Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Weiss János: Az igazságtalan uralkodó önmagának is árt

A „Lábjegyzetek Platónhoz" filozófiai konferencia második napját Weiss János filozófia professzor előadása nyitotta, aki a hazugságot, mint politikai rendszert vizsgálta.
Weiss János egy Platón idézettel kezdte mondandóját, mely szerint senki sem akar becsapódni és tévedni, emiatt az ilyen helyzeteket mindenki próbálja elkerülni. Ez vonatkozik a politikára is, ám a mindennapi tapasztalataink nem ezt mutatják. Machiavelli szerint a jó vezetőnek a világ dolgait kell ismernie, vagyis tudnia kell, hogyan vezesse meg a barátait és a népet, hogy elérje a célját.

Erre az előadó példát is hozott, többek közt Hitlert, aki a háborút megelőző években végig a béke mellett prédikált, valamint Colin Powell-t, aki állítólag bizonyítékkal bírt az irakiak atomfegyvereiről. Látható hát, hogy a politikai életben a hazugság szinte mindennapos esemény.

Ám tényleg olyan kifizetődő a megtévesztésre alapuló uralkodás? - tette fel a kérdést a filozófus. A probléma körüljárására ezért az antik görög világból, Platón és Arisztotelész megszólaltatásával hozott cáfolatot. Platón úgy vélte, hogy a törvényes egyeduralom (ezt ő királyságnak nevezte), a legjobb uralkodási forma, itt ugyanis egy erényes, bölcs vezető hozza a döntéseket, ám ő betartja a törvényeket, és a nép érdekeit nézi.

Ezzel szemben a türannisz (az erőszakkal kicsikart önkényuralom) a lehető legrosszabb államforma, itt ugyanis senki sem boldog, mert senki sem szabad, még az uralkodó sem. Őt a saját hatalma tartja fogságban: azért, hogy uralmát megtartsa, folyton otthon kell ülnie, figyelnie az összeesküvést, mérgezéstől tartva nem élvezheti a lakomákat, és a nem költheti szabadon a vagyonát. Lényegében tehát egy király önmagát csapja be, ha az igazságos uralkodást elhanyagolja, és a nép helyett önmagának kedvez.

A jelenhez visszakanyarodva Weiss János amellett érvelt, hogy a politikában nemcsak egyes hazugságok lehetnek, de maga az egész politika hazuggá válhat, és ez a korrupció kihatással van az egész társadalmi berendezkedésre. Az előadó ezután megemlített egy gondolatot, mely szerin egy politikustól csakis úgy lehet megszabadulni, ha rábizonyítjuk, hogy hazudott.

Ám lássuk be, ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Ennek bizonyításaképp német filozófusok írásaiból idézett, akik az őszödi beszéd hatását vizsgálták. Ők úgy találták, hogy annak hatására Magyarországon új politikai nézet körvonalazódott: a hazugságot beismerni nem szabad, és a felismerés elé akadályokat kell gördíteni. Mindez azonban a nép bizalomvesztéséhez vezetett, és az indulatok halmozódásához.

Az előadása végén Weiss János azzal zárta mondandóját, hogy a türannisz lehetősége minden kormányzásban megvan, ám csak az igazságtalan döntések esetén aktivizálódik. Emellett hozzátette, hogy azt nem lehet megakadályozni, hogy az emberek hazudjanak, ám azt igen, hogy a hazugság globálisan elterjedjen. Mint mondta: az igazság utáni vágy nem írtható ki az emberekből.

A konferencia programja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Mihály: Titkon csodáljuk a zseniális hazugokat?

Nem lehetséges, hogy titkon csodáljuk a zseniális hazugokat, és csak a pitiáner hazugokat vetjük meg? - kérdezi a filozófus. Tovább olvasom