Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Tóth Tamás temetőtúrája a Belvárosi temetőbe

Tóth Tamás - temetőkutató. Húsz éve kutatja híres emberek sírhelyei, és 35 000 személyről rendelkezik adatokkal. Szegeden temetőtúrát vezet szombaton.
Május 11-én szombaton az egyetemi tavasz keretében Belvárosi temető-túrát rendeznek Tóth Tamás temetőkutató vezetésével. A túravezetőt kérdeztük különös szakterületéről, élményeiről, illetve a hétvégi programról.

- Történelem-magyar szakos főiskolai diplomája van, érthető, hogy vonzódik a múlthoz. De honnan jött a temetőkutatás?

- Egy 30 évvel ezelőtti budapesti Kerepesi-temetőbéli látogatás volt rám először nagy hatással. Később, a diploma után a Budapesti Városvédő Egyesület munkájába bekapcsolódva fordult a téma felé a figyelmem. A magam eszközeivel szeretnék emléket állítani múltunk szinte egyáltalán nem ismert nagyjainak. Vívom a szélmalomharcom...

- Küldetésének tekinti híres történelmi személyiségeink síremlékének azonosítását, rendbehozatalát. Hogyan zajlik egy-egy ilyen munka?

- Fő célom a sírhelyek dokumentálása, azonosítása. A munka több fázisú: a lehetőségek szerint először meg kell határozni a temetés helyét, a települést, a temetőt. Majd - ha egyáltalán van - a temetői nyilvántartás alapján azonosítani kell a helyet. Ez főleg a már felszámolt sírok esetében tűnik sokszor reménytelennek. Mindent a nyilvántartás és annak minősége dönt el. A síremlékeket nem áll módomban megmenteni vagy fölújíttatni, és sok esetben jelzésem ellenére számolnak föl sírokat.

-  Melyik a kedvenc felfedezése?

- Csáth Géza író és Vojnich Oszkár világutazó sírjainak dokumentálása Szabadkán, de sok tucat hasonló esetet tudnék még sorolni.

-A temetőktől az átlagember idegenkedik. Önt érte már kellemetlen, esetleg ijesztő élmény egy-egy temetői sétája során?

- Drogosokkal és hajléktalanokkal viszonylag sűrűn akadtam össze kutatásaim során, de viszolyogtató élményem nem volt. Sokszor kellemetlen a kutatás olyan temetőben, amelyet a természet már visszafoglalt. A növényzet rendkívül meg tudja keseríteni a munkát. Egyébként a temetőktől kár idegenkedni. Teljesen az élők lenyomata. Semmi misztikus vagy félelmetes nincs bennük. A temetési szertartások is igen tanulságosak. Minden az élő emberekről szól...

- Az elmúlt években sikerrel vezetett temetői sétákat, május 11-én pedig sor kerül az első hosszabb szegedi túrára a belvárosi temetőben. Miért kezdett ilyen túrákat szervezni?

- A siker azt hiszem, hogy túlzás... Az Egyetemi Kulturális Fesztivál keretein belül már évek óta járjuk a szegedi sírkerteket. A Belvárosiban már két alkalommal tartottam tematikus túrát - a Szegedi Tudományegyetem professzorainak nyomában illetve Szent-Györgyi Alberthez köthető személyek témában.

- A hétvégén esedékes túra egyes állomáshelyei híres vagy hírhedt személyek sírhelyei lesznek. Kedvcsinálóként felsorolna néhányat, illetve röviden bemutatná a szereplőket?

- A hétvégi túra során elsősorban a helyi politikusok, újságírók, muzsikusok, sportolók, tábornokok kerülnek sorra, mint Toldi István Kossuth - díjas tanító, Koronváry Kálmán tábornok, Aigner Károly főispán, Erdélyi Ignác nótaszedő, vagy Kalmár György labdarúgó, aki országos gólkirály is volt. A sétához előzetes jelentkezés szükséges május 10. 14.00 óráig az SZTE Kulturális Irodában (Dugonics tér 13., Tel.: 544-045). A séta a temető főbejáratánál (Fonógyári út) lévő parkolóból indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paczolay Péter: az emberi jogok globális elterjedését tapasztaljuk

Az emberi jogok globális elterjedését, egyetemes értékként való elfogadását tapasztaljuk – jelentette ki Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke csütörtökön Szegeden. Tovább olvasom