Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szénszünet: 220 millió forintot spórolna a szegedi egyetem

Szeged - A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) múlt hétvégén kezdődött a szénszünet. Idén csak egy kollégium tart nyitva jövő vasárnapig. A Semmelweis üzemel, korlátozott számban más diákszállásokról is fogadja a hallgatókat.
A szegedi egyetemet sújtó 814 millió forintos zárolás egyik következménye, hogy az intézmény vezetése kéthetes szénszünetet rendelt el. Szabó Gábor rektor korábban úgy nyilatkozott, 150 és 220 millió forint közötti megtakarítást vár a szünettől. Zárva tart a legtöbb épület, egyetlen kollégium fogad vendégeket, a Semmelweis.

Kevesen alszanak a Semmelweis-kollégiumban
Kevesen alszanak a Semmelweis-kollégiumban

Szabadegyetem

Szabadegyetemet tartanak január 4-én délelőttől a szénszünet miatt a Szent-Györgyi Albert Agórában a felsőoktatásban végbemenő változások miatt tüntetők. A rendezvényen előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők, eddig számos egyetemi tanár és professzor fogadta el a szervezők meghívását.

– Szerda este jöttem vissza az ünnepekről, összesen hatan aludtunk az épületben, ebből ketten nem itteniek – mondta Vincze Éva. Külsősöket is fogad a gyógyszerésztudományi kar diákszállója, a két hétre 6000 forintot kell fizetnie annak, aki más kollégiumból érkezett vendégségbe. A gyógypedagógusnak tanuló Éva dolgozik az iskola mellett, ezért kellett visszatérnie Szegedre. Mivel a szénszünet miatt vizsgák sincsenek az egyetemi épületekben, ezért a hallgató szerint dolgozni, bulizni jöttek diáktársai, várhatóan mától nagyobb számban érkeznek. Néhányan talán tanulni is. Tavaly még három diákszálló, a Semmelweisen kívül az Id. Jancsó Miklós Kollégium és az Apáthy István Kollégium volt nyitva, de információink szerint kevesen vették igénybe a lehetőséget.

Kihalt a TIK környéke is.
Kihalt a TIK környéke is.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ környéke teljesen kihalt, van olyan kávézó, amely nem nyitott ki. A szünet nem érinti az egészségügyi intézményeket és azokat a kísérleti helyeket sem, ahol a kutatások miatt nem hűlhet ki teljesen a létesítmény. 

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Monguz 2013. január 03. 08:43
  „-kedves Füves ember csak addig olvastam ,hogy fenn akarják tartani a régi rendszert.stb...-na én csak azt mondom ,--igaz--nem volt jó ,hogy egyetemre jártunk,és éjszakánként ,hogy tudjunk enni ,mög 1 picit szórakozni a Jegesbe vagy a Tóthnál--hánytuk ,csákányoztuk télen az vagonokból a fagyos szén iszapot ,és még tanultunk is ...mondom nem ezt kívánom ,de az legalább fegyelemre ,és alázatra tanított bennünket...na nög ?-tán félnek ezek a diákok attól ,hogy nem oktatják elég magas színvonalon az oktatók Őket?????? -más már a múlt rendszerben is a katonaság alól mentve voltak ,pedig de kéne az most is ,most tán még a tanulás alól is elakaródzik bliccelni az időt ,nem hogy összetennék a két kezüket ,-na nem kell megijedni,nem köll imádkozni, ..csak tanulni ,tanulni, tanulni ,((( ahogy anno :Lenin apánk mondta)))),ennyit csak a múlt rendszerről .de nagyon sok gondolat jár még a fejembe,csak még annyi -adjon nekik olyan oktatókat ,amilyen nekem jutott annak idején”
 • 39. tol 2013. január 02. 20:40
  „ha egy épület lehül, azt fel is kell melegíteni, szóval eben guba, oszt szépen mutat a számokkal való játszadozás. Az egész kormányzati munka hü tükörképe a fékezhetetlen agyvelejü szénszünet. Hajrá, magyarok!”
 • 38. macs 2012. december 31. 13:56
  „37. fotelagy,
  OK! építsük le, de mi legyen helyette?”
 • 37. fotelagy 2012. december 31. 07:14
  „Amint a vehemens hangú reakciók mutatják, lám-lám, igazam van. Itt tajtékzik mindenki, aki magát elitnek tartja, mert vélhetően diplomás, amit nagy eséllyel a nemzet fizetett. Mégsem hálás azért, ha azt mondja a hatalom, hogy emberek, ez az egész rosszul működik, nem használja a közösség javát, építsük le, majd esetleg újra, hogy jobb legyen, ha egyáltalán ilyen formában szükség van rá.”
 • 36. alfa258 2012. december 30. 17:24
  „Mi ez a nagy hőbörgés? Hát nem annak kellene örülnötök, hogy végre felavatták a kövérlacisereget? Hát az is kell valamiből finanszírozni ám!!! Meg oszt okítani is kell ezeket a fijakat!!! Meeeeee egyenlőre még egyenes sorba sé tunnak áni!!!! Oszt annyi.........”
 • 35. Vandorr 2012. december 30. 09:09
  „Az egyházi fenntartású egyetemeknél miért nem volt elvonás???”
 • 34. Füvesember 2012. december 30. 06:41
  „20.fotelagy 2012.12.28. 16:48
  "Nemcsak az egyetemistákkal van bajom, hanem az egész értelmiséggel. Szerintem ők a változások kerékkötői, fenntartják a régi rendet.".......

  Figyelem, mérföldkőhöz érkeztünk a DM komment rovatában! Ilyen mély gondolatokkal már vagy 50-60 éve nem találkozhattunk, pláne írásban és ilyen letisztult formában!!! Végre, megvan a megoldás: le a reakciós értelmiséggel! Nem kell ide gondolkodó, értelmes ember, minek!? Azt a néhányat, aki-valami fatális tévedés folytán-mégis gondolkodni merészel, küldjük átnevelő táborokba....stb., stb... Nagyszerű, érett gondolatok. Köszönjük!
  kedves "fotelagy"!
  Kár, hogy ötleteit (felsőoktatás teljes lerombolása, a fejlődés kerékkötőjének tekintett, ideológiailag teljesen képzetlen és megbízhatatlan értelmiségiek elnyomása, elkergetése, esetenként kiirtása) már sajnos régen MEGVALÓSÍTOTTÁK! Ebben a megvalósításban az Önhöz hasonlóan nagy formátumú gondolkodók jeleskedtek, mint Hitler, Sztálin, Mao, Kim Ir Szen, Rákosi,Ceaucescu, stb. Jeles társaság, gratulálok!
  Talán mégis meg kellett volna próbálkoznia egy kis tanulással (nyugi, attól még nem lesz Önből értelmiségi!), ha mást nem egy kis TÖRTÉNELMET. Akkor esetleg nem lenne az agya helyén tényleg egy fotel.....”
 • 33. realtime 2012. december 29. 08:40
  „Fotel:

  Kezdhetnénk rögtön az Országgyűléssel, Kövér elvtásastól, Vona pajtásostól a komcsikig. Ha ilyen szigorú vagy az értelmiségi elittel szemben, ugye hasonlóan gondolkodsz a politikai elitről. Amiről Te álmodozol azt a párizsi kommün megcsinálta, nem volt túl ízléses, de működött :) Igaz csak egy darabig, amíg egymást is le nem fejezték :) Szerintem kb így végződne az általad felvázolt forgatókönyv is.”
 • 32. fotelagy 2012. december 29. 07:08
  „31. NP
  Áthatja a hozzászólásod a szeretet, és a másik véleményének, személyének tiszteletben tartása. Ez az igazi vitakultúra: aki máshogy gondolja, mint mink, annak kivánjuk a halálát, döngöljük az agyagba. Ez az igazi tolerancia!

  Egyébként, ha végiggndoljuk, akkor az elmúlthúszév kormányzati változtatásai bármelyik oldalról értek-e el eredmény, még azokban az esetekben is, ha esetleg jó szándékúak voltak? Szeintem nem, mert a nagyrendszerek szereplői a régi, egyébként szerintük is rosszul működő rendszer (egészségügy, felsőoktatás) fenntartásában érdekeltek. Szóval ezért a format c kettőspont. Nyilván ez így általánosítás, vannak ott kiváló és nyitott emberek is, de ők vannak kevesebben.”
 • 31. NP1 2012. december 29. 03:09
  „20. fotelagy 2012.12.28. 16:
  ..."Ehhez viszont a jelenlegi intézmények teljes lenullázására van szükség, hogy után egy újat lehessen felépíteni, olyat ami ami jobban kiszolgálja a hatalom elképzeléseit." ... remélem a magyar egészségügyi rendszert akkor fogják lenullázni, amikor a műtőasztalon leszel.....”
 • 30. azbest 2012. december 29. 01:49
  „10. shalomka
  majd idén is bejelentik, hogy az enyhe tél miatt kevesebbet spóroltak, mint ahogy nagy fagy estén lehetne. Játék a számokkal. A kolik bezárása meg milliós veszteség, mivel - jogosan - kevesebb a decemberi és januári kollégiumi díj. A szenátus hozzáértő tagjait is igazán utcára tehetnék két hétre, hátha a való élettel is megismerkednének.”
 • 29. kontrapista 2012. december 28. 21:41
  „25.X_Y
  Mao Ce-tung, Négyek bandája, kultúr kulisszázásból köbgyök, sejtelmes felvételi !”
 • 28. vmagdi 2012. december 28. 21:09
  „az én körzeti orvosom gyűlöli a beteget vagy a hivatását vagy mindkettőt, rühelli ha rajta kívül bárki belép a rendelőbe, ha mégis beerőszakolom magam, akkor megkér hogy kinn öltözzem fel, mert siet 1. temetésre megy,2. beteghez hívják, ma például csak kutyafuttában hallgatott végig, aztán hagyta hogy üldögéljek ott félóráig, hallottam telefonálgat, aztán meg siettetett, mondom neki látom nagyon le akar rázni, mire ő, hogy pisilnia kell, bár nem értem akkor telefon helyett miért nem vécére ment...
  Na ő biztos nem megy külföldre gyorsan visszatoloncolnák..”
 • 27. nono36 2012. december 28. 20:30
  „Kedves történet a szénszünet margójára. Múlt hét csütörtökön nőgyógyászati panasszal kerestem fel a Vasas Szent Péter utcai rendelőt. Bejelentkeztem a portán és Dr T. A. veterán főorvoshoz irányítottak. A második, vagy harmadik voltam a sorban. Amikor beléptem az ajtón leültetett, megkérdezte, mi a panaszom és közölte velem, hogy nem tud felvenni ( mi az, hogy felvenni???), mert bizonyára értesültem a szénszünetről és sokat mondóan rám nézett. Azt válaszoltam, hogy tudom, hogy szénszünet lesz, de még addig van másfél nap. Ő sem értette látszólag, mi a bajom ( rendbe szeretnék jönni karácsonyig) mi a fenét akarok. Csak nem azt, hogy megvizsgáljon, hiszen tenyésztést levenni már nincs értelme, nem dolgozik senki január 6-ig.
  Látta, hogy kissé kétségbe vagyok esve, amikor azt tanácsolta, hogy jöjjek vissza január 7-én és írt fel csak úgy találomra kúpot, hogy az majd segít. Hát nem segített. De sebaj, a patikában, ahová betértem ,hogy adjanak valami vény nélkül adhatót viszketésre, na ott kaptam egy szuper tippet egy másik hölgytől, aki szintén gyógyszerért tért be. Nincs kifogásom az idősebb korosztály ellen, de ilyenkor megfordul a fejemben, nem kellene végleg nyugdíjba vonulni. Ha már nincs kedve gyógyítani, át kellene adni a helyet olyannak, akinek még van....”
 • 26. X_Y 2012. december 28. 19:32
  „20. fotelagy
  "...a jelenlegi intézmények teljes lenullázására van szükség, hogy után egy újat lehessen felépíteni, olyat ami jobban kiszolgálja a hatalom elképzeléseit".

  Hát te kifejezettem élvezted volna az 50-es évek Rákosi-korszakát.

  Ha a Kormányszolgálati Egyetemen indul s..ggnyalás szak, szerintem téged felvételi nélkül felvesznek államilag finanszírozott képzésre.”
 • 25. X_Y 2012. december 28. 19:26
  „20. fotelagy 2012.12.28. 16:48

  "Nemcsak az egyetemistákkal van bajom, hanem az egész értelmiséggel. Szerintem ők a változások kerékkötői, fenntartják a régi rendet."

  Nem rokonod neked egy bizonyos Mao Ce-tung?

  " Mao pártbéli ellenfeleivel való leszámolás eszközeként fiatalokból álló, fanatizált csoportokat szerveztek, akik első feladata az ősi kínai múlt és kultúrával történő leszámolás volt: egyetemeken megszűnt az oktatás, tanárokat vertek a diákok, a kulturális forradalom égisze alatt számos értékes műemléket leromboltak, könyveket égettek, műalkotásokat semmisítettek meg,"”
 • 24. roxper 2012. december 28. 19:11
  „Nem csak látomás volt, már hónapokkal ezelőtt leírtam, hogy erre lesz pénz, értelmetlen közszolgák, aktatologatók, országgyűlési díszőrök, tekesek képzésére...

  "A Navracsics-féle egyetemen jövőre alapképzésre 1470 támogatott hallgatót vehetnek fel, emellett 515 költségtérítéses helyet is meghirdetnek. Az államilag finanszírozott helyek közül 650-en közigazgatást, 645-en rendészetet tanulhatnak majd, 150 katonát és 25 nemzetbiztonsági szakértőt képeznek majd. A mesterszakokon 490 támogatott hely lesz, 200 közigazgatási, 80 rendészeti, 175 katonai és 35 nemzetbiztonsági képzésre. Ezen kívül 245 költségtérítéses mesterképzési helyet is biztosítanak."”
 • 23. macs 2012. december 28. 18:33
  „20. fotelagy,
  milyen lenne az általad elképzelt új rend?
  Gondolkoztál már azon, hogy Észak-Koreába költözöl?”
 • 22. realtime 2012. december 28. 18:27
  „Fotel:

  Már minden világos :)))).”
 • 21. tucat 2012. december 28. 17:16
  „20. fotelagy
  "...a jelenlegi intézmények teljes lenullázására van szükség, hogy után egy újat lehessen felépíteni, olyat ami jobban kiszolgálja a hatalom elképzeléseit".
  No! Há´ lássa maga ja lényegöt! De nagyfőnöknek, kerálnak mégsé lönne jó, me´ túl nyíltan mögmondja a tutit. Mint most es, ni, na. ;)”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfedező kutatások Szegeden - feszegetjük a határokat

Martinek Tamás csoportja világszínvonalú sikerekkel büszkélkedhet: olyan mesterséges „fonalat" hoztak létre, amely az Alzheimer-kór leküzdésében segíthet. Tovább olvasom