Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vajda Mihály: Titkon csodáljuk a zseniális hazugokat?

Szegeden zajlik a Magyar Filozófiai Társaság és az SZTE Filozófia Tanszék hazugságról szóló konferenciája. Vajda Mihály filozófus előadása.
Vajda Mihály (Széchenyi-díjas magyar filozófus, az MTA rendes tagja) mondandóját egy középkori arab filozófus idézetével kezdte: "Van, aki magának hazudik. Van aki másoknak. Vannak olyanok, akik mindkettőnek hazudnak. Ám nincs negyedik kategória." A hiányzó halmazba tartoznának azok, akik senkinek sem hazudnak. Az előadó ezzel utalt arra a közkeletűvé vált nézetre, miszerint "mindenki hazudik". Ezzel egyben rámutatott, mennyire releváns ez a kérdés a mai napig.

De hogyan áll a filozófia ehhez a problémához? Vajda Mihály úgy véli, a gondolkozók azt a kinyilatkoztatást, mely szerint "Nem szabad hazudni" elhanyagolják, és inkább azon vitáznak, hogy mit is nevezünk igazságnak. Pedig az emberekben él egyfajta elvárás az igazsággal szemben, és látszólag mindenki egyetért abban, hogy hazugságokra nem lehet építkezni. Vajon miért akarjuk hát az igazságot?

A filozófus ellenpéldának a görögöket hozta, akik csodálták Odüsszeuszt, amiért a megénekelt történeteiben ravaszsággal, hazugsággal, alkalmazkodással mindig túljárt ellenfelei eszén. Felvetődik hát a kérdés Vajda Mihály szerint: nem lehetséges, hogy titkon mi is csodáljuk a zseniális hazugokat, a nagy szemfényvesztőket, akik milliókat kápráztatnak el, és csak pitiáner hazugokat vetjük meg, mert ők lebuknak?

Be kell azonban látnunk, hogy a hazugságot csak kimondani könnyű, ám idővel teherré válik. Az előadó rámutatott, hogy a fenntartásához tehetség kell, folyton észben tartani azt, és alkalomadtán újakat kitalálni. Persze a hazugságnak is megvan a maga haszna, legalábbis Nietzsche-i megközelítésben. A 19. századi gondolkodót idézve a hazugság nem más, mint a meggyökeresedett konvenciókkal való visszaélés. Lényegében sok olyan dolog van a világon, amelyet csupán közmegegyezés miatt fogadunk el igaznak, pedig azok valójában nem kőbe vésett tények. A hazugság ezeket kérdőjelezi meg. Ám ne feledjük: nem minden hazugság hasznos - mondta Vajda Mihály.

Előadása végén Vajda Mihály a jól ismert népi mondást idézte: „Hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát" Már ha üldözik őket, tette hozzá, nagy derültséget okozva. Ha viszont utolérik őket, akkor mi a helyzet? Megsimogatják a fejüket, és elengedik, vélte a filozófus.

A konferencia programja

Olvasóink írták

 • 7. szabójóska 2013. május 17. 23:26
  „Aki sokat hazudik,később ha akarna is nem tud igazat mondani, azaz függővé válik saját mákjától.”
 • 6. jozkó 2013. május 17. 18:14
  „Az igazsággal sincs könnyű dolga az embernek.
  Annyival egyszerűbb a hazugságnál, hogy nem kell kitalálni - csak megtalálni. Ami nem könnyű.
  A hazugságot mindig ki kell találni - ez a nehezebb , és ráadásul észben is kell tartani :)

  Néha nagyon nem szeretem a "makulátlan, igaz" embereket - akik könyörtelenül mindig és mindenkinek a szemébe vágják az igazságot(?) - mert az igazságot bizony gyakran csak tapintatosan illik közölni, mert fájdalmasan sebez, mint egy éles fegyver. Ezzel szemben a hazugság rendszerint remek kis pajzs... :)

  A "profi" /és rendszerint sikeres/ hazudozókkal szemben a "simlisek" általában azért népszerűtlenek, mert féligazságokat kevernek a hazugságaik közé - amitől azok átlátszóvá, ők maguk pedig hiteltelenné, pitiánerekké válnak.
  Így van ez, hazudni sem könnyű.....
  /Tíz politikusból 10 ezt mondaná..../”
 • 5. szabójóska 2013. május 17. 12:13
  „Szerintem kissé másként van.Ma már hazugság tengerben élünk,messze attól hogy ..." látom a jót de még sem azt követem"”
 • 4. 48as 2013. május 17. 11:33
  „Sajnos az emberi hiszékenységet nagyon ki tudják használni az ilyen területen képzett elitek.
  Én még tovább mennék a kis bünözôket is jobban megvetjük, mint akik ismerten milliárdokra károsítják az országot.
  Tehát magában az alap gondolkodásunkban van a hiba, és ezt követôen a magatartás zavar. Ezt fejlôdési rendellenességet nagyon nehéz megváltoztatni, de kihaszálni egyre többen tudják. A néhány helyes gondolkodású ember, lassan bölcsek számába sorolható.”
 • 3. macs 2013. május 17. 11:06
  „Érdekes fogalom a hazugság, mert megítélése attól függ, ki hazudik. Sok ember, bár tudja, hogy amit hall, olvas, az hazugság, de elhiszi, mert lelke mélyén nagyon szeretné, ha igaz lenne. :-)”
 • 2. Qllancs 2013. május 17. 09:59
  „Az én nagyapám, aki egyszerű paraszt ember volt azt mondta :
  "Csak az okos ember hazudjon, aki kukorica vetéskor mondott dolgokra...kukorica szedéskor is emlékszik. "”
 • 1. Qllancs 2013. május 17. 09:55
  „Én pl. útálom a hazug embert !
  Sajnos ma csak ilyeneket lehet hallani a médiákban. Egy népcsoportnak meg egyenesen ez: hagyomány. Még az sem igaz amit kérdeznek !
  Írnék példákat ..de kitörölnék !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi piramisjáték Szegeden?

A HVG szerint piramisrendszerben akarta beléptetni a diákokat a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe Mechler Ákos, a BTK HÖK akkori elnöke. Tovább olvasom