Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Minek, úgyis összeöntik! - mondja a városi legenda a szelektív hulladékról

Közhitünk megmaradt annál, hogy a papír és a műanyag elkülönítése a szelektív gyűjtés. Valójában a száraz hasznosíthatót különítjük el a szeméttől.

A sztori

N. S. olvasónk véleménye:

"Vagy jó 5 éve... kijutottam Írországba (barát költségén, mint meghívott ) - no, ott láttam a szelektív hulladékgyűjtést.
Parkolóban, szupermarketek előtt "csodás " gyűjtőedények (magyarul kukák).
Meg voltam hatódva, No, ez igen. Mikor jutunk mi el idáig ?
A meghívó barátom mondta, vigyorogva: "na, csak várd ki, míg jön a szemeteskocsi"
Jött.
És összeöntötte az egészet, minden kukából...!!!
De valakik(k) ezért... a "látszatért" rohadt nagy pénzt vettek fel" mert az EU így akarja, és ad rá pénzt.
No, "ilyen szaga" van ennek a hírnek is."

G. I. olvasónk a szelektív gyűjtésről írt hozzászólásában olyan látszatot említ meg, amelynek alapján sok városi lakos azt gondolja: a szelektív hulladékot hiába gyűjti külön.

- Ahogy hallottam többektől, a szelektív szigeteken gyűjtött szemetet egy teherautóval viszik el, egyszerre - írja olvasónk. - Tehát a szétválogatott üveget, műanyagot alumíniumot összeöntik, és állítólag majd szétválogatják. Ez, ha így van, eléggé illúzióromboló annak, aki veszi a fáradságot és szelektíven próbál szemetet gyűjteni. 

Megkérdeztük erről Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját is. - Ha már foglalkozunk szelektálással, felelte, miért is tennénk tönkre a lakosok, és a saját munkánkat? Arról van szó, hogy egyes hulladékfajták esetében az utószelektálás is szükséges, ezért írtuk ki a gyűjtőszigeteken, hogy a szelektíven, vagyis a többi hulladéktól külön gyűjtött műanyag-fém és papír együtt is mehet egy tartályba. Ráadásul a hulladéklerakóra felvitt minden tonna után 6000 Ft adót kell fizetnünk, így duplán érdekeltek vagyunk a lerakótól eltéríteni az előszelektált anyagot, azaz egyben adót mérséklünk és piacos terméket állítunk elő, de ehhez elengedhetetlen a kézi után-válogatás.


Hol van a félreértés?

Téves az a nézet, hogy a szelektív gyűjtés hiábavaló. Szelektív gyűjtés nélkül az amúgy hasznosítható anyagok összekeverednének a háztartási hulladékkal, és folyamatosan növekedne a szemét mennyisége.

Azonban a szelektív gyűjtés valójában már a száraz-nedves hulladék szelekcióját jelenti. A közvélekedés viszont gyakran még a műanyag és a papír egymástól elkülönítését tekinti szelekciónak.
A szelektív hulladékszigeteken külön gyűjtött anyagokat nem keverik össze egyébbel. Szegeden a 3 gyűjtőszigetes tartályból az üvegest teljesen külön autó viszi csütörtökönként. A gyűjtőszigetek két másik tartályát már tavaly óta úgy feliratozzák, hogy mindkettőbe mehet fém-műanyag és papír is, pontosan azért, mert ezeknél az anyagoknál nem úszható meg az utóválogatás. Ezeket is hetente szállítják, összepréselten.

Más településeken, Budapesten például, ahol az egyes szelektív hulladékfajtákból többet gyűjtenek, attól függetlenül utóválogatást tartanak, hogy a műanyagot, a fémet vagy a papírt külön szállítják-e. Ott még megvan a 4 fajta konténer a gyűjtőszigeten, de akkor is válogatni kell. 
A szelektíven gyűjtött hulladékok utóválogatása Budapesten

Miért szükséges utóválogatni? Mert a fém és műanyag is összefoglaló elnevezés, amely többféle kémiai anyagfajtát takar (ónozott konzerves doboz, aluminium sörösdoboz, PET pillepalack, polipropilén flakon, többrétegű italoskarton, fólia stb.). Ezeknek csak külön-külön van piaca, így utóválogatáskor piactól függően 12-14 külön fakkba kerülnek az ilyen anyagok. Utóválogatásra azért is van szükség, mert nem mindenki eléggé gondos: a gyűjtésbe mindig kerül szerves vagy a listán kívüli, nem hasznosítható csomagolási hulladék, ami utószelektálás nélkül elrontaná az egészet. A krumplihéjtól elázik a papír, a házitrágyától használhatatlan lesz minden, de találtak már kismacskát is a tárolóban.

Szelektíven gyűjtött hulladék utóválogatása a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén. Fotó: Segesvári Csaba
Szelektíven gyűjtött hulladék utóválogatása a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén. Fotó: Segesvári Csaba
Ami a "nagy pénzt" illeti, a szelektív gyűjtés egyik problémája, hogy a jelenlegi lakossági szelektálási aktivitás mellett a gyűjtésből származó értékesítés és állami támogatás a valós költségeknek csak 40 százalékát fedezi. Viszont ez a megtérülés meredeken emelkedne, ha több hasznosítható anyagot gyűjtenénk, hiszen a berendezés már megvan, de egyelőre kevés anyag megy át rajta, így a megtérülése jelenleg alacsony.

A városi legenda sajnos kiegészült azzal is, hogy "összeöntés után az egész a kommunális tárolóban végzi", ami szintén nem igaz. 

E tévedés viszont már rosszhiszemű, és alapja lett a szelektív gyűjtést nem vállaló emberek önigazolásának, miszerint "úgyis átverés az egész".

Ön mit gondol erről?

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha a szelektív nedves szemét zsákját is ingyen adják: működni fog!

Tovább olvasom