Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kisgyerekes anyukát dobáltak meg hógolyóval a korisok

Olvasónk korcsolyázni ment a gyermekével a vásárhelyi ingyenes jégre. Nem sokáig élvezhették a csúszkálást: fellökték és hógolyóval dobálták meg őket.
Kellemes családi programnak terveztük meg a délutánunkat, ezzel szemben meghasonlással, félelemmel, idegességgel,mérhetetlen csalódással lett lezárva - írta a delmagyar.hu-nak küldött e-mailben vásárhelyi olvasónk.

Elmentünk korcsolyázni (főtéri, ingyenes Hódmezővásárhelyen) nyilván tömeg volt, de gondoltam a pálya széle alkalmas lehet egy kicsi gyerek rutinszerzésére. A korlát mellett, szépen lassan tipegtünk. Hopp! Egy tini lány hátulról belém jött ,majd ment is tovább. Ez benne van a pakliban, gondoltam, talán nem szándékos, csak nem tudott kikerülni. Pár lépéssel arrébb, folyamatos korlát lefoglalásával szembesültem az épp nem korizó, vihorászó, cigiző tízen túliak jóvoltából. Ezt az akadályt is viszonylag engedékenyen kezeltük, elvégre a koripálya mindenkié, nem?

A korcsolyázás megtanulására szomjazott kisgyerkőccel a lábam között - pingvinek módjára - szép lassan haladunk, mikor egy gondosan jegesre gyúrt hógolyó csattant a tarkómon. Abban a pillanatban a fájdalomtól és a dühtől elvakultan legszívesebben minimum földre küldtem volna ezt a "jól nevelt " tizenéves kiskölyköt, aki a szabályzat ellenére, veszélyezteti koristársait. Mivel mindkét kezem foglalt volt, így hangomat használtam. A poénbóldobálós gyerek persze tovább korizott, egy bocsit sem kiejtve száján, nyilván akkor a pálya fenegyereke ázsióját elvesztette volna.

Majd egy tizennégy év körüli kislány állt meg mellettem ,hogy ő látta ki a tettes, és szóljak már rá, mert őt is fogdossa, lökdösi, direkt kirúgja mások lábát, hogy elessenek és nincs kinek szóljon, hogy leküldjék a pályáról. Nagyon ledöbbentem, hát ott vannak a bódék, de nincs felügyelő?

A következő körben megállították mellettem e célbadobó mesterjelöltet. Kérdeztem, hogy van-e magyarázat a viselkedésére, de csak nevetett. Megpróbáltam elmagyarázni neki, miközben még csak rám se nézett és vigyorgott, hogy valójában nem véletlen tiltják a jéggel való dobálást, ez igen veszélyes mutatvány. És felhívtam figyelmét, hogy bár őr nincs a pályán, de ha leviszem a kicsit a jégről és ő tovább folytatja effajta szórakozását, saját kezemmel segítek neki, hogy közel kerülhessen a kijárathoz. A reakció további nevetés, semmi szemkontaktus. Otthagytam.

Békés is lehetne a korcsolyázás. Fotónk illusztráció.
Békés is lehetne a korcsolyázás. Fotónk illusztráció.

Miután visszavettem csizmámat, utamat egyenesen az "őrbódé" irányába vettem. Bekopogok a korizók őrangyalához. Ajtót kinyitja, látom bent a kistévén épp az egyik kereskedelmi csatorna roppant fontos műsorát nézi. Kérdezi flegmán: mi baj.

Nekem több sem kellett, érzelmileg ráhangoltan előadtam a történetet, annak minden részletét, minden szereplőt alaposan bemutatva.

Kérdeztem , hogy tudna-e esetleg valamit tenni, hogy a pálya valóban mindenkinek örömöt okozzon, ne váljon a korizó gyerek, felnőtt egy- két neveletlen gyerek áldozatává.

Az ŐR urunk annyit mondott, hogy sajnos tehetetlen. Őt is lenézik, nem veszik komolyan. De egyébként meg joga van mindenkinek úgy korizni,ahogy tud. Ezzel természetesen kiverte nálam a biztosítékot. Joga van?? Egy ilyen szabályszegő, gonosz gyereknek joga van? És nekem nincs jogom a békés, nyugodt korizáshoz?

ŐR urunk nyugtatni próbált, hogy igen, igazam van, de hát akkor, ha ő levezetteti a gyereket ezért a pályáról, akkor jönnek aztán a szülők, hogy mégis mit képzel, a kis ártatlan JózsiPistaLacikát hogy meri megvonni a korizás örömétől. Úgyhogy ő NEM MER szólni. De kéri, hogy írásban és szóban is jelezzem problémámat a helyi önkormányzat közterületfelügyelet csoportjánál, mert számára is kínos ez a helyzet a koripályán.

Majd ezzel beült tovább nézni a tv-t. Mi sem lehetett fontosabb ennél.

Azt hiszem mint kártyavár dőlt össze az általam kreált - most már látom - "álom- kép". Itt mindent lehet - nincs szankció. A tizenéves korosztálynak mindent lehet - nincs szankció. Itt minden tettet lehet bagatellizálni - nincs szankció.

Azért nincs, mert az átlagpolgár fél saját magáért kiállni. Fél a csoportba verődött tiniktől, az egyenruhát viselőktől,a kopaszoktól, a copfosoktól, a betegségektől, a holnaptól. A mai, nem utcán növesztett, hanem családban élő gyerek fél a másik gyerektől. A beteg az orvos(?)tól, a dolgozó a főnöktől, vállalkozó az ellenőrzéstől, felnőtt a következő generációtól. A felnövekvő, országunk jövőjét alakító, felelőtlen nemzedéktől.

Úgy látszik csak annak van joga mindenhez, aki félelmet kelt a többiekben. Remélem nem késő változni és változtatni. Törekedni a jóra, hogy mindenki -nemtől,színtől,vallástól függetlenül - biztonságot adó otthonának tekintse országát, városát, házát.

Mire neveljem a mai vitatkozástól félőn a lábamhoz bújó gyermekemet? Tűrjön és akkor nincs hangos szó, vagy rettegve álljon ki az igazáért, magáért?

Lane

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. CID 2010. január 06. 22:17
  „A rovat legfrissebb cikkei ????????????????????????????????????????????????? Majd egy hónapos. Gratula”
 • 73. BugiGyuri 2010. január 06. 08:17
  „Adtam volna a kis <moderálva> akkora pofont,hogy oda is becsöngetett volna,ahol az alapot ássák.”
 • 72. Sandwitch 2010. január 03. 18:48
  „egypintsor - en is pont erről írtam korábban, nem tudom neked mi jött le, de nagyon félrecímezted a hozzászólásodat. Pontosan a szülői felelősségről próbáltam reflektálni.”
 • 71. flexsnake 2009. december 26. 10:20
  „71. nem a szülő hanem a gyerek. <moderálva>”
 • 70. egypintsor 2009. december 17. 23:42
  „25. Sandwitch!

  Nem a tarsadalom a hibas, ha valakinek a gyereke csavargo lesz, hanem bizony csakis a SZULO!

  Azert meg se varrjuk mar a szulloi felelosseget, gyorsetkezdek, uzletek...etc, nyakaba!

  Klassz szuloi tulajdonsag, mindenki hibas, ha gyerekem szemtelen, csak en a SZULO NEM!

  Pontosan az ilyen szuloi hozzallasnak koszonheto a sok szemtelen, neveletlen, a legalapvetobb emberi normakat nem tisztelo suttyo!

  Fogadd oszinte, negativ elojelu gratulaciomat!:((”
 • 69. mackósajt 2009. december 16. 12:14
  „Én annyit mondok! Jöjjenek át Makóra !Itt nincs tömegnyomor! Alig használják a pályát!
  Tegnap sétáltunk el a feleségemmel a kori pálya mellett, olyan délután fél 5 fele és mindössze 2 ember volt a jégen!
  A pénzből amiből megcsinálták a kori pályát a szegényeknek, hajléktalanoknak kellett volna meleg kaját osztani az ünnepek alatt!
  De már elkezdődött a választási kampány!”
 • 68. Sandwitch 2009. december 16. 08:42
  „apátfalvifaszagyerek - a nevem nem szendvics, hanem Sand és witch. Nem ugyanaz. A kommentre pedig csak annyit tudok reagálni, hogy a "mi" személyes névmást csak azért használtam, mert anno szocializálódtam és képes vagyok közösségben is gondolkodni. A magam részéről 3 gyermeket nevelek és nincs velük problémám.

  nagykatalin - ha egyest hoz a gyerek, akkor nem ütök meg senkit. Se gyereket, se tanárt. Nem ilyen mintát akarok mutatni a sajátomnak. Megkérdezem, hogy ért-e mindent a tananyagból, és ha nem, akkor leülök vele és elmagyarázom neki. Így nem hoz egyest. Ha mégis becsúszik, akkor ismét csak leülök vele és tisztázzuk, hogy mit nem ért. Ezzel a módszerrel kivétel nélkül sikerül maradéktalanul kijavítani azt a becsúszott egyest.

  Akik pedig még itt a fórumon sem bírják ki, hogy ne agresszívkodjanak, azok nézzenek tükörbe, hogy milyen példát mutatnak a gyerekeiknek. Kíváncsi vagyok, hogy a kedves apuka, aki itt a fórumon képzeletben elkapta a kis kölköt és felkaristolta a jeget a fogaival, az a valóságban meg mert-e volna mukkanni, vagy csak arc nélkül ilyen bátor? :)”
 • 67. leeannlarue 2009. december 15. 23:40
  „hógolyót a korizás közben szétkaristolt jégkásából gyúrtak. jégpályán járatosak, gondolom.”
 • 66. Hunter81 2009. december 14. 12:48
  „66 -nak:
  Volt neki tavalyról a mélyhűtőből, amennyi esze van nem is csodálkoznék rajta. Egyébként, a korival össze tudsz húzni annyi jeget amiből golyót lehet csinálni, rosszabb, mint a hó.”
 • 65. andrisne 2009. december 10. 04:44
  „Meg sem lepődtem.De .....ÁRULJÁTOK MÁR EL,HONNAN VOLT A GYEREKNEK HÓGOLYÓJA???????”
 • 64. vimvirepellere 2009. december 10. 00:15
  „Csapágygolyó a hógolyóba. Nem is rossz 5let... :)”
 • 63. Nostradamus 2009. december 09. 22:31
  „A vásárhelyi jégpályával a legnagyobb baj az, hogy ugyan ki van írva, hogy bizonyos időpontokban csak a kicsik korcsolyázhatnak, de ezt senki a világon nem ellenőrzi. Így a számunkra sem ér semmit. A gyerekem sír mert nem engedem a nagyok közé, hogy felrúgják. Kedves illetékesek! Valóban csak a kirakat számít, hogy elmondhassuk, van jégpálya Vásárhelyen? És azt már nem tesszük hozzá, hogy de a kicsiknek nincs...”
 • 62. mosómasa 2009. december 09. 22:07
  „2. Ezen fiatalok neveletlenségét a szülőkön kellene számon kérni. Persze , lehet, hogy a szülő sem különb, mit várunk akkor a csemetétől. Az ilyenek szülei szoktak bemenni a sulilkba balhézni, ha netán egy- két tanár megregulázza a "szegény, légynek sem ártó" kiscsimotát.”
 • 61. huskey 2009. december 09. 21:15
  „erre az egészre nem tok vélemény mondani mert nem voltam ott, de én is a "trógerek" csoportját erősítem, és nem értem h miért mindenki hibás aki ilyen? én is járok korizni már majdnem 10éve és a mi kis csoportunkra soha nem volt ilyen panasz... szerintem csak annyi a baj az ilyen kis hülye gyerekekkel, h próbálnak nagyon nagynak láccani mert szerintük menő ha a felnőtteknek is bemernek szólni... de ha magukba néznek a kedves "felnőttek" nem csak mi fiatalok lehetünk a hibásak... ebben az esetben természetesen az anyukának nagyon is igaza van, de szerintem nem mindég... azt meg nem tudom megérteni, h egy felnőtt érett férfi miért fél 4-5 10en éves kis hülyétől??? jogok ide vagy oda sztem 1 pofont megérdemelt volna”
 • 60. Tolpal 2009. december 09. 21:01
  „Nem tudom ki milyen idős itt.
  Ha valakinek valamiről lesújtó a véleménye gondolom tudja mit tartana jónak. Nyilván kutatja mik lehetnek az okok nem? Egy biztos: szerintem 50, vagy 100 éve sem volt egy újszülött okosabb, vagy tisztességesebb mint az aki éppen ma születik. Akkor valami csak másképp történik, hogy ilyenek vannak.....”
 • 59. apátfalvifaszagyerek 2009. december 09. 20:11
  „Tehát: A szendvics nevű felhasználó ordas baromságokat mond. Nem kell itt más nyakába varrni, ha a gyerek .... tróger lesz. Hagyjuk már ezt a "mi hibánk, meg a gonosz, rossz társadalomé" selejt szöveget. Attól, hogy van pláza, az még nem feltétlen a bunkóságra a garancia. Hiszen ott is van könyvesbolt pl., de ha vesz a gyerek egy jó cuccot magának, attól még utána olvashat is otthon. Nem is a McDonalds hibája, ez is baromság. A tróger gyerek a szülő miatt lesz tróger, nem a pláza meg a durva filmek miatt.

  Ugyanakkor már látom hogy szokásos szélsőségeseink ide is jönnek ..., látatlanban cigányozni. A tróger gyermekek veszélyesek a társadalomra, ez igaz. De ugyanakkor azon csodálatos szülők gyermekei sem lehetnek különbek, akik gyermekeiket rasszizmusra, antiszemitizmusra meg kurucinfo-ra nevelik. Mi lesz ebből az országból, ha a gyerekek egyik fele agyatlan tróger, a másik fele meg szélsőjobbos .... lesz???
  <moderálva...>”
 • 58. flexsnake 2009. december 09. 19:46
  „50. semmi szadizmus nincs az emberi tűrőképesség feszegetésében. Ahogyan a hógolyózás is akkor válik humortalanná mikor csapágygolyót gyúrok bele. Számítson rá az idióta hogy valaki rohadtul megruházza egyszer. Szerencsés esetben. Rosszabb esetben eltűntként tartják majd számon.”
 • 57. Tolpal 2009. december 09. 19:05
  „Borzasztó!? Hmm... Tulajdonképpen ez az ország nem mi vagyunk?
  Vagy csak mások azok? Más csinál mindent, nekünk meg van véleményünk.
  "Mi" tudjuk a tutit, csak a sok idióta nem fogja fel ezt ugye...
  Hogy is van ez??”
 • 56. BSC 2009. december 09. 18:57
  „borzasztó, hogy mi megy ebben az országban”
 • 55. Mike3 2009. december 09. 18:25
  „<moderálva>”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli baleset a Lófaránál

Szeged - Olvasónk küldte be a képet, amelyen egy furgon látható a villamosmegállónak ütközve. Tovább olvasom