Tiszta környezetünk

2014.01.20. 16:19

Hatékony és környezetbarát mosás vegyszerek nélkül? Igen!

Néhány tipp, amellyel a mosásnál is odafigyelhetünk, hogy ne árasszuk el környezetünket vegyszerekkel.

Munkatársunktól

Háztartási gépeinket arra számítva gyártják, hogy 10 évenként úgyis lecseréljük őket. Ha tényleg így teszünk, ne a mosógépbarát mosó- és öblítőszereket keressük, hanem azokat, amelyek kevésbé szennyezőek.


Az antibakteriális, kellemes illatúvá és lággyá varázsoló mosószerek, amelyek alacsonyabb hőfokon is képesek hatni, kivétel nélkül károsak mind az egészségre, mind a környezetre. A szintetikus mosószerek hatását a mosóporok csak erős ipari enzimek segítségével képesek utánozni: proteázok, lipázok, amilázok a foltokért felelősek, a celluláz a puhaságért. A ruhák anyaga is nagyban hozzájárul ahhoz, mennyire lesznek hatékonyak a mosószerek: miután a pamutrostok végei kiállnak a főrostokból, bolyhokat és egyenetlen felületet képeznek, a szennyeződéseket jobban megfogják. Ez a bolyhosodás minden mosással fokozódik, és a bolyhok lerakódnak a mosógépben, ezáltal csökkentik a tisztító- és működőképességét. A gyapjú ruháknál ez a tendencia még inkább fent áll. A celluláz marja le a kiálló végeket, vagyis megpróbálja, ezzel csökkenne a bolyhképződés. Ezek az adalékok azonban 40-50 fok között fejtik ki hatásukat, efölött általában elbomlanak.

Agresszív fehérítő: hipo

A legelterjedtebb fehérítő hatóanyag a nátrium-hipoklorit, amelynek reakciója szerves anyagokkal számos egészségügyi problémát okozó klórozott szerves vegyületet eredményez. A jól ismert hipo erős fehérítő- és fertőtlenítőszer. Magas klórtartalmának köszönhetően szétmarja a bőrt, a selyem- és gyapjúszálakat, valamint erősen roncsolja a rugalmas anyagot és egyéb szöveteket. Ha természetes vizekbe kerül, rákkeltő szerves klórvegyületek keletkezhetnek. A nátrium-hipoklorit melegvízzel történő hígítása tilos, ugyanis az ilyenkor lezajló kémiai folyamat során mérgező gáz keletkezik.

Sok múlik azon, hogyan is mosunk. Külön program a családokban a tinigyereket – leginkább a lányokat – megtanítani arra, hogy a ledobott farmernadrágot ne fél lábbal kifordítva, ne tele papír zsebkendővel dobja ki, vagy a zoknikat ne egy golyóba gyűrve vegye le. Talán anya 30 pár zokni kifordítása közben felvilágosítja kislányát, hogy jó lenne odafigyelni, és hogyani is kellene szelektálni a ruhákat a mosáshoz.

Nálunk legalább heti három-négyszer megy a mosógép, attól függően, hogy ágynemű- és törölközőcsere volt-e épp. Így, általában olyan barikádok épülnek a fürdőszobában, amit a Partraszállásnál is megirigyelhettek volna: egyik kupacban a fehér fehérneműk, lepedők és törölközők, aztán ugyanez színesben, külön a sötét ruhák, a világos színesek, a pirosak, a sárgák és megint a fehérek. Aztán attól függően, hogy főzzük vagy csak sima, 40 fokos programon megy, kezdődik a menet. A színek szerinti csoportosítás hatékonyabbá teszi a mosást, nem beszélve arról, hogy elkerülhetők az olyan malőrök, mint amikor a fehér alsógatyából rózsaszínt varázsolunk a családfőnek vagy a bátyánknak.


A fehér ruhákhoz használatos termékek szerves peroxid-vegyületeket is tartalmaznak, ezenfelül optikai fehérítőkkel érik el látványos hatásukat. Az ibolyántúli sugárzást elnyelő, kék fényt kibocsátó vegyületektől az anyagok fehérebbnek látszanak ugyan, bár nem biztos, hogy tisztábbak is lettek, viszont a környezetbe és az élővízbe kijutva károsak, mert lassan bomlanak le.

A színes ruhákhoz gyártott mosószerekben színvédő anyagok garantálják, hogy a ruha ne fakuljon. A színvesztés oka, hogy a mosás során oldódnak a festékanyagok, és a kibolyhosodott textilszálak másképpen verik vissza a fényt. Ezért is érdemes kifordítva és legfeljebb 40 fokon mosni a színes ruhákat. A fekete textilek még a színes ruháknál is kényesebbek, ezért léteznek kifejezetten ezekhez készült folyékony mosószerek. Hatásukat növelhetjük, ha mosás előtt fél órára hideg vízbe áztatjuk a ruhát.

És ha már áztatás: ez igen hasznos lehet több ruha mosása előtt is, mert így nem kell két órás főzőprogramot használnunk a makacs foltok miatt. Egy fél napos áztatással sokat könnyíthetünk a dolgunkon, így egy fél programos, 1 órás 40 fokos mosás is elég lehet ruháinknak.

Öblítők

- 1 dl almaecet, 9 dl víz, 7 csepp narancs illóolaj, 6 csepp jázmin illóolaj, 2 csepp teafa illóolaj

- 3 dl forró víz, 1,5 dl ecet, 1 dl hajbalzsam, pár csepp illóolaj

- 28 darab mosódió, 1,5 liter víz, néhány csepp teafaolaj

Egy jobb mosószertől már illatozik annyira a ruha, hogy ne kelljen mindenáron öblítőt is adni a mosáshoz. Ez saját tapasztalat, miután az elmúlt hónapokban bőrkiütés miatt mellőzni kellett minden öblítőt a háztartásból. Nagy kárát nem láttuk, a ruháink ugyanolyan illatosak voltak, és a hígítható, bontatlan öblítőnkkel valószínűleg egész évben kihúzzuk.

Ha valaki mégis ragaszkodik az öblítőhöz, készíthet házilag környezetkímélő öblítőt: egy csésze mosószóda, egy csésze háztartási ecet, egy csésze víz és 5-10 csepp illóolaj kell hozzá – például illatos levendula, amelynek fertőtlenítő tulajdonsága is van, vagy citromolaj, amely frissítő hatású. Ezekkel a természetes anyagokkal nemcsak a bőrünket kíméljük.


A hiper-szuper mosószereknek megvan a környezetünkben is megtalálható természetes változata, csak egy kis utánajárás kell, meg az, hogy hallgassunk nagyanyáinkra. A fehér ruhákat a szürküléstől, sárgulástól a citromlével lehet megvédeni, a színeseket a fakulástól az ecettel, amely megőrzi a ruha puhaságát is. (Ez utóbbi a vízkő ellen is jó, erről lentebb).

Tippek

- Vásárláskor részesítsük előnyben a foszfátmentes mosóporokat!
- A mosószóda vagy a reszelt mosószappan automata mosógépben is használható.
- Kerüljük az illatosító, selymesebb érzést adó, száradást könnyítő adalékanyagokat!
- Kísérletezzük ki, hogy mekkora a legkisebb elegendő mosóporadag!
- Inkább ne használjunk öblítőszert, mert felesleges és allergén!
- Időnként tisztítsuk ki a mosógépet ecettel!

Automata mosógépben nyugodtan használható a mosószappan és a mosószóda is. A mosószóda (nátrium-karbonát) a boltban kapható mosóporok tisztításért felelős alkotórésze, erősen lúgos kémhatású anyag. Környezetkímélő, mert előállítás során nincs mellékterméke.

Túlságosan nagy mennyiségben azonban a talaj szikesedését okozhatja, ezért nem ajánlott azokon a csatornázatlan területeken, ahol magas a talajvízszint. Máshol viszont kiválóan helyettesítheti a foszfátos tisztítószereket; tetszés szerinti mosóporadag harmada-fele helyettesíthető mosószódával. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. De bő öblítést igényel, bár ezt a mosógép megoldja helyettünk.

A mosódió pedig kifejezetten élénkíti a színt. Ha a pamutprogram öblítővizébe néhány kanál glicerint teszünk, a ruha nem fog filcesedni.


Fontos kérdés még a vízlágyítás. A csodaként beharangozott vízlágyítók gyakran több kárt okoznak, mintha semmit nem is adnánk a mosószerhez. Igaz ez annak fényében is, hogy az ország melyik részében mosunk, ugyanis a víz minősége városonként, régiónként eltérő. Vízlágyítóként régebben szinte kizárólag a környezetre káros foszfátokat használtak, amelyeket az utóbbi időben különböző, szintén káros kőolajszármazékokkal helyettesítettek. A növényi eredetű szappan azonban nem okoz efféle problémákat. A legtöbb mosószer tartalmaz foszfátot, és bár a mai technikai tudással a környezetre ártalmas adalékok egy része eltávolítható a szennyvízből, minél kevesebb kerül a csatornákba, annál jobb.

A kemény vízből lerakódó vízkő csökkentheti a mosás hatékonyságát, csakúgy, mint a lerakódó mosószer is. Érdemes tehát rendszeresen ecettel kimosni a mosógépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!