Bemutatták a pjongcsangi téli olimpia érmeit

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a dél-koreai városban.

A koreai  ábécé, vagyis a hangul betűi ihlették a februári phjongcshangi téli  olimpia érmeit, amelyeket szerdán mutattak be New Yorkban.


A Mun Dzse In államelnök, és a tervező Li Szuk Vo jelenlétében  megtartott eseményen elhangzott, hogy minden medál domború, 92,5  milliméter széles, 109 milliméter hosszú. A vastagságuk 4,4 és 9,4  mm, a súlyuk pedig 493 és 586 gramm között változik.


Az arany- és ezüstérmek 99,9 százalékban ezüstből készülnek,  előbbiekre darabonként 6 gramm arany kerül. A bronzérmeket  vörösrézből készítik.

Bemutatták a pjongcsangi téli olimpia érmeit. Fotó: MTI (galéria)

A medálokból fajtánként 259 darabot gyártanak, ezek közül alapesetben 222-t osztanak ki a sportolók között. Öt szettet tartalékba tesznek holtversenyek esetére, ezen kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 25, a dél-koreai szervezőbizottság pedig hét készletet tart meg reprezentatív célokra.


"A hangul a koreai kultúra alapja és lelke, egy olyan mag, ami virágzik és gyümölcsöt ad" - közölték, és hozzátették, hogy ez a folyamat hasonlít a sportolók négyéves felkészülésére.


A szervezőbizottság hangsúlyozta, hogy az érmek formatervezését a fatörzsek is inspirálták, mivel a fák a koreai kultúra fejlődését, valamint az olimpiai játékok fejlesztése során elvégzett munkát is jelképezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!