Tiszta környezetünk

2014.01.29. 11:33

Készítsünk otthon olcsón fogkrémet!

Túl sok vegyszert használunk a konyhában és a fürdőszobában. Éljen a szódabikarbóna - a fogkrémünkben is!

Ugye, Ön sem tudja, mitől habzik a fogkréme, mi kell ahhoz, hogy a tubusból megfelelő állagú krém jöjjön ki és vonzóan színes is legyen? És azt sem tudja pontosan, hogy az adalékok, színezékek, tartósítószerek és más vegyi anyagok milyen hatással vannak hosszú távon a szervezetére?

A Borsonline megnézte, hogyan lehet házilag, egyszerű és olcsó receptek alapján fogkrémet készíteni. A készítmények alapja a szódabikarbóna, amelyet dédanyáink még rutinszerűen használtak fogpornak. Lúgos hatása van, elpusztítja a mikroorganizmusokat, aprószemcsés, és mindenekelőtt olcsó. Még a kereskedelemben kapható egyik-másik fogkrémben is benne van.

A házi készítésű fogkrémek egyre jobban terjednek a neten, összetevőik között szerepel még a szintén antibakteriális hatású glicerin, a finom szemcséjű tengeri só és kókuszolaj. Az alábbi receptben megtalálható guargumi egyszerű növényi eredetű állagjavító szer (olyasmi, mint a kukoricakeményítő).

Egyszerű fogpaszta
Egyre több helyen terjed Stephanie Tourles könyve, melyben arról ír, hogyan lehet teljesen organikus dolgokkal körülvenni magunkat és, hogyan használjunk minden szükségletünkhöz természetes anyagokat. Az írónőnek szerencsére még a fogmosásra is vannak tippjei. Íme az első:
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál finomra őrölt só
1 csepp citrus vagy mentaolaj
Mindössze annyi a dolgunk, hogy ezeket egy kis tálkában összekeverjük és utána felvigyük a fogkefénkre, innentől pedig megy minden, mint egy átlagos fogmosás alkalmával.

Vegán fogkrém
Sok fogkrémgyártó állati eredetű glicerint használ termékeihez, hogy javítsa annak állagát, így, aki minden ízében vegán életmódot akar folytatni, nem tudja ezeket használni. Számukra ez a megoldás:
2 teáskanál növényi eredetű glicerin
4 evőkanál szódabikarbóna
˝ evőkanál guargumi (10g - 280 Ft)
8 evőkanál víz
5 csepp citrus vagy mentaolaj
Az olajon kívül az összes hozzávalót egy edénybe tesszük és krémes állagúra főzzük. Ezt követően kell hozzáadni az olajat, majd le kell hűteni. Befőttesüvegben, a fürdőszobában tárolhatjuk és a megszokott módon használhatjuk.

A kókuszos fogkrém receptjét olvassa el a Borsonline.hu oldalán!

Még további fogkrémreceptek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!