Tiszta környezetünk

2014.01.29. 12:14

Zsebhamuzó, újrahasznosítható cigarettacsikkek

Duba Krisztina olvasónk, aki a visszaváltós cigarettacsikk témáját felvetette, ismét hozzászólást írt, mert úgy érezte, sokan nem értették mondandóját:

Adott egy helyzet: rengeteg veszélyes, mérgező hulladék (jelen esetben cigarettacsikk) kerül az utcára, folyókba, tavakba, stb., szerencsésebb esetben a szemétgyűjtőkbe (bár ott sincs jó helyen!).
Erre kell egy olcsó, hatékony, biztos megoldást találni.

Ez nem személyes vagy politikai kérdés, inkább környezetvédelmi, egészségügyi, mert mi és a gyermekeink isszák meg a levét szó szerint és átvitt értelemben is.

Egy lehetséges megoldás, hogy a már kiépült kereskedelmi hálózatot felhasználva gyűjtsék be a mérgező és veszélyes hulladékot majd ösztönözzék (kötelezzék és támogassák) a forgalmazókat/gyártókat ennek megfelelő kezelésére, hasznosítására, elhelyezésére.

Nem gondolom, hogy ez az év ötlete (a cím a szenzációhajhász média terméke), ez csak egy lehetőség. [elnézést! - a szerkesztő]
Ui.: igen a pelenka, a tampon, a műköröm, az óvszer, a stb. is hulladék, de nem mérgező, nem minősül veszélyesnek és nincs szétdobálva úton-útfélen.

Néhány hasznos link a témában:
1. Zsebhamuzó - mert a hamut sem kellene szétszórni, nemhogy a csikket... - érdekes, hogy a dohányosok nagy része nem is hallott róla?!

2. A TerraCycle segítségével a cigarettacsikkeket ugyanúgy újra lehet hasznosítani, mint az üveget vagy a műanyag palackot.

3. Tőgyi János blogjából

Címkék#csikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!