Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Szegedi geotermikus fűtési fejlesztésbe kezdett az egyetem

Szeged és Újszeged területén 36 közintézményi épületet fűthetnek majd két geotermikus körrel.
Geotermikus kút az egyetemen.
Geotermikus kút az egyetemen.
Mi lesz a munka eredménye?


Szeged és Újszeged területén 36 közintézményi épületet fűthetnek a két geotermikus körrel. A rendszer névleges teljesítménye: 8,9 MW, a szerződött energiaszolgáltatás: 85.000 GJ/év. A fejlesztés eredményeként az üvegházi gáz kibocsátása csökken, évenként körülbelül 5,9 tonnával. A technológiából adódóan a csökkenő gázfelhasználás mellett a kazánok és a hő-távvezetékek veszteségei is kiküszöbölhetők. Így a jelenlegi gázfűtés költségeire vetítetten összességében 30 százalék körüli megtakarítással lehet számolni – az SZTE főigazgatója, Majó Zoltán szerint. Ez éves szinten 80 – 100 millió forint közötti összeget jelenthet.
A geotermikus fűtési lehetőségekkel foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem, évi 80- 100 millió forintos megtakarítást remélve. Ezzel megkezdődhet Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási projektje. Az SZTE, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési–Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata kezdeményezésével szegedi és újszegedi termál rendszert épül ki.

Miért került reflektorfénybe a geotermikus fűtés lehetősége?

A Szegedi Tudományegyetem 2010-ben meghirdette a „Zöld Egyetem-programot". Ennek szellemében nagyobb hangsúlyt kap minden környezetbarát megoldás, technológia, a környezettudatos szemléletmód terjesztése – írja a www.u-szeged.hu.

– A „Zöld Egyetem-koncepció" megvalósulásának segítése mellett a hosszú távú cél az, hogy az egész magyar felsőoktatás számára fejlesszünk ki mintaértékű programokat – fogalmaz Majó Zoltán. Az SZTE Gazdasági és műszaki főigazgatója büszke arra, hogy a „Zöld Egyetemek" világrangsorában a Szegedi Tudományegyetem tavaly az 52., 2011-ben a 67. helyet foglalta el, míg az európai egyetemek rangsorában a múlt évben a 15., 2011-ben pedig a 21. helyen állt. A projekt egyik eredménye lehet, hogy e nemzetközi rangsorokban az SZTE még előkelőbb helyre kerüljön. Kiemelt célként határozza meg a szegedi felsőoktatási intézmény az épített környezet és a központi infrastruktúra hatékonyabbá tételét, ennek a megújuló energiaforrásokkal történő kiegészítését, a korszerűtlen rendszerek felújítását, és cseréjét, a károsanyag kibocsátás csökkentését.

E tervet milyen lépésekben valósítja meg a szegedi egyetem?

Pályázatot nyújtott be „Komplex geotermikus energiahasznosítás és közös magyar-szerb termálvízbázis monitoring tervezés" címmel. Ebben a HUSER 0602/086, 2007-2008. számú projektben a Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítványhoz kötődik, a munkába a Szegedi Tudományegyetem projekt partnerként vett részt.

– A pályázat eredményeként – az engedélyes műszaki tervek szintjéig kidolgozottan – igazolódott, hogy Szeged hidrogeológiai adottságai lehetőséget biztosítanak a gazdaságosan üzemeltethető geotermikus rendszer megépítésére. A terv egy szegedi és egy újszegedi geotermikus kör megvalósítását javasolta – tudtuk meg Majó Zoltánttól. – Ám e két termálkör megvalósítása eddig váratott magára. Az energiaárak és igények folyamatos növekedése mellett keresni kellett a megoldásokat az energia költségek csökkentésére.

Mi ennek a projektnek a célja?

A mindenkori földgáz alapú hőenergia szolgáltatás részben vagy egészben kiváltva, olcsóbb megoldás biztosítása az igénybevevők számára, mindezen törekvés mellett megújuló energia használatával csökkentve az üvegházi gázok kibocsátásának hatást.

A korábbi tanulmányok és az elvégzett új elemzések megerősítették, hogy az intézmények hőenergia igényét részben kielégítő, a gázfelhasználáshoz képest fajlagosan olcsóbb szolgáltatást nyújtó geotermikus rendszer megvalósítása és hosszú távú működtetése megvalósítható. A Szegedi Tudományegyetem mellett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési- Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata konzorciumot alakítva írta ki a megvalósításhoz szükséges nyílt közbeszerzési eljárást. Ennek elnevezése: Geotermikus hőszolgáltatás biztosítása a jelentősebb szegedi és újszegedi intézmények számára.

Ezt a szolgáltatást ki veheti igénybe?

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata mellett lehetőséget biztosítanak a későbbiekben a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Sport és Fürdők Kft. egyes objektumainak a rendszerhez való kapcsolódásához. Az SZTE mint a konzorcium gesztora, a rendszer közel 80 százalékos felhasználója lesz. A kivitelezést jelentő kútfúrás idén a második negyedévében kezdődik el.

Mi a geotermikus kaszkád rendszer működésének lényege?

A termálkútból nyert, körülbelül 85-90 C-os víz hőszigetelt csővezetéken jut el az épületekbe. A meglévő fűtési rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül – a kazán helyett – felmelegíti az épület fűtővizét. Ezzel az épület hőszolgáltatása az időjárástól és a meglévő fűtési rendszer jellemzőitől függően részben vagy egészben biztosított. Amennyiben többlet hőigény jelentkezik, akkor az automatika önműködően bekapcsolja a kazánt, amely a termálvíz által már felmelegített rendszerben keringő fűtővizet a szükséges hőmérsékletre fűti.

Ki valósíthatja meg az elképzelést?

Nyílt közbeszerzési eljárás lefojtatásának eredményeként a szolgáltatás biztosításának lehetőségét a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. nyerte meg. A nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztott beszállító vállalja majd a rendszer kiépítését. A vállalkozó saját és pályázati források felhasználásával tervezi megvalósítani a rendszert. A projekt költségvetése: 3 milliárd 254 millió forint.


Olvasóink írták

 • 3. papen 2013. április 13. 10:51
  „Azt látom, hogy pályázati pénz nélkül ez a projekt nem lenne rentálbilis. Ha évi 100 millió a megtakarítás, akkor - ha igazak az itt leírt számok - 32-33 év alatt térülne meg "piaci" körülmények között úgy, hogy nem számolunk belső kamatrátát. Ez így rettentő sok.”
 • 2. szabójóska 2013. április 12. 13:13
  „Ez csak egy vázlat.Pontosan hol fognak fúrni,milyen rétegig, hogyan sajtolják vissza. Eddig ez egy léggömb.Két fúrás is volt Újszegeden,melyet nem használtak. : Az egyik a Csanádi -utca végén az ártéren , a másik a Traktor utca elején a kertészetben. Ez utóbbi elfolyó vize tette tönkre az egész Holt-Marost. A Ligetben működő nem volt elég Odesszának, meg 1 ft-ért odaadták a fürdőnek Most megint neki is fúrni akarnak?Nem értem!”
 • 1. janoszeged 2013. április 11. 18:02
  „Remélem ezt a fűtési módszert szélesebb körben is fogják alkalmazni Szegeden.
  Pl: a vállalkozó bankkölcsönnel megépíti a rendszert, majd a fűtési ktsg megtakarításból részesedik, és abból visszafizeti a bankkölcsönt. A felhasználók eleinte nem sok megtakarítást tapasztalnak, de a későbbiekben egyre olcsóbb lesz a fűtésük.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvákon segít az egyetemista rapper

A szegedi bölcsész rapper új lemezen dolgozik, és az árvákat segítő Főnix Projectet is folytatja. Tovább olvasom