Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Kistelek története

A Budáról Szeged felé tartó postaút egyik állomásának védelmére a Kiskunmajsa és a Csongrád közötti utak kereszteződésénél telepítette Szeged városa 1776-ban.
Először 1420-ban említik oklevélben, helyén már a középkorban egyházas település létezett. A XIX. század második felében, a Félegyháza-Szeged közötti vasútvonal megépültével bekapcsolódott az ország vasúti vérkeringésébe.
Tanyai lakossága már az 1930-as években az árutermelő állattenyésztéssel és a homoki szőlőtermeléssel jelentős gazdasági erőt képviselt. Számottevő kisiparos és kereskedő rétegének, továbbá kedvező közlekedési adottságainak köszönhetően a XX. században a környező tanyák és falvak vonzásközpontjává vált. Városi rangra 1989-ben emelték, elismerve, hogy kiváló a kereskedelmi hálózata, s két jelentős üzeme van: a Magyar Kábelművek gyára és a sajtüzem. A 60-as években a volt vásártéren korszerű, kétemeletes gimnázium épült, ahol 1978 óta postaforgalmi szakközépiskolai tagozat is működik.

A Petőfi és a Rákóczi utcán néhány "fordított" szárazkapu-bejáratú ház még őrzi az 1920-30-as évek parasztpolgári építészetének jellegét. A szegedi tájra jellemző napsugaras oromdíszítés több, szép darabját is felfedezhetjük a városka utcáin sétálva.

A település megközelíthető: Kecskemét felől az 5-ös úton Kiskunfélegyházáig, onnan 30 km Szeged felé; vasúton: a Budapest-Cegléd-Szeged vonalon.


Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közérdekű szolgáltatások Királyhegyesen

Tovább olvasom