Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Ha fizetnének a visszavitt elektronikai hulladékért, kevesebb menne a szemétbe

Szegfű László látogatónk a visszavitt elektronikai hulladékra is adna pénzt az átvevőhelyeken:

- Érdekes módon az üveg visszaváltásánál (bár itt se mindegyiknél) pénzt adnak, ha visszaviszik. (Betétdíj) Ezt a rendszer kellene bevezetni ezeknél az elektronikai termékeknél is. Pl. egy nyomtatót visszavinni, vagy egy számítógépet - főleg, ha nincs a közelben olyan üzlet, ami átvenné - nem egyszerű és mikor visszaadja az ember, akkor annyit mondanak, hogy "tegye oda le" kész.

Nem kell nagy következtetéseket levonni, ha az ember arra gondol, hogy ebből - az újra hasznosítással - komoly pénzeket keresnek egyesek és az alapanyaghoz ingyen jutnak hozzá, akkor miért kell nekem időt és fáradtságot áldozni, hogy más ebből meggazdagodjon.
"Az elektronikai ipar világszerte évente 320 tonna aranyat és 7500 tonna ezüstöt használ fel, 21 milliárd dollár értékben, és ennek a mennyiségnek csak 15 százalékát szerzik be újrahasznosítás útján.
A többi 85 százalékra érdemes vállalkozást alapítani! "

Sokkal egyszerűbb, ha az állampolgár megfogja a megunt árut és a legközelebbi kukába dobja azzal a jelszóval, ha kell valakinek, akkor keresse meg a szemétben. Betétdíjas rendszerrel sokkal több árú visszakerülne az újrahasznosításba. Ha másképp nem, akkor akik kukáznak, (mert munka hiányában ebből élnek - a sörös dobozokat is sokan ezért gyűjtik a kukákból) azok válogatnák ki a kereset reményében.

Addig még ingyen - csak az egyén belátására van bízva, addig a helyzet nem nagyon fog változni. Sajnos a világ egyre inkább az anyagi értékek felé irányul és hogy a fejlődést fenn tudják tartani arra ösztönöznek mindenkit, hogy újabb és újabb terméket vásároljon, ami pénzbe kerül, nem fog törődni azzal, hogy mi lesz a megunt kütyüvel, ha pénzt nem kap érte.

Itt az a megoldás, ha vagy betétdíjat számolnak fel az áruért, vagy beszámítják a régi leadott termék értékét az újba. (Érdemes lenne megnézni, hogy néha, mikor akciókba pl. a régi hűtőjét - vagy egyéb elektromos készülékét - 5-10 ezer Ft-al beszámítják az új vásárlásánál, akkor hányan adják le.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön is vécébe önti a fáradt sütőolajat? Ne tegye: szennyező hulladék!

A legtöbb használt olaj a lefolyóban végzi, ami dugulást okoz, és a szennyvíztisztító réme. Tovább olvasom