Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Több külföldi ösztöndíjas bevonzása a cél

Szeged - Az SZTE Rektori Hivatalában tartották szerdán a Campus Hungary felsőoktatási mobilitási ösztöndíjprogram alumni találkozóját és fórumát.
A találkozó előtt sajtótájékoztatón számoltak be az eddigi eredményekről. Több mint 10 ezren vettek részt Magyarországról a programban a 2012-es indulás óta, 92 országba mentek. A Campus Hungaryt a Balassi Intézet irányítja a Tempus Közalapítvánnyal konzorciumban – mondta Simon Ágnes szakmai vezető. A legnépszerűbb célországok közül az első három: Németország, Románia és az Egyesült Királyság. Szabó Zsolt, a Balassi Intézet koordinációs főigazgató-helyettese az előnyökről beszélt, például arról, hogy az az egyetemi hallgató, aki külföldről hazajön, a munkahelyén kamatoztatja tapasztalatait. A Campus specialitása, hogy a fiatalok maguk választhatnak, mit és hol szeretnének tanulni. Az ösztöndíj átlagosan az összes költség 70 százalékát fedezi.

– Azáltal, hogy kiküldünk valakit, személyes meghívót is átnyújtunk mindazoknak, akik a kiküldött magyar hallgatót megismerik. Ő ott a magyar felsőoktatás színvonalát reprezentálja azáltal, hogy milyen benyomást tesz, milyen teljesítményt nyújt – fogalmazott Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár. Hozzáfűzte, 3 hete a kormány elfogadott egy tervet: az egész magyar be- és kimenő ösztöndíjrendszert egységes struktúrába foglalják. A cél Prőhle szerint az, hogy az összhallgatói létszám 20 százalékára lehessen növelni a bejövő külföldi hallgatók arányát, amely jelenleg 10,5 százalék.

Az SZTE több mint 30 éve kapcsolódott be a nemzetköziesítés folyamatába, és nyitott az új lehetőségek befogadására, ezért talán nem véletlen, hogy a konferenciát Szegeden rendezték – vélekedett Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás és beszélgetés a kolozsvári Korunk folyóiratról

Az esemény vendége Kántor Lajos irodalomtörténész, a folyóirat korábbi főszerkesztője és Rigán… Tovább olvasom