Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Több a pénz a tudományra

Szeged - Nőtt a tudományra fordított GDP-arányos ráfordítás, amely idén 1,3 százalékos. Ilyen magas még sosem volt Magyarországon – válaszolt kérdésünkre Pálinkás József.
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke saját erőfeszítéseinek is tulajdonította, hogy a költségvetési támogatás 2012-ben az akadémia esetében 20, az OTKA alkotta csomagban 40 százalékkal növekedett. Ennek jelentőségét növeli, hogy bár 2008-ban, abban az esztendőben, amikor Pálinkás Józsefet az MTA elnökévé választották, pénzügyi és gazdasági válság rázta meg az egész világot, az akadémia 2012. évi költségvetési pozícióját megőrizte 2013-ban is. 2014-ben várhatóan növekszik az MTA költségvetése.

– A tudományos alapozottsággal eldönthető kérdések megválaszolásában számít a társadalom az akadémia véleményére – fogalmazott az elnök. Ezek közül azonban például az egyházakkal kapcsolatos kérdést elhárította a tudós testülettől, mert úgy véli: a hitbeli és a tudományos kérdéseket nem szabad összekeverni, ezek életünk különböző részeit alkotják. Az utcanevekkel összefüggő dilemmára azonban az MTA történelemmel foglalkozó intézete válaszolt. Állásfoglalást adott az MTA az óbudai mobil gát környezeti hatásával kapcsolatos, közvéleményt megosztó kérdésről is.

Pálinkás József. Fotó: DM/DV
Pálinkás József.
Fotó: DM/DV

– A fiatalok számára sikerült vonzóbbá tenni a kutatói pályát, többek között a Lendület-programnak köszönhetően. Ezt idén kibővítettük a kutatóintézetek, a doktoranduszok irányában – hangsúlyozta Pálinkás József.
– Így kialakult a tudományos pálya rendszere a mesterszaktól egészen az egyetemi tanárságig. Az idei kiválósági programra nevező 105 pályázó közül 14 nyert támogatást azok közül, akik kellően tehetségesek ahhoz, hogy a tudomány területén dolgozzanak.

Olvasóink írták

  • 1. tom_peris 2013. november 04. 21:54
    „Ez mind elismerésre méltó. valóban.

    De ha adminisztrativ okok miatt nem lehet mégse elkölteni a kutatásra kapott pénzt akkor nem vagyunk előrébb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó nő a borítón - majdnem

Mintha egy telt idomú táncoló nő lenne, olyan szépséges a Vashegy-Rákoson lelt futtatott limonit Az ásványok művészete című könyv címlapján. Tovább olvasom