Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Vitorlázással is hódított a Nobel-díjas német fiziológus

Visszatért a Nobel-díjasok városába, Szegedre Bert Sakmann. A Nobel-díjjal kitüntetett német fiziológus öt napon át előadásokkal, interjúkkal, találkozókkal, beszélgetésekkel „adott leckéket" tudománynépszerűsítésből, miközben őszinte érdeklődéssel „leckéket vett" a Szegedi Tudományegyetem, a Tisza-parti város és Magyarország történelméből, kiemelkedő teljesítményeiről.
Jó ötlet, támogató környezet és szerencse. Ez a Nobel-díj „sakmanni receptje". A kérdéseire választ kereső, a probléma megfejtésének újból és újból nekirugaszkodó tudós számára inspiráló, ha fiatalokkal találkozhat – nyilatkozta többször is Bert Sakmann, aki öt szegedi napja alatt türelemmel és készségesen válaszolgatott a legkülönbözőbb fajsúlyú újságírói kérdésekre. Mert a tudomány népszerűsítésének egyaránt fontos szereplője a bonyolult problémákat megértő, majd azt leegyszerűsíteni és elmagyarázni kész kutató, valamint az ennek közvetítésére elhivatott médiamunkás.

Előadás és műhely
Nyilvános előadást tartott a diákkörösöknek, exkluzív beszámolóval „beavatást tartott" a szegedi kutatóknak Bert Sakmann. A Szegedi Tudomnyegyetem Általános Orvostudományi Kara Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében bemutatta, hogy az őt régóta foglalkoztató problémát, döntéshozatal folyamatát milyen új módszerekkel vizsgálja. Az agykérgi hálózati körök méréséhez elemzett viselkedési mintázatokról eddig nem publikált eredményeket is megosztott hallgatóságával.

Tudományos diákkörösöknek tartott előadást Bert Sakmann. A Nobel-díjas német fiziológus bekapcsolódott a 31. OTDK a Szegedi Tudományegyetemen rendezett biológiai, illetve orvos- és egészségtudományi s
Tudományos diákkörösöknek tartott előadást Bert Sakmann. 
Fotók: Illés Tibor

A kutatói műhelyek közül Bert Sakmann ellátogatott az MTA Szegedi Biológiai Központjába, ahol a Szent-Györgyi Talentum-díjat elsőként tőle átvevő kitüntetett, Papp Balázs és csoportja is dolgozik. Ezzel a gesztussal is támogatta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, amelynek kiemelt célja, hogy helyben tartson és Nobel-díjra méltó tudományos eredményekre ösztönözzön fiatal tudósokat.

Találkozás a szegedi '56-tal

Lenyűgözte Bert Sakmannt, mikor tavalyi látogatásakor Szabó Gábor rektortól megtudta: történelmet formáló hely a szegedi egyetem auditórium maximuma. Itt pattant ki a szikra 1956. október 16-án, az első független szervezet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a MEFESZ megalakulásával. Az itt megfogalmazott követeléseket vitték el a szegedi diákok az ország egyetemeire, így söpört végig a forradalom tisztítótüze az országon. Ez a magyarok világra szóló teljesítménye már a 14 éves Sakmann figyelmét is megragadta: elmesélte, hogy a rádión csüngve hallgatta a korabeli tudósításokat a magyarországi harcokról. Ezért örült annak, hogy idén április 3-án megismerkedhetett Kiss Tamással, az egykori joghallgatóval, a MEFESZ egyik megalapítójával.

A Nobel-díjjal elismert felfedezés, a C-vitamin szülőhelyére, Szent-Györgyi Albert egykori szegedi laboratóriumába is elzarándokolt Bert Sakmann.
A C-vitamin szülőhelyére, Szent-Györgyi Albert egykori szegedi laboratóriumába is elzarándokolt Bert Sakmann.

„Teljes vélemény- és szólásszabadságot, szabad rádiót, MEFESZ újságot! Ismerhesse meg mindenki saját káderadatát!" – hallhatta az 56 évvel ezelőtti Auditorim Maximumbeli nagygyűlés hangulatát fölidéző CD-ről, amelyet – a történtek angol nyelvű összefoglalójával, a Belvedere Alapítvány kiadványaival együtt Kiss Tamás adott át a Nobel-díjas vendégnek. Bert Sakmann kíváncsian kérdezgette 1956 hősét: „Érezték-e, hogy történelmet csinálnak?", „Mekkora volt a támogatottsága a forradalomnak?", „Mi történt a szegedi főszereplőkkel?", „Hogyan élte túl a megtorlást Kiss Tamás?", „Miként viselte el a mellőzöttséget?", „A családi históriákban miként szerepelt 1956?"

Nobel-díjhoz hasonló jelentőségűnek minősíthető a szegedi egyetemisták 1956-os teljesítménye – hangzott el Sakmann és Kiss találkozóján. A laboratóriumban csúcsteljesítményre jutó kutató és a történelem színpadának főszereplőjévé lett jogász beszélgetése nyomán az is kikerült: mindketten szeretik a Balatont, és imádnak vitorlázni. Bert Sakmann anekdotázva mesélte: vitorlázni hívta menyasszonyát – mai feleségét.

„Körmös" a Nobel-díjasnak
Extrém sportok kedvelője Bert Sakmann. Beszélgetéseiben megemlítette, hogy teniszezni is szeret. A Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan sportbarát Sakmann április 3-án elzarándokolt Nobel-díjas elődje szegedi felfedezéseinek helyszínére is. A C-vitamin szülőhelye a mai Déri-szakközépiskola épületében lévő emlékszoba, ahova Hannus István vegyész professzor kísérte el a vendéget.
Családja körében lel nyugalmas kikapcsolódásra – mondta Bert Sakmann. Három unokájára is gondolva vásároltak feleségével ajándékokat a szegedi népművészeti boltban.

A Nobel-díjas Sakmann „körmöst
A Nobel-díjas Sakmann „körmöst" kapott az ópusztaszeri nemzeti emlékparkbeli népiskolában.

A Skanzen, a hagyomány őrzőhelye az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahova – tavalyi élményeit felidézve – idén is elzarándokolt Bert Sakmann. Feleségével együtt április 4-én kirándultak. Beléptek a Klebelsberg-féle iskolaépületbe, beültek az iskolapadba. A nekik szóló bemutatón a Nobel-díjas arra is kíváncsi volt, milyen érzés „körmöst" kapni. Adatokkal bizonyították számára, miért számít a magyar oktatástörténet egyik csúcspontjának a népiskolai rendszer – magyarázta Hegyi Péter. A Nobel-díjas tudóst vendégül látó Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány ötletgazdája és titkára fontosnak tartotta megmutatni a szervezet céljait támogató, azok megvalósulásához hozzájáruló Bert Sakmann-nak, hogyan építkezett a Klebelsberg-féle kultúrpolitika. Ennek követésre méltó eredményességét mutatja, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetemen Nobel-díjra érdemes kutatómunkát végezhetett. E teljesítmény előtti tisztelgésül Bert Sakmann Ópusztaszeren elültette a tudomány fáját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták Szegeden a Hajós Alfréd-tervet

A 31. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Testnevelés és Sporttudományi szekciójának megnyitóját az SZTE Tanulmányi és Információs Központban tartották csütörtök délután. Tovább olvasom