Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

SZTE EHÖK: újabb hangfelvétel

Szeged - Ezúttal a szegedi hallgatói önkormányzat állt elő egy hangfelvétellel a múlt heti, HVG által megírt piramisjáték-ügy után.
Megírtuk, a hetilap szerint Mechler Ákos, a bölcsészkar egykori HÖK elnöke hallgatókat akart rávenni, hogy lépjenek be egy szervezetbe, a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe, és léptessenek be másokat is, amiért aztán pénzt kaptak volna. Azóta Szabó Gábor, az SZTE rektora ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Az esetről szóló hangfelvételt eddig nem hozták nyilvánosságra. A cikket másodmagával Unyatyinszki György írta, aki korábban kapcsolatban állt az önkormányzattal, az egyik szegedi egyetemi lap újságírója volt. Ament Balázs, a hallgatói önkormányzat felügyelő bizottságának elnöke, keddi sajtótájékoztatóján az EHÖK képviseletében elmondta, egy névtelen forrás hangfelvételt juttatott el neki, melyen a HVG-s cikk szerzője és két fiatalember hallható.

– A felvételt végighallgatva számos áthallást fedezhetünk fel a múlt hét csütörtökön kirobbant Piramisjáték az egyetemen című cikkel kapcsolatban, így egyértelmű, hogy a botrány kirobbantása mögött egyéni érdekek húzódnak – mondta Ament Balázs. Szerinte súlyos szakmai és etikai vétséget követett el az újságíró. A hangfelvétel a cikk megjelenése előtt készült.

Az interneten egy videómegosztón egyébként bárki által meghallgatható felvételen Unyatyinszki György arra kéri a két férfit, segítsenek lejáratni Török Márkot, az SZTE EHÖK elnökét, ami jó feljebbjutási lehetőség lenne számára, de ők is jól járnának. Megígéri, hogy a nevüket nem hozza nyilvánosságra, ha segítenek neki. – Sajnos az e-mailben hozzánk eljuttatott linken található anyag meghallgatásakor csalódnunk kellett, hogy ilyen vitatható és rosszindulatú szándékkal próbál valaki szakmai sikerhez jutni más kárán – írja közleményében Ament Balázs.

Információink szerint a felvételen Unyatyinszki György Juhász Gergellyel, a BTK HÖK gazdasági alelnökével és Vágó Ádámmal, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar HÖK elnökével beszélget. Vágó egyébként a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület elnöke, Juhász Gergely pedig ugyanezen szervezet titkára.

Az atlatszooktatas.hu elkészítette a nem szó szerinti, de a teljes szöveg kivonatos leiratát.

Unyatyinszki azzal kezdi, hogy a hangfelvételt pár hónappal ezelőtt kapták, de jegelték a témát, hogy védjék az érintetteket. Elmondja Juhásznak és Vágónak, hogy mi hangzik el a hangfelvételen Mechlertől (ami a HVG cikkében is megjelent). A hangfelvétel bíróságon nem bizonyító erejű, mert a jog előírja, hogy a másik félnek is tudnia kell elkészültéről, de Mechler elmondja rajta, amikor kérdezik, hogy kinek lehet beszélni a piramisrendszerről, hogy "felőlem mondhatod bárkinek". Unyatyinszki elmondja Juhásznak és Vágónak, hogy ha lehet, az ügyet az egyetemen, fegyelmi eljárás keretei közt tartaná, mert az egyetemnek sem jó a botrány, és sokan úgy is kerültek bele, hogy csak muszájból megadták a nevüket. De mindenféleképp lesz következmény, csak kérdés, hogy mi. Találkozni fog a rektorral, aki még csak annyit tud, hogy van egy hangfelvétel, de azt pontosan nem, hogy mit tartalmaz, és nem mindegy, hogy mit fog neki mondani. Nehezen kivehető, de a cél minden bizonnyal az, hogy Mechler és Török Márk felelősségét firtassák az ügyben.

Kitér arra, hogy a témával egy HVG-s kolléga is foglalkozik, akivel megegyezett, hogy két hét alatt megpróbál az érintett HÖK-ösökkel egyezkedni, ha ez nem sikerül, a HVG hozza le a cikket, de arra már nem lesz hatása, hogy ott mi jön le az ügyből.

Saját érintettségéről elmondja, hogy őt is megpróbálta Mechler beszervezni, vitatkoztak is, hogy az alá beosztott (Unyatyinszki a SZTEreo egyetemi lap főszerkesztője volt) újságírókkal miért kell ezt csinálni. Velük meg is egyezett abban, hogy papíroznak, de pénzt nem szed be tőlük. Saját fizetéséből viszont osztott felfelé.

Vágó megszólal: ő mint az egyesület elnöke, biztos abban, hogy minden rendben van, bele is lehet írni a cikkbe, ő akkor is nyugodtan alszik, ha nyomozás van.

Unyatyinszki szerint viszont nem lehet eltekinteni attól, hogy Mechler milyen részletesen beszélt az ügyről. Attól, hogy le van papírozva, a jogsértő cselekmények még megtörténtek. Talán el lehet érni, hogy az egészet Törökre terheljék.Majd kitérnek arra, hogy hogyan zajlanak a fegyelmi ügyek.

Vágó megkérdi, hogy Unyatyinszki hol dolgozik, az Indexnél? Ott. Juhász rákérdez, hogy ez az ügy jó feljebbjutási lehetőség is lehetne? A válasz az, hogy az Index jelenlegi helyzetében akár igen, kevesen dolgoznak a szerkesztőségben (az induló 444.hu-hoz egyszerre több munkatárs távozott).

Juhász elmondja, hogy egy napig gondolkodott, megrágta a dolgot, és nem érti, nem gondolja komolynak ezt az ügyet. A hangfelvételt se lehet nyomozásnál felhasználni. Unyatyinszki szerint hiába csak a Mechler által elmondottak hangfelvétele áll rendelkezésre, abból mindenképp ügy lesz, ha cikkben megjelenik. És ha az ügyészség nem is lép fel, az egyetem mindenképp indít belső vizsgálatot. Unyatyinszki azt szeretné, hogy ne mások vigyék el a balhét Török helyett.

Vágó megint kitér arra, hogy mindent megtett elnökként és minden rendben volt, és nem akar mást besározni. Ami feladata volt az alapszabályban lefektetve, annak eleget tett és mindig mindent úgy csinált, hogy nyugodtan alhasson. Unyatyinszki szerint már nagyobb horderejű az ügy, mint az "ELTE-s hülyéskedés a listákkal", és jobban rá is fognak szállni a megfelelő hatóságok. De amíg ő írja meg, megvan a lehetőség arra, hogy kisebb legyen a vérveszteség, viszont ha a HVG-nél köt ki, ott már nem tudja kontroll alatt tartani.

Itt nem csak arról van szó, hogy mi van Vágóékkal, hanem azokkal is, akik úgy kerültek be a rendszerbe, hogy feljebbvalói utasítást követtek. Például az EHÖK sajtófőnöke, akit Török tartott olyan nyomás alatt, hogy részt kellett vennie a rendszerben. Illetve Unyatyinszki egyik főnöke harminc ember előtt elmondta, hogy ha nem vesz részt ebben, akkor neki nem csak a hallgatói önkormányzati, hanem az egész egyetemi tevékenysége veszélybe kerül. Ebből a gebaszból viszont csak az nem veszi ki a részét, aki elindította - Unyatyinszki őt akarja bebuktatni. Szerinte Juhásznak és Vágónak is kellett arról tudni, hogy csak az kaphat munkát, aki belép az egyesületbe.

Vágó megkérdi, hogy akkor az a lényeg, hogy sározzák be Törököt, és akkor nekik jó lesz? Unyatyinszki szerint igen. "Tudom, hogy szarul hangzik, és hívhattok akár gecinek is, de attól függetlenül én ezerszer elmondtam nekik is akkor, mikor csinálták ezt az egészet, hogy ez szar, ezt felejtsék el, ezt hagyják abba, és én nem is léptem be. Viszont abban a pillanatban, hogy megjött ez a hanganyag, nem tudom már azt csinálni, amit eddig. Nem tudom már azt csinálni én se, hogy nem teszek semmit. Alapvetően az én erkölcsi iránytűm is egy olyan dolog, a lelkiismeretem is egy olyan dolog, hogy nem tehetem azt, hogy nem csinálok semmit, a másik része meg, hogy mindenképpen lesz belőle írás, és ha már elkerülhetetlen a dolog, akkor inkább oldjuk meg úgy, hogy minél kisebb gebasz legyen." Szerinte ez az ügy a felsőoktatás egészére is kihathat, de Juhász szerint nem olyan komoly. A Narancsos cikk szerinte sokkal durvább volt. Unyatyinszki szerint ez más szituáció, mert a Magyar Narancs cikke találgatásokon alapult, itt meg egy volt HÖK elnök, Török Márk jobbkeze maga nyilatkozik törvénytelenségekről.

Elmondja megint, hogy másnap találkozik a rektorral, akivel szűkszavúbban és árnyaltabban fog beszélni, neveket még nem ad ki, de nem tudja azt mondani, hogy megáll az ügy. Vágó megkérdi, találkoznak-e, miután beszélt a rektorral - igen, Unyatyinszki velük beszél először mindenképp. Mechlerrel is fog beszélni, de eddig azért nem mondta neki, mert ő volt, aki alapvetően elszúrta és nem akarja, hogy meggondolatlanságot csináljon. Úgy akar elé odaállni, ha már azt tudja mondani, hogy sikerült az ügyet úgy intézni, hogy minél kevesebb kár legyen. Mechler onnantól van bajban, ha kilép az ügy az egyetemről.

Unyatyinszki beszél arról, milyen egyesületi kifizetésekre emlékszik - például tüntetésre kereplők a szervezet számlájáról lettek kifizetve, de előfordult, hogy a HÖK-iroda vezetőjének is onnan utaltak fizetést, amikor a hallgatói önkormányzat számlájáról nem lehetett. Vágó erre nem emlékszik, de szerinte megvan minden kimutatás, meg ami kell.

Olvasóink írták

 • 12. szabójóska 2013. május 23. 12:45
  „Nézzetek szét az akadémikusaitok körül is. Ott is vannak tiszteletreméltó köztörvényesek is.”
 • 11. hrdflr 2013. május 22. 12:25
  „Jaj szegény Márkó. Hát mindenki tudja, hogy ő a becsület etalonja! Miért bántjátok? Nem tett értetek még eleget? Éljen a hallgatói mozgalom!”
 • 10. Beroesz 2013. május 22. 12:22
  „"segítsenek lejáratni Török Márkot"
  Mit kell ezen segíteni?? :-) Vizet a Dunába ne hordjunk?

  A hallgatói önkormányzatiság beteg. Mit lehet tenni? Aki eddig benne volt szélnek ereszteni, kolostorba zárni, a bútorzatot, merevlemezeket, SZMSZ-eket benzinnel leönteni és elégetni, a HÖK irodáiban még a tapétát is levakarni, fertőtlenítés, kártevőmentesítés, tisztasági festés, a HÖK pénzosztó és csatornázó szerepének teljes kiiktatása. Új HÖK választás teljesen új emberekkel. Gyalázat.”
 • 9. Estel_galadh 2013. május 22. 06:24
  „a teljes szövegkörnyezetet feldolgozták
  http://atlatszooktatas.kinja.com/armany-es-intrika-a-szegedi-hallgatoi-onkormanyzatban-509150836”
 • 8. vasar 2013. május 21. 23:04
  „Micsoda botrány! :)
  Valaki be akarja sározni Török Márkot...nincs rá szükség, keni ő magára két kézzel.”
 • 7. gthomek 2013. május 21. 21:27
  „Mélységesen megdöbbent és elborzaszt hogy Magyarországon már az egyetenem az élet természetes résézvé válik a korrupció :(”
 • 6. trillarom 2013. május 21. 19:50
  „Ugyan már.. itt mindkét fél benne van nyakig. Az EHÖK mosakodása átlátszó. Aki kis időt is eltöltött az egyetemen és nyitva tartotta a szemét, annak egyértelmű, h. a HÖK nem működik tisztán. Elég csak arra visszaemlékezni, h. egyes HÖK-ösök milyen csórók voltak még gólyaként és érdekes módon mire néhány év eltelt látványosan jobb ruhákban jártak és kikupálódtak. Ergo "kicsivel" több pénz jutott az öltözködésre és másra is..
  Komolyan remélem, h. egyszer minden kiderül és pórul járnak majd egyesek.”
 • 5. Estel_galadh 2013. május 21. 19:15
  „Véleményem szerint nehéz meghúzni, hogy mi etikátlan. Az oknyomozás mindig nehéz kérdés, jelen esetben az újságíró megkereste az érintett szervezet vezetőit. Figyelmesen végighallgatva az anyagot (bár nehezen hallható) elsősorban közérdekű adatokat kér ki az egyesület gazdálkodásával kapcsolatban. Az ezen felüli információkért kínálja fel a védelmet, mint ahogy azt ilyen esetben illik is. Maga az ügy inkább a problémás, az újságírói tevékenység inkább véleményes.
  Azt se feledjük, hogy a törvénytelenség gyanúját felvető HVG cikk közvetlenül érinti a hangfelvételen szereplő Vágót és Juhászt, elemi érdekük, hogy elrettentsék az írót. Nyilván senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem ők hozták össze az anyagot...”
 • 4. szabopisti 2013. május 21. 18:59
  „" hiszen nem az Index.hu kebelében..." ja bocsáss meg, tehát akkor Indexes újságíróként mutatkoztál be, miközben a HVG-nek dolgoztál...”
 • 3. szabopisti 2013. május 21. 18:57
  „Kedves Estel_galadh!

  Ezzel csak az a probléma, hogy ma bemutattak egy hangfelvételt, amit a HVG eddig nem tett meg. Előbiből pedig az is világossá vált, hogy Unyatyinszki György nemcsak, hogy az újságírói etikát nem tartotta be, hanem zsarolt is, így ha kap egy büntetőt - szerintem kapni fog - az biztosan ülni fog. Az más kérdés, hogy ezek után szinte biztosan egyik országos/vidéki média sem fogja alkalmazni. Na jó, talán a apróhiretéses rovatban.”
 • 2. szabopisti 2013. május 21. 18:31
  „Ezt a húzását Unyatyinszkinak etikátlannak tartom és ez a zsarolás fogalmát is bőven kimeríti. Ráadásul azt mondják, hogy annak idején maga Mechler Ákos vitte be újságírónak. Szomorú, hogy ma egyes emberek az előrejutásuk érdekében mire képesek, de sajnos ez kezd általánossá válni ebben az országban.”
 • 1. Estel_galadh 2013. május 21. 18:29
  „A szegedcafe.hu-n a követekező komment olvasható:

  "Unya_Gy
  A sajtótájékoztató abban merült ki, hogy a feltárt visszásságokról és tényekről elterelje a figyelmet.
  A közlemény a hangfelvételből a bevett gyakorlat szerint csak kiragadásokat tartalmaz. A teljes beszélgetésből kiderül, hogy az Index.hu-ra valójában csak utalást tettem, mint a cikk megjelenésére lehetséges médium. Kizárólag a cikk elkészültét garantáltam a beszélgetésen, de a végső médiumot nem neveztem meg. A beszélgetés során felajánlottam a forrásaim védelmét, mint bevett újságírói gyakorlat, valamint bemutattam az ügy esetleges lefolyását, ezt korrekt hozzáállásnak érzem most is, hogy tudják milyen nehézségekkel jár, ha segítenek felgöngyölíteni egy ilyen komplikált, a hallgatókkal szembeni jogsértéseket bemutató ügyet.
  Végül kifejtettem, hogy elsősorban az adta a motivációt az ügy ilyen jellegű feldolgozásában, hogy azok a hallgatók ne sérüljenek sokat, akik inkább áldozatként kerültek a rendszerbe a kényszer hatására, valamint a háttérben megbúvó valós felelősöket felfedjük.
  Személyemmel kapcsolatosan számítottam támadásokra, az EHÖK közleménye nem üti meg a mércét.

  Hozzátenném, hogy az esetleges előléptetésemmel kapcsolatos találgatások tévesek, hiszen nem az Index.hu kebelében jelent meg az írás, nem vagyok a hírportál munkatársa."

  A portál cikkében kiemeli, hogy "Ezzel együtt, az EHÖK egykori alelnöke a sajtótájékoztatón nem tett olyan kijelentést, miszerint az HVG-s cikkben leírtak nem felelnének meg a valóságnak."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől indul az osztatlan tanárképzés

Szeptembertől a bolognai helyett a régi-új, osztatlan rendszerben kezdhetik meg tanulmányaikat az… Tovább olvasom