Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Újrapapír: ha drágább is, jobb érzés ezt választani

Az újrahasznosított papír fákat ment meg és energiát spórol. Tudatosság kell a választásához, mert drágább, mint a fából készült papír.
Tudta, hogy 1 tonna papír előállításához 1700 kilogramm fára van szükség?

A Föld minden évben egy Görögországnál nagyobb területet veszít erdőtakarójából. Becslések szerint Európában az 1980-as évek során legalább 1 millió négyzetkilométer erdőt irtottak ki, aminek jelentős része a papírgyártás alapanyagául szolgált. Magyarországon évente átlagosan száz kilogramm papír fogy fejenként, vagyis összesen egymillió tonna, amiből közel a felét gyűjtik vissza.

Eközben 1 tonna újrahasznosított papír előállításához csak 1150 kiló fekete-fehér újságpapír kell, és a papírt akár tízszer is újra lehet hasznosítani. Kis ráhagyással a papírszükségletet a már felhasznált papír újrahasznosításából is fedezni lehetne, ha eléggé tudatosabbak lennénk a papír szelektív gyűjtésében és ha több újrahasznosított papírt vennénk.

Miért nyerő a papír hasznosítása?

Egy tonna újrahasznosított újságpapír...

• 17 fát ment meg,
• 6 hónapra elegendő elektromos áramat spórol meg egy átlagos családnak,
• 3 köbméter szeméttől kímél meg,
• 31.780 liter vizet spórol meg,
• 75 százalékkal kevesebb légszennyezésért felelős,
• 43 százalékkal kevesebb energiába kerül az előállítása, mint a "szűz" papíré
• 35 százalékkal kevesebb vízszennyezésért felelős.

A papír hasznosítása

A háztartásokban keletkező papírhulladékok között sokféle és különböző minőségű papír lehet. A hasznosítás alapfeltétele az, hogy a gyűjtőbe kerülő hulladékpapír ne legyen szennyezett. Szintén fontos, hogy a hulladékpapírok közé ne tegyünk fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírokat.

A nálunk szokásos szelektív gyűjtőkből származó szelektív hulladékot szállításkor egy tömbbe préselik, innen származik az a városi legenda, hogy fölösleges szelektálni, mert úgyis egybeöntik (kevés nagyobb butaságot hallani a szelektálással kapcsolatban!). Az innen származó papírt a hulladékudvarokban még szét válogatják anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír, papírtartalmú többrétegű italosdoboz).

Milyen az újrafelhasznált papír?

A környezetbarát papír a begyűjtött papírból pépesítéssel készül, ez a papír a festékek miatt egy árnyalattal szürkésebb, mint a fából készült, fehérített papír, de messze nem annyira, hogy ez a mindennapi használatban zavarjon! Többszínnyomásra nem alkalmas, de a füzeteinknek vagy csomagolásra kiváló. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a barnás, sötétebb papír nem biztos, hogy környezetbarát!

A fehér újrapapír ettől az anyagtól abban tér el, hogy a többszínnyomás miatt színtelenítik. Ez az eljárás kevésbé környezetkímélő, mert vegyszereket használnak hozzá, de fákat nem kell kivágni a papír miatt. E papír minősége megközelítőleg azonos a szűzpapíréval.

Zavarbaejtő azonban, hogy az újrapapírból készült termékek drágábbak, mint azok, amelyekhez fát használtak fel. Szakemberek egybehangzóan állítják, hogy sem az alapanyag, sem a technológia nem indokolná, hogy az újrafelhasznált papír drágább legyen, mégis így van. Ennek oka az lehet, hogy a minőségi gyártók újrahasznosított papírja külföldről származik, Magyarországon pedig nem gyártanak olyan mennyiségben, amely olcsóbbá tehetne a terméket. Lehet egy másik, fertelmesen etikátlan ok is: a gyártó a magasabb keresletre magasabb árral reagál.

Ön fizetne többet az újrahasznosított papírért?

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémgyűjtés: az alumínium sörösdobozt gyűjtsük, ne a vörösiszapot!

Ma már a fém csomagolóanyagok 50 százalékát újrahasznosított alapanyagból állítják elő. 670 sör… Tovább olvasom