Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Túri Sándor: Szeretnék tovább dolgozni

Szeged - Tizennégy évnyi tanszékvezetés után távozik igazgatói posztjáról az ország legnagyobb egyetemi klinikája, a szegedi gyermekklinika tanszékvezető professzora. Túri Sándor már költözik az irodájából, de szeretne tovább dolgozni.
Február 23-án új időszámítás kezdődik a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ életében. Tizennégy évnyi tanszékvezetés után leköszön igazgatói posztjáról Túri Sándor professzor, hiszen a jogszabály szerint köteles lemondani 65. születésnapján. Professzorként azonban tovább dolgozik. Az ország legnagyobb egyetemi klinikája így négy hónapig megbízott vezetővel működik majd, a posztot ugyanis előreláthatólag július elsején töltik be.

Túri professzor úgy lett az országos hírű klinika vezetője, hogy eredetileg meg sem fordult a fejében, hogy gyermekgyógyász legyen. – A családunkban nem volt értelmiségi, így komolyan vettem a tanulást. A szegedi Radnóti-gimnáziumban végig kitűnő tanuló voltam. Az orvosi pályát azért választottam, mert ennek a szakmának akkor nagy presztízse volt. Évfolyamelsőként végeztem el az egyetemet 1972-ben, agykutató szerettem volna lenni.

Az élet azonban más útra terelte. Mivel a témavezetője elment, mással pedig nem akart együtt dolgozni, a minisztérium által biztosított álláshellyel a gyermekklinikán kötött ki. – Igazából csak a szakvizsga után szerettem meg a gyermekgyógyászatot – vallotta be. A szakma azonban rengeteget köszönhet neki. A magyarországi gyermek-művesekezelést például ő kezdte el.

Tizennégy évnyi tanszékvezetés után köszön le igazgatói posztjáról Túri Sándor. Fotó: Karnok Csaba
Tizennégy évnyi tanszékvezetés után köszön le igazgatói posztjáról Túri Sándor.
Fotó: Karnok Csaba

– Sokáig csak a felnőtteken végeztek ilyen kezelést, az intenzív osztályon dolgozva azonban nem akartam elfogadni, hogy a kicsiken ezzel a módszerrel nem lehet segíteni. Gál professzorral és munkatársaimmal állítottunk össze két gépet 1980-ban – vasszekrényekből, vérnyomásmérőt felhasználva. Kelet-Európában ez volt az első gyermekművese. Jöttek is nemsokára a fővárosból, hogy milyen titkos kísérleteket folytatok, miközben semmi titkos nem volt benne. Ma pedig már teljesen természetes a gyermekdialízis.

Szintén Túri professzor végzett először plazmaferézist, amely az autoimmun betegeken segít a teljes vércserével és a plazma tisztításával. – Kölnben tanultam ezt a módszert, amellyel az elsőként kezelt gyerek négy alkalom után meggyógyult. Ma már több mint ezer páciensnél tartunk, a legkisebb mindössze egyéves volt. Ez még az USA-ban is elismerésre méltó eredménynek számít.
Hat szakvizsgával és a gyermekgyógyászat minden területét megjárva 1999-ben lett tanszékvezető. – Akkor még csak az A épület tartozott hozzám, ám a gyermekkórház igazgatója, Tekulics Péter halálakor gyakorlatilag egy perc alatt hoztam meg a döntést: inkább átveszem az intézményt, mint hogy beolvasszák a felnőttellátásba.

Így lett Túri Sándor az ország legnagyobb klinikájának tanszékvezetője, amely 350 ággyal működik, ambuláns betegeinek száma pedig évi 250 ezer. Huszonöt specialitása között van olyan is, amely egyedülálló az országban. Számos jelentős és nagy fejlesztés zajlott az intézményben vezetése idején – mindegyikhez munkatársaival gyűjtötte össze a pénzt. A zsanai gyerekek esete után rájött, hogy szeptikus intenzív osztály nélkül nem működhet intenzív osztály, így közadakozásból, 50 millió forintért égési részleget hoztak létre. Ugyanígy jöhetett létre a műveseállomás is. A tanterem tetején pedig 120 millió forintból megépítették az apartmanokból álló onkológiai osztályt, 85 millióból pedig az újszülött-rehabilitációs osztályt, anyaszállást és nővéröltözőket Újszegeden. Ebben az évben fejezték be az újszülött kori anyagcsere szűrőlaboratóriumot, amelyben egy csepp vérből az ország 11 megyéjében 26 betegséget tudnak kiszűrni. Ugyancsak most fejeződik be az ország egyik legmodernebb koraszülött intenzív osztályának létesítése, 17-ről 30 férőhelyre bővítve. Az utóbbi két fejlesztés uniós pályázati forrásból valósult meg.

– Szeretnék tovább dolgozni – beszélt terveiről a jövő héten visszavonuló igazgató. – Nem is tudom másképpen elképzelni az életemet. Van nefrológiai és hipertóniai szakrendelésem, viszem tovább a két műveseállomást is, és remélem, hogy az intenzív ellátásba is bele tudok folyni konzulensként. Több oktatói díjat kapott az intézmény és én is, az angol és magyar nyelvű tanítást is szívesen csinálom. A ritka betegségek központjának pedig én vagyok a szegedi vezetője. Arról azonban, hogy miben számít rám az intézmény, egyelőre nem kaptam tájékoztatást. A mai világ sajnos nem tiszteli azokat, akik előkészítették a már meglévő dolgokat. Ezt mindenki csak akkor érti meg, amikor a saját bőrén tapasztalja.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. y-akta 2013. február 18. 09:25
  „Változás! Az biztos, hogy lesz, de had idézzem egykori főnökömet: Ne higgyük, hogy az jobb lesz, mint az előző! - és így 5 év távlatából az intézetünk, amit összevontak másik 3-mal, olymértékű mélyrepülést hajtott végre, amire nem tudok példát. Aki tehette, elment, és mit hozott a sors? - a sunyi, lapító emberek kerültek vezető beosztásba, akik a mai napig lejmolják a nyomor nedveit. Csak azt akarom mondani, hogy felemelkedés nem lett, még szinten tartás sem, viszont a családtagok, jóbarátok, nászok, vők és egyebek mind munkát leltek ott.
  A legelképesztőbb dolog pedig az, hogy ez a vezetés a nyomor és leépülés jeleit egyszerűen sikerként állítja be és meg vannak elégedve magukkal. Kialakítva egy kört, akik kézben tartanak mindent.
  Bízom benne, hogy a Gyerekklinika nem így jár! Nem járhat így!”
 • 39. mazsolaszolo 2013. február 18. 07:51
  „Kiváló ember, sajnálom, hogy távozik, de megértem. Nehéz lesz betölteni a helyét - mármint ha a Szakmaiság, a Tudás, az ember szeretete még számít otthon valamit is.

  Jó egészséget, jó munkát és békés öregkort kívánok neki!”
 • 38. Csihiró 2013. február 17. 21:54
  „Remélem az új vezetés gondol majd az olyan mostoha osztályokra, mint a neuro, és az anyagcsere. Minden tiszteletem az ott dolgozó ápolóké és orvosoké, sokszor erőn felül dolgoznak, hogy a krónikusan bent fekvő, elfekvő betegek is a lehető legjobb ellátást kapják a többi fent járó kis beteg mellett. Sajnos néha epilepsziás gyerekemmel be kell feküdnünk és ért már néhány kellemetlen tapasztalat. Aki járt már ott, az pontosan tudja, hogy miről beszélek...”
 • 37. gaby76 2013. február 17. 21:31
  „Végre! Embertelen, jellemtelen. Minket úgy bocsájtott el az intenzívről, hogy úgy is meg fog halni a gyereke!”
 • 36. Bakker18 2013. február 17. 20:59
  „mp5 ::
  ))Magadat minősíted,szeretem a" szellemi párbajt",csak a "fegyvertelen "emberekkel nem tudok mit kezdeni::)))
  Ne felejtsük már azért el,hogy Túri úron kívül van azért még a klinikán egy-két neves szakember,többek közt Dr Katona Márta,Tornyos Szabolcs,Haszon Ibolya és még sorolhatnám a teljesség igénye nélkül,a nagy elődök is harcképesek még mint Pintér prof,vagy az idős Boda professzor,de Füzesi urat is mondhatnám akár vagy Bereczki Dr.-is::)) ..(..a fiatalabb generációból..)Nem áll meg az élet és nem vonom kétségbe a távozó intézet vezető érdemeit sem csupán a "pátoszt"emelném le róla mert emberileg nem hiszem hogy sajnálnák távozását..de erről már beszéltek itt (..is..)”
 • 35. történész 2013. február 17. 20:19
  „34. vmagdi
  Nos látod én mást mondok.Az én gyerekemet kb 30 éve túri önfeláldozó munkája mentette meg.
  Majd meglátja ez a nyihere társadalom,hogy mire megy az egy-két éves gyakorlatú orvosokkal.A törvényeink is sz...rok, mert kirúgta a párt a rutinos közszolgákat és ifi párt harcosokat tett a helyükre...”
 • 34. vmagdi 2013. február 17. 19:16
  „nem tudom, nekem rém rossz tapasztalatom van a gyerekklinikával, igaz nem voltunk pénzes betegek, de azért az ott dolgozó gyerekorvosok megérnének egy misét...”
 • 33. aquila0126 2013. február 17. 18:33
  „27. Bakker18 2013.02.17. 13:10
  Az a jelölt (ha ugyanarra gondolunk) szerencsés választás lenne, ha nem szól bele a politika.”
 • 32. Berlusconi 2013. február 17. 18:22
  „"A mai világ sajnos nem tiszteli azokat, akik előkészítették a már meglévő dolgokat. Ezt mindenki csak akkor érti meg, amikor a saját bőrén tapasztalja" Dr. Túri Sándor

  Tökéletesen igaza van!”
 • 31. csupaszpisztoly 2013. február 17. 17:23
  „Tisztelem a munkáját. Boldog, aktív nyugdíjas éveket kívánok neki!”
 • 30. DMagóg 2013. február 17. 16:45
  „Pro és kontra!
  Ha rossz vezető és orvos volt, akkor már régen nem ott kellene lennie! A 65. életév betöltése rossz vízválasztó! Jó főnök, rossz főnök? Mint minden, ez is relatív, kinek az, kinek nem! Ez esetben talán mégis a közmegítélés jár közelebb az igazsághoz! Néhány számító és törekvő bennfentes ítéletével szemben a közmegítélés nagyobb súllyal bírhat! Kinek öröm, kinek bánat? Nem mindegy!
  Nem ismerem! Egyesek -bennfentesek- szerint a körülmények haszonélvezője, míg mások szerint a gyógyítás megszállotja! Persze, a kettő együtt is elképzelhető. A haszonszemlélet egyszerűbb! Mit nyerünk, vagy veszítünk? No, persze rövid és hosszú távon. No, akik erre tudják a választ, azok hozzászólását nagyra értékelem (bár nem vagyok kompetens)! Talán mégis a közmegítélés, vagy elítélés lehet(ne) a nyerő!”
 • 29. neso 2013. február 17. 16:05
  „Bakker18: örülök, hogy van más vélemény is. az utódlástól sokan várnak változást, csak amennyire hallom, annyira leromlott a klinika, hogy nehéz lesz ebből újra valami színvonalasat összehozni. De drukkolok az utódnak, ráfér a klinikára egy kis változás. Már eldőlt hogy ki lesz?”
 • 28. mp5 2013. február 17. 13:48
  „Bakkar...Te aztán jól be nyaltad magad, ssssssssssss.... nyaló!!!!”
 • 27. Bakker18 2013. február 17. 13:10
  „Ami az utódlás kérdését illeti,úgy vélem már a "háttérben"megvan a jelölt,kinek nevét most és itt nem közölném,egy biztos,ha ő lesz a professzor úr utódja,alighanem "más"időszámítás és szemlélet jön létre ami rá is fér a gyermek klinikára::))))”
 • 26. Bakker18 2013. február 17. 13:03
  „24.neso......Teljesen egyet értek veled,állítólag kriminális az amit és ahogy az utóbbi esztendőben csinált,a prof,a saját praktizálási feltételeit "alaposan"előkészítette gondolom "saját forrásból"...az ott dolgozók már koránt sem ennyire elégedettek azzal a teljesítménnyel amit a nagy elődök munkájára támaszkodva,mint sajátját vezette fel..Úgyhogy lesz öröm amikor a nyugdíjba vonulás végre megtörténik,szakadék nem marad utána:)”
 • 25. na 2013. február 17. 12:58
  „Hála Istenek!
  De remélem nem lest nyugdíj és professzori fizetés!
  Ugyanis 5 rezidens orvos lehetne a béréből!!!!!!!!!!!!!!”
 • 24. neso 2013. február 17. 12:30
  „Érdemes lenne az ott dolgozoktól is megkérdezni, milyen főnök volt. És azoktól a fiataloktól, akik elkerültek a klinikáról, hogy miért is mentek el? És a szandokán által említett "megélhetési problémákat" is meg lehetne közelebbről vizsgálni. Örülök, hogy sokan ilyen pozitívan vélekednek a Professzor Úrról, de sajnos a valóság nem ilyen szép. Akinek van a klinikán ismerőse, az tudja, vagy ha nem tudja, kérdezze meg. Ahogy én hallottam, sok pezsgő fog durranni 23-án.”
 • 23. Berlusconi 2013. február 17. 12:09
  „A legnagyobb probléma, hogy Mo-on a szakmaiság senkit sem érdekel, csak és kizárólag a politikai hovatartozás. Nagyszerű szakemberek tűnnek el a süllyesztőben, mert néhány cezaromán törvényeket alkot.

  Túri professzor egy világhírű szakember, és egy nagyszerű EMBER! Az élete a gyógyítás, a gyermekek életének a megmentése ( és ezt túlzás nélkül állíthatom)! Egy ilyen szakembert BŰN és FELELŐTLENSÉG nyugdíjazni! Ennek az embernek még sokáig ott a helye a gyermekek között, akik számítanak rá és hasonló kiváló kollégáira!”
 • 22. kalkutta 2013. február 17. 11:53
  „21.

  A 65 éves vezetői korhatárral egyetértek. Vajon ha tovább dolgozik akkor neki is választani kell a nyugdíj meg a fizetés között? Egyáltalán dolgozhat tovább a jelen szabályok mellett? Neki is kell külön engedélyt kérni ehhez a kormánytól?
  Ezzel persze nem akarom kisebbíteni az érdemeit.”
 • 21. kispacni 2013. február 17. 11:44
  „14.

  Hidd el, jó szabály volt ezt bevezetni, hogy 65 évesen nem lehet tovább tanszékvezető senki. És ha hiszed ha nem, nyugaton sokkal merevebbek ezek a szabályok, ott ugyanis nem engedik már dolgozni sem. Az élet, természet törvényeit ne akarjuk megváltoztatni
  És igen, mint minden szabálynak vannak néha ellenpéldái is, de az általános gyakorlat és tapsztalat az, hogy igenis jó szabály. És hidd el igaz ez a Gyermeklkinikára is, az sem a kivétel. Nagyon is. Magyarországon (mondom sok nemzetközi példával ellentétesen) az alkalmas professzorok simán alkothatnak senki nem zavarja őket ebben, ha valóban olyan személyiség volt, akire korábban is előtte is és mögötte is mosolyogtak a beosztottjai.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Akkor még csak második vagy harmadik képzésként lehetett felvenni a kommunikáció szakot. Tovább olvasom