Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Alkalmazzunk szerkocsis gondnokot a kis javításokra?

Gottlieb Lajos látogatónk bejegyzésében azt kérdezi, nem lehetne-e kis szerkocsival mozgó gondnokokat alkalmazni a rongálások javítására?

- Elmúltam 70 éves, ezért ráérek sétálgatni, leginkább a kutyusommal. Gyakran tapasztalom, hogy nagyon sok ember fittyet hány a környezetére és ebből következően az embertársaira is. Sokat gondolkodtam azon hogyan lehetne valamelyest enyhíteni azt a csúnya látványt, elhanyagoltságot, amit nap mint nap tapasztalok. A jóérzésű emberek közérzetét javítani lehetne, ha nem lennének ezek a bosszantó jelenségek.

Ezért én arra gondoltam, hogy mennyire volna hasznos, ha lennének olyan város-gondnokok(?), közterület-gondnokok(?), karbantartók(?), akik egy kis elektromos szerkocsival járnák a város parkjait, frekventáltabb területeit és -néha az eldugottabb területeket is- és el tudnának végezni olyan kisebb javításokat (padokon, szeméttárolókon, (lánc)korlátokon stb.), amelyekhez nem kell műhelymunka, hanem elég lenne egy-két fontosabb szerszám is (csavarok, csavarhúzó, fogó, kalapács, akkus fúró, stb.).

A műszak végeztével pedig naplót, jelentést készítenének arról, hogy mit végeztek el, javítottak meg, melyek voltak azok, amelyet nem tudtak megjavítani, mert műhelymunka kell hozzá. Lefotóznák a nagyobb szemétkupacokat, nagyobb rongálásokat, esetleg össze szedhetnék a egy zsákba a környezetükben látható flakonokat italos dobozokat stb. Össze lehetne állítani olyan feladatkört, amit megerőltetés nélkül el lehetne végezni. A kisebb hibák azonnali kijavításával sok pénz lehetne megtakarítani.

Két-három ilyen elektromos szerkocsival szinte naponta be lehetne járni a város összes pakját, frekventáltabb területeit!

***

Olvasónk kérdésére a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. úgy válaszolt, hogy ezt a tevékenységet a társaság műhelykocsija folyamatosan végzi. A kocsi bejelentésre megy ki a helyszínre, bejelentéseket pedig telefonszolgálatukon (06-62/777-222), az szkht.hu honlapon és területi képviselőiken keresztül fogadnak.

Az azonnali kijavítás sajnos sok esetben azért nem lehetséges, mert az 50 ezer forint feletti rongálások esetén a társaságnak rendőrségi feljelentést kell tennie, enélkül a biztosító nem fizet.

Olvasónk ötletét köszönettel vették, de gyalogos szerkocsis gondnok sajnos nem lenne eléggé hatékony, hiszen nagy területet kell ellátni, és nem tudni előre, hol lesz javítanivaló. Ezért az SZKHT arra ösztönzi a város lakóit, hogy minden alkalommal jelentsék be, ha rongálást, szemetelést észlelnek. Akkor a leghatékonyabb a javítás, ha közvetlenül a társaságnál vagy képviselőjénél jelentkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áruházláncok kínálják 50-70 százalékos kedvezménnyel a lejárt minőségű termékeket!

Tovább olvasom