Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Miért lóghat be az épület frontja a járda fölé - a fák rovására?!

A képen látható Csongrádi sugárúti fa sorsa is meg van pecsételve... - írja Dovalovszki András olvasónk.
A képen látható Csongrádi sugárúti fa sorsa is meg van pecsételve... - írja Dovalovszki András olvasónk.
Dovalovszky András olvasónk arra mutat rá, hogy az épületek homlokzati frontja belóghat a járda fölé, és emiatt fákat lehet kivágatni.

Környezetünk megóvása elsősorban a hatalmon, a vezetőkön, döntéshozókon, a jogszabályok alkotóin és azok betartatására kötelezett hivatalokon múlik. Amíg ezek rosszul, egymásról tudomást nem véve, többször gondatlanul, néha szándékosan kártékonyan működnek, addig hiábavaló bármit elvárni/remélni a lakosságtól. A lakossági kezdeményezések pl. szelektív gyűjtés, soha nem lesz képes megoldani a problémákat, csak álságos (lelket nyugtatgató) pótcselekvésekre ösztönözhetnek.

Egy konkrét szegedi példán bemutatva mindezt.
Egyre jobban elszaporodik Szegeden azoknak a házaknak a száma, melyek a járdák fölé magasodnak.

Láthatunk ilyet a sugárutakon (pl. Petőfi, Csongrádi), de a legkisebb utcákban is megfigyelhető a jelenség az új építésű társasházaknál. Az ok nagyon nyilvánvaló. Az építők így tudják a legtöbb lakható négyzetmétert, ergo a legtöbb pénzt kicsalni az egységnyi méretű telekből. (A szóhasználat nem túlzó, hisz ők is tudják – erkölcstelen, amit tesznek.) Tehetik, hisz a jogszabályok megengedik.

Szegeden van egy építési rendelet, mely megengedi, hogy az utca keresztmetszetének 5%-áig belógjon 3,5 méter felett az épületek homlokzati frontja. Azaz, az erkély vagy akár az egész ház a járda fölé magasodhat. Van egy másik szegedi rendelet, mely lehetővé teszi, hogy engedélyeztetés nélkül csonkolható, indokolt esetben kivágható az olyan fa, mely az épület homlokzatának épségét veszélyezteti.

Következmény: Egy fa felcseperedik a régi épület mellett, majd jön az új nyerészkedő „építő" az új épülettel, ami kitúrja életteréből a fát, ÉS EZ ÍGY SZABÁLYOS.

Bizonyára ez már rég feltűnt a hivatalnokoknak, mégsem tesznek ellene semmit, pedig Szegeden évről-évre száz számra csonkítják vagy vágják ki a fákat a torz és e tekintetben értelmetlen szabályozás miatt.

Miért jelent ez problémát?
Szeged levegő minősége évtizedek óta rossz, az egészségre káros hatású. Amivel lehetne rajta javítani rossz szokásaink (közlekedési, energiahasználati, stb.) megtartása mellett is, az a zöld területek arányának nagymértékű növelése. Füves, bokros területek szaporítása, fák számának és lombkorona (!) méretének fokozása.

Azzal, hogy a házakat „belógatják" a járdák fölé, még nem lenne probléma, azzal viszont már igen, nagyon is nagy, hogy a járda és az út közé létesített tenyérnyi fatükrökbe ültetett fák életterét elveszik.

Hasonló probléma ezeknek a fatükröknek (járda és út között lévő burkolatlan, általában füves, bokros, fásított terület) a „nagyüzemi" – mindenhol tetten érhető – öncélú, engedély nélküli leburkolása is. Ezt is elnézik a hatóságok.

A képen látható Csongrádi sugárúti fa sorsa is meg van pecsételve.
Amint elkészül a ház, ki fogják vágni. ... és ezen ezer önkéntes természetvédő fatörzs simogatása sem fog változtatni. Megtehetik, mert a döntéshozók rossz szabályaikkal megengedték nekik. :(

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapossa laposra! - avagy mit tegyen az üres PET-palackkal

300 év. A természetben minimum ennyi idő alatt bomlik el egy PET-palack. Így nem kidobni, hanem szelektíven gyűjteni érdemes! Tovább olvasom