Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szegedi borászé az egyetem bora

Szeged - Kovács László szegediként Villányban borászkodik. Csak néhány éve kezdődött a borászszenvedélye, de máris több díjat begyűjtött. Az egyetem bora címet idén ő nyerte.
– Több ez már, mint hobbi, pedig annak indult – mondja Kovács László. A szegedi vállalkozó mindössze kilenc éve kezdett borászattal foglalkozni, nyolc hektáron termel szőlőt – Villányban.

Kovács László lányaival, Annabellával és Dórával koccint a borfesztiválon. Családban marad. Fotó: Karnok Csaba
Kovács László lányaival, Annabellával és Dórával koccint a borfesztiválon. Családban marad. Fotó: Karnok Csaba


A XIX. Szegedi Borfesztiválon bárki megkóstolhatja legújabb büszkeségét. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Akadémiai Bizottság borának választották ugyanis idén a vörös borok közül 2009-es villányi cabernet franc-ját. – Vakzsűrizést tartottak, nagyon büszke vagyok a címre, a díjat Dóra lányom vette át – mesélte a borász. A zsűrit Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Szabó Gábor rektor és Tóth Gábor egyetemi tanár, a bírálóbizottság elnöke alkotta. Ezentúl ez a bor képviseli a Szegedi Tudományegyetemet az intézmény rendezvényein.

A Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa a Kisharsányhoz tartozó Bocor- dűlőn gazdálkodik. – Sosem tartottam magam borásznak, hobbinak tekintettem ezt a szenvedélyt. Az utóbbi egy évben azonban megváltozott a véleményem, hamarosan újabb két hektárral bővülünk, ma már fogadónk, éttermünk is van. Több versenyen szereztünk már előkelő helyezést. Pedig csak 2006- ban kezdtünk szőlőtermesztéssel, illetve műveléssel foglalkozni – hallottuk a férfitól. Kovács Lászlóék idén másodszorra települtek ki a borfesztiválra, két lánya volt a segítségére.

Olvasóink írták

  • 2. szabójóska 2013. május 25. 14:04
    „Fusson akinek nincs bora,.........”
  • 1. queenmargareth1 2013. május 24. 19:41
    „nagggyon jó volt, délben minden zárva, félmeztelen mocskos kövér kovács dolgozik a KÁRÁSZON!!!hoppá!
    én vagyok aki borfesztiválon képes volt 150 ft-ért műbodzaszörpöt inni egy decit:mert ellentétben a kiírtakkal megrövidült a "pohár".
    Ma biztos lesznek, de ez az egész kész ráfizetés szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unyatyinszki György: Oknyomoztam

A szegedi hallgatói önkormányzat állatorvosi lovának tartja az általa kirobbantott piramisügy kezelését Unyatyinszki György újságíró. Tovább olvasom