek, akik miatt ő átváltott angolra. Kicsit izgultunk, hogy mit fog szólni a közönség, mert előtte nem készítettük fel őket rá, hogy itt egy angol nyelvű prezentáció lesz. Ám ebből nem lett probléma, mindenki jól fogadta, ennek pedig örültünk.

- Milyen célkitűzéseitek vannak a jövőre?

Zsófi: - Szeretnénk szervezni egy nagy startup konferenciát a környező országok városaival, workshopokkal kiegészítve. Emellett a csapatok összehozásában is szeretnénk segíteni. Ha valakinek vannak jó ötletei, de nincs hozzá designere, vagy aki olyan szakembere, aki programozná az elképzelését, akkor elérni, hogy ők összetalálkozzanak. Jó lenne, ha így a nyár közeledtével rendszeresen össze tudnánk jönni csapatot építeni, ezt most szervezzük.

Ági: - Az az elsődleges célunk, hogy startup-kezdeményezéseket segítsünk Szegeden, amik olyanná válhatnak, mint a Prezi, a UStream, a LogMeIn vagy a siker-várományos szegedi Antavo. Sok a tehetséges, okos hallgató, már csak az hiányzik, hogy ki merjenek állni és elmondják az ötletüket.

Olvasóink írták

 • 2. m_zs 2013. május 08. 19:32
  „Acidrain:
  ezek szerint félreértetted. A SzegedBoost olyan fiatalokból áll, akik érdeklődnek a startupok világa iránt, és minél több információt és tudást szeretnének megosztani azokkal, akik a régióban osztják ezt az érdeklődést. Nincs startupunk (egyelőre), de ha lenne is, a tudásátadás ettől függetlenül működik.

  Olyan vendégeket hívtunk el idén, akik tapasztalt startupperek, sorozatvállalkozók, a folyamatosan növő magyar startup-világban otthonosan mozognak és javarészt külföldről szereztek tapasztalatot - nem olyanokról van szó, ´aki nem tudja, tanítja´.

  Befektetésekkel kapcsolatosan is volt több előadásunk - a startupok támogatása egy viszonylag új terület, egyre több lehetőség van pénzt szerezni az ötletek finanszírozására, és nemcsak itthoniakban lehet gondolkozni.”
 • 1. acidrain 2013. május 08. 17:48
  „Tehát akkor ők tulajdonképpen nem értek semmit a startup világban, illetve nekik az az ötletük és azon dolgoznak,
  hogy legyenek startupok...

  Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja? :)

  Vicc ez az egész, ilyen vállalkozási környezettel szabhatod akármilyen tuti ötleted van, ha pénz kell hozzá, akkor meg már most jobb ha lemondasz róla..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét pályázható a Campus Hungary ösztöndíj

A Balassi Intézet kiírta a Campus Hungary program új ösztöndíjas felhívását, amelyre 2013. május… Tovább olvasom