Meggyújtották az olimpiai lángot

A hagyományos ceremónia keretében kedden fellobbant a februári, phjongcshangi téli olimpia lángja a görögországi Olümpiában.

Az ókori játékok helyszínén esős volt az időjárás, ezért azzal a tartalék lánggal gyújtották meg a fáklyát, amelyet a hétfői főpróbán a napsugarak segítségével lobbantottak fel. A ceremónián Ri Nak Jon dél-koreai miniszterelnök is részt vett.

 

Az álmunk, hogy téli olimpiát rendezzünk, most valósággá vált. A Koreai Köztársaság mindössze a második ázsiai ország, amely otthont adhat a téli játékoknak

- mondta Li Hi Pom, a 2018-as játékok szervezőbizottságának vezetője, aki hozzátette, elkötelezettek, hogy biztonságos legyen az esemény. Ezzel utalt az elmúlt hónapokban kiéleződött koreai válságra.

GALÉRIA - Meggyújtották az olimpiai lángot

Az olimpiai játékok szent és univerzális. Mindazon különbségek felett áll, amelyek megosztanak minket. Törékeny világunkban az olimpiai játékoknak megvan az ereje, hogy egyesítse az emberiséget

- jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.


Dél-koreai részről a Bajnokok Ligája-győztes, már visszavonult labdarúgó, Pak Dzsi Szung vitte először a lángot. A 36 éves sportember a második volt a sorban, először ugyanis a görög északi síelő, Aposztolosz Angelisz foghatta kezébe a fáklyát, amelyet már a stadionon kívül adott át az ókori játékok helyszínén.


A szervezőknek jövő kedden, Athénban adják át az olimpiai fáklyát, amely egy nappal később, november elsején érkezik a Koreai Köztársaságba, ahol kezdetét veszi a hagyományos váltófutás.


A 2018-as téli játékokat február 9. és 25. között rendezik Phjongcshangban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!