Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Égetéssel semmisítik meg a hulladékot

Igaz László olvasónk azt kifogásolja, hogy a Makó környéki gazdálkodók égetéssel semmisítik meg a hulladékot.

Legveszélyesebb a levegő szennyezése, mert a szennyeződést nem tudjuk kiszűrni, a szervezetbe kerül, hiszen mindenki lélegzik! Alapvetően nem a "büdössége", hanem a füstben lévő mérgező és rákkeltő anyagok (kimutatott tény) teszik veszélyessé!

Ez ügyben 2013. novemberében levelet is írtam a jegyzőnek, ami a következő:

Tisztelt Jegyző Asszony!

Kérdéssel fordulok Önhöz!
Mint makói lakos kérdezem, hogy nekem és családomnak joga van-e a tiszta levegőhöz, vagy el kell viselnünk a rendszeres, mezőgazdasági hulladék égetésével járó füstölést? Jól írtam, mert nem eseti avarégetésről van szó! Ismerem a 18/2001.(VI.28.) MÖKT Makó város környezetvédelméről szóló IV. fejezetben meghatározottakat. Mint környezetvédelmi szakember (1998-ban vizsgáztam, mint Környezetvédelmi szakelőadó) tudom, hogy a lakossági környezetvédelmi ügyek a Jegyző hatáskörébe tartoznak.

Kérdésem, hogy a hivatkozott rendeletben meghatározottak végrehajtását kik és hogyan ellenőr-zik, kinek a feladata a rendelet betarttatása?
A Gerizdesi városrészben lakom. Sokan foglalkoznak mezőgazdasági termelő tevékenységgel, ami természetesen jogukban áll, hiszen a megélhetésüket biztosítja. Ami zavaró, hogy a megtermelt termény feldolgozása során keletkező (fokhagymapucolás, fosztás, adjusztálás) hulladékot, valamint a göngyöleget (raschel zsák), na és a háztartási hulladékot (PET palack, fáradt-olaj, főzési hulladékolaj, baromfitoll stb.) is napi rendszerességgel égetéssel semmisítik meg („ha már ég a tűz a hordóban" jelszóval).

Sajnos az általános gondolkodásmód a „csakazértis" szemlélet! Ezt azzal tudom alátámasztani, ami ve-lem történt.

Egy őszi napon udvarunkba, kertünkbe fojtogató füst áramlott (sokadszor) a szomszédom udvara felől. A kertben dolgoztam. Szerettem volna tudni, hogy kb. mikor folytathatom a kerti munkát, ezért átmentem a szomszédomhoz. Udvarias kérdésemre, hogy meddig tart az égetés, azt a választ kaptam, hogy ameddig van égetnivaló. „Egyébként is nem igaz, hogy ezt a kis füstöt nem tudjátok elviselni!" A (véleményem szerint) lehetetlen válaszra azt mertem mondani, hogy engem ez a rendszeres füstölés zavar. Erre azt a választ kaptam (és itt jött elő a „csakazértis" szindróma), hogy márpedig ezután is égetni fog, naponta kétszer ( ez sajnos meg is történik, hétköznapokon, szombaton és vasárnap is, mág 2014. január 1.-én is)! Amikor figyelmeztettem arra, hogy az ilyen jellegű égetés rendeletileg tiltva van, közölte velem, hogy „keresd ki és jelents fel"! A kijelentés és a cselekedet azért érhetetlen számomra, mert amióta szomszédok vagyunk, semmiféle komoly nézeteltérésünk nem volt egymással, ha kifogása volt valamelyikünknek, azt normális hangon megbeszéltük és orvosoltuk az együttélés íratlan szabályai szerint!

A fentiek kapcsán tettem fel tisztelt Jegyzőasszonynak kérdésem, hogy kötelességem eltűrni a rendszeres és folyamatos levegőszennyezést, vagyis nekem és családomnak nincs joga a tiszta levegőhöz!?
Én feljelenteni senkit nem akarok, de szeretném tudni az ez irányú jogokat, kötelességeket, és leélni hátralévő éveinket úgy, hogy ne rákkeltő anyagokkal dúsított, PCB-s szennyezett levegőt kelljen belélegezni sok gerizdesi polgárral egyetemben! Természetesen ez a levegő nem fordul vissza Gerizdes határánál, a légáramlat bárhova elviheti és gyermek, idős személy, állat és növény részesül "áldásos tevékenységéből"!!!
Nagyon szépen kérem, hogy kérdésemre szíveskedjen konkrét választ adni, illetve jogkör hiányában kérek felvilágosítást, fenti kérdésemmel hova fordulhatok?
Tisztelettel:

Makó, 2013. november 6.
U.i.: Eddig nem fényképeztem, de a legközelebbi füstölésről küldök képeket is.

A levélre korrekt, de általános választ kaptam, olyan "nesze semmi, fogd meg jól", tele olyan jogszabályokkal, amit én már igen jól ismerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön tudta mekkora szemfényvesztés a nejlonzacskók lebomlása?

Lajtmann Csaba szerint a nejlonzacskók legjobb esetben is szétesnek, de nem bomlanak le. Aztán több száz évig a nyakunkon maradnak. Tovább olvasom