Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

15 liter vér folyt a szegedi KSH-ban

Április 7-én a KSH Szegedi főosztálya első alkalommal szervezett önkéntes véradást – összesen 33-an, munkatársak, családtagok, valamint a hivatal közvetlen szomszédságában működő Monguz Kft. dolgozói nyújtották karjukat a rászoruló betegeknek.
Bár a Központi Statisztikai Hivatal – küldetése szerint – a társadalom, a gazdaság és a környezet állapotáról és változásairól nyújt a felhasználók igényeinek megfelelő, statisztikai szolgáltatást, azonban most a tágabb közösség iránt érzett felelősség jegyében biztosított lehetőséget a segítségnyújtásra. Ezzel a főosztály egy, a KSH-n belül már tradicionálisnak számító kezdeményezéshez csatlakozott, ugyanis a budapesti munkatársak évek óta rendszeresen kapnak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az Országos Vérellátó Szolgálat véradási akcióin.

Vér folyt a szegedi KSH-ban. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

A Monguz Kft. informatikai, információtechnológiai szolgáltatásokat, termékeket és komplett megoldásokat nyújt hazai és európai közgyűjtemények, illetve oktatási intézmények számára. Mostanra a cég két évtizedes szakmai tapasztalatot, több száz ügyfelet – köztük kis- és nagykönyvtárakat, múzeumokat, egyetemeket – és 40 fős gárdát tudhat magáénak. Ha lehetőség adódik, buzdítják kollégáikat a jótékony cél támogatására.

És nem lenne a KSH, ha nem közelítenék meg a számok felől is a kérdést. Az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központja 2012-ben 199, 2013-ban 207 alkalommal szervezett kiszállásos véradást, melyek során átlagosan 33 egység vért sikerült levenni. Noha az központban levett vér mennyisége éves szinten valamelyest meghaladja a kiszállásokon gyűjtöttet, az új véradók toborzása terén ez utóbbi lehetőség lényegesen sikeresebb.

Vér folyt a szegedi KSH-ban. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Csongrád megye véradói aktivitása hagyományosan kiemelkedő az országon belül, 2012-ben ezer lakosra itt jutott a legtöbb, 72 véradás, amely több mint másfélszerese az országos átlagnak. A teljes véradások során 450 ml (+-10%) vért vesznek a donoroktól a Vöröskereszt szakemberei, így a KSH-ban szervezett esemény összességében 15 liter vérrel járult hozzá a rászorulók életmentő beavatkozásaihoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambriasztó?

Szegeden a Rózsa utca és a Csongrádi sugárút sarkán találkozott tudósítónk ezzel a nem mindennapi… Tovább olvasom