Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Vámpírok és kutyák a színpadon

Vállalkozó szelleműek a szegedi egyetemisták a színpadon is. Koncert-színházzal, vámpírtörténettel vagy éppen a Lear király kísérleti előadásával várják hétről-hétre a publikumot. Hogy mi a közös a fiatal csapatokban? A színház, egymás és a közönség szeretete.
Fiatal társulatok, bölcsészek és természettudósok, jelenlegi és egykori egyetemi hallgatók nyújtanak több előadást is a szegedi alternatív előadóhelyeken. A nagy múltú csoportok mellett fel-felbukkannak fiatal, kísérletező kedvű kezdeményezések, hogy egy-egy projekt vagy jutalomjáték erejéig közösen dolgozzanak. A klubok, vendéglátóegységek vagy ideiglenes színháztermek "lakói" sokak számára ismerősek lehetnek, hiszen heti programkínálatuk van, amelyből rendszeresen válogathatnak az érdeklődők.

Az idén jubiláló Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) ünnepi repertoárján olyan kortárs szerzőkkel találkozhattunk már, mint Müller Péter vagy Anne Rice, akinek sikertörténetét, az Interjú a vámpírral című regényét dolgozta fel az egyetemi társulat. Azonban a friss csoportosulások szívesen nyúlnak a klasszikusokhoz is: így került színpadra Shakespeare Lear királya az Alkalmi Formáció által, vagy egy különleges, koncerthangulatot idéző kísérlet, "A mi kocsmánk". A produkciók általában több, akár zenére vagy táncra szakosodott csapat összefogásával születnek meg, a helyszínek és látásmódok pedig garantáltan sokszínűek. Ami minden szerveződésben közös: a színház, egymás és a közönség szeretete.

Vámpírok a színpadon

A SZESZ repertoárja

A híres elődökre visszatekintő Szegedi Egyetemi Színház jubileumi évadára több különleges produkcióval készült. Még a Szent-Györgyi-emlékév alkalmával színpadra állították Rohadt az államgépben valami című előadásukat, amely a szegedi diák-Hamlet tragikus történetét dolgozza fel.

Ugyan Müller Péter Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiája már csak Budapesten kerül műsorra, a 10 éves társulat meglepetésekkel készül még az évad végére. Egy nagyszabású gálaműsor mellett egy Balázs Béla-darab bemutatójára is készülnek, miközben SZESZ-Beat – Nagyon romantikus szabad ötletek jegyzéke című koncertjük Szeged több színpadán is szerepelt már.
A Szegedi Egyetemi Színház még nem készített táncjátékot, így kísérleti produkciónak tekinthető Anne Rice regényének a kortárstánc-adaptációja. A Pinceszínház színpadán ősz óta nagy sikerrel játssza már a társulat a feldolgozást, amelyben a különböző mozgásformák elegyednek párbeszédbe az eredeti történettel.

- A mostani "vámpírőrület" nem befolyásolt – vallja az előadás rendezője, s egyben a társulat művészeti vezetője. - A halhatatlanok és emberek közötti kettősség inspirált: az, hogy mindkét faj másik létformára vágyik – fogalmazott Varga Norbert.

Vámpírok és kutyák a színpadon. Fotó: Domokos Sándor | sadaweb.hu (galéria)

A Kortárstánc interjú a vámpírral című előadás életre hívója Rózsa Miklós segítségével állította színpadra a produkciót, amelyről a balettmester elárulta: - Engem a belső vívódás foglalkoztatott; viszont eddig cselekményes táncot még nem készítettem, így kihívás volt a produkció.

Szegedi Egyetemi Színház: Kortárstánc interjú a vámpírral (Anne Rice nyomán)
Szegedi Egyetemi Színház: Kortárstánc interjú a vámpírral (Anne Rice nyomán)
A SZESZ színpadán "nem folyik vér", napjaink zenéinek kíséretével mutatnak be érzelmeket vagy éppen döntési helyzeteket. Ez az előadás apropója is: - Fel kell dolgoznunk a magunkban, magunknak nem szimpatikus tulajdonságainkat, izgalmas az út, ki hogyan békél meg hibáival – magarázta Rózsa Miklós, aki koreográfusként jegyzi az előadást. – Meg kell felelnünk a társadalomnak, a szeretteinknek az érvényesüléshez és a túléléshez.

A közös megismeréshez és útkereséshez ezért a jubiláló társulathoz középiskolások is csatlakoztak, s több formációból kölcsönöztek táncosokat a látványos produkció létrejöttéhez. Az összefogás eredménye a Pinceszínházban még megtekinthető, így kicsik és nagyok együtt kutathatják a halandók és halhatatlanok titkait – szerencsére vérfarkasok nélkül is.

Lear és a kutyák

Egy különleges előadás keretében dolgozta fel egy szintén frissen alakult csapat Shakespeare Lear királyát. – Ez egy egyetemista város, ahol állandó emberekben nehéz gondolkodni: szigetszerűen működnek a csoportok is az átjárás miatt. Esetünkben a színpadra szánt darab határozza meg a társulatot, ezért lett Alkalmi Formáció a nevünk – mondja a csapat egyik megálmodója, Szilágyi Szabolcs. - Shakespeare munkássága alapvetően egy nagy kísérlet; nálunk is a próbafolyamat döntötte el technikákat, megoldásokat. Itt mindenki maga alkotta meg a színpadi lényét.

A Lear and the Dogs Show nevet viselő produkció formabontó kezdeményezés: a klasszikus történetet osztott térben követhetjük, miközben maguk a szereplők is több karaktert formálnak meg. Azonban a királydrámát zenei betétek is gazdagítják. - Fontosnak éreztük, hogy megtörjük a darabot, de ezekből az effektusokból lett egy elég kerek „etűdsor". A step-betét, a nagybőgős dal vagy a néptánc-elem ráír a darabra, párbeszédbe bonyolódik vele, miközben mindenkire máshogy hat. A történelem, a kultúrák együttlevése ez vagy reflexió magára a tragédiára – magyarázza Hegedűs Anikó, a darab egyik alkotója.
Az Alkalmi Formáció azonban hiánypótló szándékkal lépett színpadra: az alkotók szeretnének egy alternatív színházi bázist teremteni, ezen felül a tanultakat élesben akarták kipróbálni.

Vámpírok és kutyák a színpadon. Fotó: Domokos Sándor | sadaweb.hu (galéria)

- Nem megyünk szembe direkt a színházi konvenciókkal, de elengedjünk a kreativitásunkat – folytatja Kállai Ákos. A Lear and the dogs Show-ban több karaktert is megformáló alkotó, aki önmaga megismerésnek is tartja a projektet. - Terápia jellegű ez a munka: kihasználjuk a színházat. Nem társadalmi elvárásnak teszünk eleget, önmagunkat játsszuk ki.
Éppen ezért a csapat nem akar "sztár" lenni: lehetőségeiket és önmagukat tovább próbálgatva utaztatják előadásukat, amely legközelebb áprilisban kerül színpadra.

Nem kocsma: ez színház!

- "A mi kocsmánk" nem egy történet. Inkább egy állapotleírás – invitál egy újonnan alakuló csapat előadására, amely a „Katica Presszó" egy napját mutatja be. Diákok, pultos lányok, lazító dolgozók és régi bútordarabok elevenedtek meg a Rongy Kocsma színpadán, s fakadtak dalra a márciusi premierem. - Egy egyetemi városban teljesen más maga a szórakozóhely, sok mindennek teret ad – vallja a helyszínválasztásról az egyik alkotó. - Eleinte a zenére koncentráltunk, hogy a nekünk fontos dalokat a magunk szája íze szerint dolgozzuk fel – mondja Szalárdy Levente. Így a kocsmaszínházi előadás koncert is egyben, ahol többek között a Magna Cum Laude, a Hiperkarma, de még a Sugarloaf egy-egy dalfeldolgozása szintén megszólal. A kísérleti produkció azonban más miatt is különleges: több szegedi alkotó közreműködésével készült.

A "Szeged Allstars" csapatba így került a Fiction Stop énekes-gitárosa is: - Tudták rólunk, hogy mi nem vagyunk színészek – annak ellenére sem, hogy senkinek nem idegen a színpad, de ez a szerep új volt – beszélt a produkcióról Pipicz Attila.

- Az első előadás talán „csak" eszköz volt arra, hogy összerántsa a csapatot: azt az érzést nem tudnám leírni, amikor a bemutató után megöleltük egymást, de azt az örömöt sem, hogy milyen jó embereket ismertem meg – tette hozzá Szalárdy Levente is. – De még mindig sok lehetőséget érzek még ebben a darabban.

Az ötletgazda Sümegi Nóra szerint inkább koncert ez a produkció, mint klasszikus színházi előadás, de nem csak dalokkal, további szereplőkkel és sorsokkal bővítenék még A mi kocsmánkat. Ugyan a következő előadás időpontját az alkotók még nem tudták megmondani, a kulisszatitkokkal nem fukarkodtak: - Amikor a dalokat válogattam, és még nem volt frappáns finálénk, csak beírtam az előadás címét a keresőbe – mesélt egy „véletlenről" Sümegi Nóra. – Így bukkantam rá az azonos című LGT-dalra, ami a szívünkhöz nőtt azonnal, mintha nekünk írták volna. A munkafolyamatban nagyon fontos volt, hogy meg tudtuk hallgatni egymást, s közösen alkottunk, ahogy ez a dalban is elhangzik: ez tényleg egy „demokratikusan üzemeltetett kicsi kocsma".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közművelődési konferencia az SzTE tanárképző karon. Íme a program!

Március 25-27. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karon… Tovább olvasom