Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Újra szegedi szabadegyetem

Szeged - Február 6-án indul a Szabadegyetem – Szeged új sorozata.
A kolozsvári elődöktől eredeztethető, de Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is népszerű volt a szabadegyetem. Az SZTE Szabadegyetem – Szeged sorozata a tanév második félévében is folytatódik. Az előző ciklus, vagyis a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi-emlékévének tematikus, a Nobel-díjas tudós munkásságához kötődő előadás-sorozata után az új program a korábban összegyűjtött kari javaslatok alapján állt össze – tudtuk meg Rácz Béla általános rektorhelyettestől.

Az előadások időpontja a szokásos szerda 18 óra, a helye is maradt: az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi terme. Február 6-án, a programsor új fejezetét nyitva (a Szeged–csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja által szervezett Házasság Hete rendezvényéhez kötődve) Körmendy Imre A házasság és a város cím alatt rendezi gondolatait. Osvay Károly az ELI-ALPS tudományos felépítéséről és a lézerek koncepcionális tervezéséről az év második hónapjának 13. napján beszél. A tanulás társadalmi hasznát február 20-án teszi nagyító alá Csapó Benő. 7 nap múlva Lukovics Miklós témája: Régió, egyetem, gazdaságfejlesztés.

Márciusban 6-án Pelle Anita arra a kérdésre válaszol: Az oktatási rendszer miként lehet a versenyképesség javításának egyik fő pillére? Liszenko és a genetika összefüggéseit Gausz János 13-án tárja hallgatósága elé. Az erdélyi történész-szociológus, B. Garda Dezső 20-án lép katedrára, hogy a Székelyföld önrendelkezésének évszázadait összevesse a 21. század kihívásaival.

Állatjólét-állatjóllét, gazdasági haszonállataink védelmének aktuális kérdései címmel Mikó Józsefné dr. Jónás Edit április 10-én összegez. Azt követően egy héttel, 17-én Bártfai György A korszerű fogamzásgátlás fejlődéséről beszél a mézzel átitatott tampontól a korszerű hormonkészítményekig. A férfiasság meghosszabbítható – állítja április 24-i előadásában Pajor László. Buzás Krisztina témája A daganatkeltő mikrobák, gyógyító mikrobák: az immunválaszt kijátszó és aktiváló mikroorganizmusok május 8-án zárja a Szabadegyetem Szegedet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 12 karú SZTE kínálata

Iránytűt ad az SZTE oktatási rektorhelyettese azoknak, akik azon gondolkodnak, hová jelentkezzenek a március 15-én záruló felvételi időszakban. Tovább olvasom