Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kidőlt a Rákóczi-fa

Olvasó-tudósítónk, Robi a napokban Parádon pihen a családjával, ott lett figyelmes arra, hogy kidőlt a híres-neves Rákóczi-fa.
Szörnyű látvány fogadta a Parád lakóit a minap, az igazi matuzsálemnek számító Rákóczi-fa kidőlt. A faóriás a település büszkesége volt, valószínű az egyik éjszakai viharos szél téphette ki gyökerestől a földből. A hatalmas őstölgy már korábban kiszáradt, így várható volt, hogy előbb-utóbb búcsúzniuk kell a parádiaknak az egyik legszebb látványosságuktól, s a fához fűződő emlékeiktől. A közel nyolc méter törzsátmérőjű természeti csodát eltakarítják a parkból.

A viharos szél téphette ki gyökerestől a földből.
A viharos szél téphette ki gyökerestől a földből.

A története:

A parádfürdői kastély falai közt töltötték mézesheteiket Károlyi Mihály és felesége, Andrássy Katinka 1914. november 4-i budai esküvőjük után. Még többször visszatértek az első világháború éveiben rövid pihenésre. Az 1918—19-es forradalmak után az elkobzott Károlyi javakból a kastélyt szálloda céljaira használták.

Már fel is vágták.
Már fel is vágták.

A második világháború végén szovjet katonai alakulatok állomásoztak benne. Ekkor pusztult el az eredeti berendezés, amelyből csak az egykori kápolna padozatai maradtak meg, ezek a parádi templomba kerültek. A kastélyt helyreállítása után, 1949-től 1988 augusztusáig a Szakszervezetek Országos Tanácsa gyermeküdülőjeként üzemeltették. Ezután a Heves Megyei Önkormányzat által fenntartott Idősek Otthona költözött a falai közé, s az épületet 1996-ban Heves Megye Önkormányzata megvette a volt SZOT-vagyonból. A kastélyban napjainkban százhúsz idős ember befogadására alkalmas szociális otthon működik, ellátásukról 63 fős gondozói és technikai személyzet gondoskodik. Az épület fűtésrendszerét 1996-ban korszerűsítették. 1920 előtt a kastélyhoz hatvan katasztrális hold kert tartozott. A birtok kisajátítása és a fürdőtelep bővítése után a régi egységes park is többfelé oszlott. A kastély körül az 1949-ben létrehozott gyermeküdülő céljára nyolc katasztrális holdat bekerítettek. Ez napjainkban kevéssé gondozott park, benne figyelemre méltó az alsó bejárat mellett álló kiszáradt hatalmas ős-tölgy, az úgynevezett Rákóczi-fa - korábban már megemlékeztünk róla -és néhány idős lucfenyő. A régi park közepén, lent a mélyben folyik a Tárna. Ebben a völgyben és a fürdő körül az 1930-as évek végére kialakítottak egy 126 katasztrális hold kiterjedésű parkot, amelyet napjainkban községi vagy fürdőpark néven emlegetnek. Északi, felső oldalán a kórházépület áll. Ez a park gondozott, pihenősétányok, virágágyások sorozata követi benne egymást, botanikailag érdekessé teszi a ritka idős platánok, tölgyek, évszázados lucfenyők mellett a fiatalabb, de több évtizede telepített növényzet.

Forrás: http://www.nevezetesfak.hu/magyar/oldalak/paradi_rakoczi_fa

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolni tudni kell - Porschéval is

Tudósítónk a Szabadkai úton, a vasúti átjáró előtt nem sokkal fotózott le egy út szélén parkoló Porschét. Tovább olvasom