Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Maradékmentes konyha: Többet főztünk? Hívjunk vendéget!

Ne nyugodjunk bele, hogy sok élelmiszer megy a kukába. Összegyűjtöttük a kisebb-nagyobb tippeket, hátha Ön még nem ismerte őket.
Magyarországon évente fejenként 180 kilogramm élelmiszert dobunk a szemétbe. Ennek 40 százaléka a háztartásokban képződik, és legalább felerészt megelőzhető lenne, hogy a szemétbe kerüljön.

Gondoljuk át a vásárlási szokásainkat, a főzési módszerünket és a tárolási lehetőségeinket. Nem is hinné az ember, milyen kis odafigyeléssel is tehetünk azért, hogy ne költsünk tízezreket fölöslegesen.

- Tárolásnál használjunk kisebb-nagyobb műanyag dobozokat. Jól rendezhetőek a hűtőben, így a felvágottakat, sajtot, zöldségeket külön-külön, ezártan lehet tárolni. Kevesebb élelmiszerünk romlik meg, és jobban számontartjuk, hogy melyiknek mikor jár le az ideje. Így elkerüljük azt a kellemetlenséget, hogy pár hetes parizerrel vagy paradicsommal találkozzzunk a hűtőnk rejtett sarkában.

- Nem lehet elégszer ismételni, hogy vásárlás előtt készítsünk bevásárló listát. És a boltban aztán tartsuk is be: csak azt vegyük meg, amire szükségünk van, és csak annyit, nem egy kicsivel többet a spájzba. .

- Bevásárolni saját szatyorral, dobozzal, ládával menjünk, ne kérjünk újat. Ha mégis, akkor vigyük vissza azután a boltba vagy vigyük el a szelektív gyűjtőszigetre.

- Amiből tudunk, vegyünk visszaválthatósat!

- Nézzük meg alaposan a termékek lejárati idejét!

- A termékeket rakjuk a lehető leggyorsabban a megfelelő tárolási helyre!

- Amit nem használunk fel egyből, fagyasszuk le. Péksütemények, kenyerek, sajtok fél évig elállnak a mélyhűtőben.

- Szépséghibás zöldségekből, de akár frissek lehámozott héjából is remek zöldséges alaplé készíthető, ami aztán sokféle ételhez használható. A kész alaplé pedig, ha nem fogy el azonnal, tejfölös poharakban lefagyasztható.

- Ez a maradékokra is igaz, bár inkább az legyen a célunk, hogy annyit főzzünk csak, amennyi elfogy. (Takarékossági szempontból viszont jobb előre nagyobb mennyiséget főzni, így akkor 2-3 napig tud enni a család. A lényeg, hogy elfogyjon).

Mi mindenre jó?

Az aludttejből kiváló házi tejföl nyerhető.
A megmaradt bor jégkockába fagyasztva később szószokhoz, sültekhez kiváló adalék.
A megmarad citrom kiváló tisztító.
A kávézacc a növényeink földjébe forgatva remek táptalaj, de vízbe keverve tápoldat is készíthető belőle.
A sárgarépa héja megmosva húsok mellé karamellizálva igazi csemege.
A krumpli héja az ősz tincseket kezeli.
Mit csináljunk a mégis kimaradó étellel, amit már tutira nem eszünk meg?
- Vigyük be a munkahelyünkre: lehet, hogy más környezetben megkívánjuk újra, vagy lesz valaki, aki megeszi helyetted az ebédet.
- Rendezzünk bulit, hívjuk át a barátainkat, hogy faljanak fel ők mindent;
- Adjuk oda a rászorulóknak, becsomagolva tegyük a kuka melletti padra;
- Számos receptet direkt a maradékokra találtak ki, nézzünk utána.

- Legyünk kreatívak, kísérletezzünk töltött dolgokkal, levesekkel, salátákkal, szószokkal!

- A kenyeret nem kell kidobni, ha szárad. Nedvességtől elzárva, kiszárítva remek zsemlemorzsa készíthető belőle. Az édesebb tésztájú pékáruk tejbe áztatva, vagy sütemények aljára tökéletesek, de fasírt-alapanyagnak is jó lesz egy kis száraz kenyér.

- A maradék ételt ne hagyjuk sokáig kint, ha kihűlt, tegyük hűtőbe. A levestől, pörkölttől külön tegyük a tésztát és a köretet, és ne fedő alatt hűtsük ki, mert megbuggyanhatnak.


- Gyümölcsökből, zöldségekből sem kell a drágább, extra kategóriát megvenni, hiszen ha egyből felhasználjuk, jó a puhább fajta, és még olcsóbb is. A nyomott paradicsom tökéletes levesbe, szószokba, tésztához, a megbarnult banán turmixba vagy süteménybe, a megnyomódott alma gyümölcslevesbe, és így tovább.

- Ne vegyünk import, vagy előre csomagolt termékeket. A Balatonon eszünkbe jut egyáltalán, hogy az a hekk honnan van? Mindenki biztosra veszi, hogy hazai, de nem kizárt, hogy Argentínában fogták ki. A dél-afrikai körte, a spanyol eper vagy a marokkói paprikát ugyancsak jó példa, hogy a kínai fokhagymáról ne is beszéljünk. Persze ma már gyors a szállítás, és olcsó is, gondolnánk, de ezért sajnos nem pénzben fizetünk, hanem a környezetünk rombolásával.

- Keressünk vidéki ismerősöket, akik állatot tartanak. Jól fög jönni a megfelelően kezelt élelmiszerhulladék!

Ha pedig nem bírkózunk meg a szeméttel így sem, akkor vegyük igénybe a ételhulladékot elszállító cégeket.

Ön is tud hasonló ötleteket? Írja meg!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önnél tiszta a levegő?

Életünk 90 százalékát zárt térben töltjük. A konyhánk levegője időnként szennyezettebb, mint a… Tovább olvasom