Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Tovább fejlesztik a szuperszámítógépet

Szeged - Négy hazai felsőoktatási-kutatási szervezet együttműködésével jött létre a Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium című projekt, amely közel 780 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv TÁMOP pályázatán.
A konzorciumot a Szegedi Tudományegyetem vezeti, partnere a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, illetve a szuperszámítógépes erőforrásokat és a szaktudást biztosító Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet.

– Az SZTE 2011-ben és 2012-ben részt vett egy konzorciális pályázaton, amelynek során Pécsre, Debrecenbe és Szegedre egy-egy nagy számítógéprendszer került, amely az oktatást és a kutatást biztosítja – mondta Dombi György, az SZTE Gyógyszeranalitikai Intézetének tanszékvezetője. – A projekt sikeres megvalósítása után szerettünk volna lehetőséget kapni, amelynek során ennek az alkalmazását elterjeszthetjük, illetve a rendelkezésünkre áll a rendszer optimalizációjához szükséges anyagi háttér – fűzte hozzá Dombi professzor a nyitókonferencia után az Agórában. A további fejlesztésekre most lehetőséget ad a két évig tartó projekt. A rendszer feladata, hogy a kutatásokat támogassa, biztosítsa a megfelelő hardver és szoftver hátteret, és segítse az oktatókat a programkihasználásban. A szuperszámítógép alkalmazását elsősorban a fiatal oktatóknak és a PhD hallgatóknak szeretnék megtanítani.

Dombi György professzor a szegedi szuperszámítógéppel 2011-ben. Fotó: Frank Yvette
A projekt egyszerűbbé, eredményesebbé teheti a kísérleteket, segít a nagy mennyiségű eredmény rendszerezésében. A tanszékvezető elmondta: a fizika, a biológia, az elméleti orvostudomány, a gyógyszerésztudomány területe, sőt a bölcsészet és a jogászat is bekapcsolódik a programba. – A számítógépek és a szoftverek nagyon drágák, és igen gyorsan elavulnak, ezért szükségünk van arra, hogy előre gondolkodjunk. Ha egy ilyen konzorcium megfelelően összefogja a magyarországi kutatókat, akkor nagy eséllyel tudunk az európai közösségi projektekhez csatlakozni – hangsúlyozta Dombi György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két Nobel-díjast lát vendégül az egyetem Szegeden

Két Nobel-díjas tudós, Bert Sakmann német fiziológus és Aaron Ciechanover izraeli kémikus lesz a szegedi egyetemen az idei OTDK döntők vendége. Tovább olvasom