TudósBlog

2012.01.23. 11:53

Educatio

A korábbinál visszafogottabb oktatási kiállításon mindenkit a költségtérítéses képzések és a megváltozott állami finanszírozott létszámok izgattak.

Az érdeklődők száma a standoknál kb. a fele volt a korábbi évek adatainak. OK, kinn 2 hatalmas sor állt, amik elértek a metrólejáratig, és ezek haladtak is elég rendesen. Tehát lehet esetleg, hogy csak a napon belüli eloszlás változott meg.

A fő konkurenseinkhez képest a relatív érdeklődés lényegében nem változott, de láthatóan mindenki nagyon kalkulált az állami ösztöndíjas helyekre való bejutás lehetőségével. A Diákhitel 2 standján mérsékelt érdeklődés mutatkozott, pedig a 2% rögzített kamat egyértelműen előnyös a hallgatónak, a "röghözkötés" pedig ettől kezdve minden esetben érvényesül majd (ha csak nem változik a szabályozás).

Lényeges meglátás az, hogy egy pesti állami ösztöndíjas képzés, és egy szegedi költségtérítéses kb. ugyanannyiba jön ki a régióbeli diákok szüleinek (az orvosi kivételével).

Érdekes mellékhatás az, ami a mai Délmagyarban is megjelent: a lenullázott állami ösztöndíjas szegedi közgazdászképzésnek új alternatívája lett a Gazdaságinformatikus képzés, mert az ottani államilag (teljesen vagy részben) finanszírozott helyek száma nőtt is. Persze a 2 képzés csak úgy egy harmadában fed át, de mégis.

Minden esetre a most fölvételizőknek lényegesen nehezebb dolguk van, mint az előző generációknak.

Csend, esti bor..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!