Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Óriási faág szakadt le Újszegeden

Szeged – Olvasó-tudósítónk Újszegedről küldte fotóit: nem akármilyen lyuk tátongott a leszakadt faág belsejében.
Óriási faág szakadt le Újszegeden. Fotó: olvasó-tudósító | Németh Erzsébet (galéria)

Társaságunk folyamatosan vizsgálja a szegedi fák állapotát és ha szükséges műszeres üregvizsgálattal igyekszik a kívülről nem látható belső korhadásokat feltárni és az esetleges statikai problémákat megelőzni.
Darus emelőkosaras járművel rendelkező brigád járja a város 300 ezer hektár területét és nyesi a fákat. A tavalyi évben több mint 10 ezerszer avatkoztunk be megelőzési szándékkal.

Szeged közel százezres faállományának karbantartására 7,9 millió forint forrást nyújt számunkra a városi költségvetés, amely egy negyedévre elegendő.  Ennek ellenére nem fejeztük be a munkát. A felelős brigádon kívül a cég teljes dolgozói állománya figyeli és jelzi a megelőzendő eseteket, ahova azonnal kivonulunk. Ez ügyben továbbra is várjuk a lakossági bejelentéseket a címünkre.

Sajnos a város faállománya egyes helyszíneken, útszakaszokon elöregedett, azzal együtt hogy a telepítés sűrű, és nem mindig megfelelő fafajokkal történt. Ez korona torzulásokkal járt együtt, ami statikai problémákhoz vezethet a levelek és a lomb fényért való küzdelmében. Itt koronaalakító nyesésékkel szükséges beavatkozni, vagy fasorcsere kellene, ami igen nagy lakossági megütközést szokott okozni. Legutóbb a tűzoltóság kérésére egy Űrhajós utcai, tarjáni fasor kivágást sikerült koronaalakítással megoldani, azonban ennek a nyesésnek is óriási volt a lakossági visszhangja, vandál beavatkozással vádolták meg a céget.

Molnár József üzemegység vezető

Korábban írtuk:

„Csütörtök délután háromnegyed öt körül értem haza Újszegedre a Fésű ucába a munkából, amikor az erkély felől egy hatalmas robajra lettem figyelmes. A robajt egy nagy reccsenés követte. Lentről az utcáról hallottam egy járókelőtől 'Úristen!' felkiáltást. Fogtam a fényképezőgépemet és leszaladtam a ház elé, ahol megláttam, ahogy egy hatalmas faág hevert az úttest közepén. Egy idős néni a kutyáját sétáltatta, és épp egy perccel azelőtt ment el a fa alatt. A környékről és a közeli játszótérről is összeszaladtak az emberek. Egy férfi hívta a Tűzoltóságot, akik pár percen belül a helyszínre érkeztek, és eltakarították az úttestről hirtelen odaesett akadályt. Szerencsére nem történt személyi sérülés, most nem..." – írta e-mailjében olvasó-tudósítónk, Németh Erzsébet.

Óriási faág szakadt le Újszegeden. Fotó: olvasó-tudósító | Németh Erzsébet (galéria)

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. deszkás 2012. július 28. 15:20
  „Majd ha valakit agyonüt.... A la Újszeged... GINKO! Igazat adok.”
 • 27. Wacky 2012. július 15. 12:59
  „"Legutóbb a tűzoltóság kérésére egy Űrhajós utcai, tarjáni fasor kivágást sikerült koronaalakítással megoldani, azonban ennek a nyesésnek is óriási volt a lakossági visszhangja, vandál beavatkozással vádolták meg a céget."

  Mert az emberek nagy része buta, nagggyon buta! egyedül is, de tömegben aztán végképp!”
 • 26. pistimolnar 2012. július 14. 09:25
  „No akkor még egyszer, ha már a libériás elaludt! Az önkormányzat jelesnek nem mondható, nemzeti együtt hülyülés képviselői inkább a saját bandatagjaiknak a zsebét tömi, mintsem a város normális üzemeltetésére fordítaná.”
 • 25. pistimolnar 2012. július 14. 08:24
  „24. Gingko! Az önkormányzat jelesnek nem mondható, nemzeti együtt-hülyülés képviselői inkább a saját bandatagjainak a zsebét tömi, mintsem a város normális üzemeltetésére fordítaná.”
 • 24. Gingko 2012. július 14. 00:09
  „"20. öregvegyész 2012.07.13. 15:19"
  Hozzászólása teljesen rendjén való, de szán-e pénzt, divatosan "forrást" ezeknek a terveknek elkészítésére az önkormányzat?”
 • 23. Gingko 2012. július 13. 23:41
  „Molnár József üzemegység vezető nyilatkozatát korrektnek érzem. Nem a pártok és a média illetékes abban, hogy a fákat hogyan kell kezelni, mikor érettek meg a fák és a fasorok sivár városi környezetben kivágásra, cserére. A zöldfelület gazdálkodás szakma. A politikusok és az általuk generált "közvélemény" felelősség nélkül nyilatkozhat. Ha nem jön be a véleményük, a szakemberek hanyagságát hozzák fel a maguk védelmére. Álságos, hazug magatartás.”
 • 22. talent 2012. július 13. 19:27
  „Csak jelezném, hogy az említett faág egy kiszáradt élettelen fáról szakadt le. A következő esemény az lesz, hogy ez a kiszáradt fa, az első komolyabb nyári viharban ki fog dőlni és nem biztos, hogy ilyen szerencsés körülmények között... Az adott helyen pl. autók is szoktak parkolni, gyerekek bringázni és nénik kutyát sétáltatni...
  Az pedig külön dícsérandő, ha egy fotóriporter felhívja a figyelmet az ilyen és ehhez hasonló veszélyekre. A korholás tehát nem igazán helyénvaló ez esetben...))”
 • 21. 3évesférfi 2012. július 13. 18:07
  „19. szegedivagyok: Környezetvédőztél egyet, mint egy igazi bunkó, nem nagy ügy.”
 • 20. öregvegyész 2012. július 13. 15:19
  „Valamikor fiaim majdnem ötven éve ebbe a gyermekintézményekbe jártak. Akkor ültették ezeket a gyorsan növő fákat,ami akkor nagyon jó volt 20-25 .évig. Ma már öregek. De azokkal is egyetértek akik a város többi részén lévő elöregedett fák veszélyességére hívják fel a figyelmet. Azt hiszem,ha értelmesen csinálnák a fák cseréjét nem lenne a zöldeknek okuk tiltakozni. Kérdezzék meg a véleményüket, készítsenek terveket hosszabb távra. Ma tényleg nem történik ez ügyben sem semmi érdemleges.”
 • 19. szegedivagyok 2012. július 13. 15:09
  „15. vári 2012.07.13. 12:09

  Mit is írtam?

  "környezetvédő"

  Olvasd már el és értelmezd!!!”
 • 18. sousse 2012. július 13. 14:34
  „Az Űrhajós utca elején,az iskolával szembeni parkolóban és a házak előtti nyárfákat is megkellene nyesni,mert 1 vihar következményeként nagy kárt fognak okozni a házak fölé nőtt és a parkolót beborító "égigérő"fák!”
 • 17. dmonlájn 2012. július 13. 14:07
  „Na ezeket a képeket kell mutogatni az agyatlan favédőknek, akik szerint egy beteg fát vétek kivágni. Hát itt az eredmény, tényleg jó, hogy nem egy járókelő fejére esett!”
 • 16. mi&ti 2012. július 13. 12:44
  „Még jó hogy nem iskola időszakban történt. /Vörösmarty Mihály Ált Isk. Hereke utca/ reggelente nagyon sok gyerek szokott iskola előtt ezen a részen megállni egy kicsit beszélgetni, köztük az én gyerekeim is...”
 • 15. vári 2012. július 13. 12:09
  „szegedivagyok
  Tévedsz. Értelmes környezetvédő tudja, hogy a korhadt fákat ki kell vágni. DE ettől még felháborítja, ha egészséges fákat vágnak ki meggondolatlanul, vagy ha a kivágott fákat nem pótolják újakkal.
  Nem az a baj, hogy kivágják a korhadt fákat, hanem az, hogy nem ellenőrzik őket rendszeresen, és ha valami gond van, akkor kampányszerűen kivágnak egész sorokat, függetlenül attól, hogy betegek-e.
  Legalábbis nekem ez jön le abból, amit csinálnak.
  Nem szegedi specialitás egyébként, általánosan jellemző.”
 • 14. Bikisunáj 2012. július 13. 12:02
  „Húúú! A úúvaéletbe! Ez aztán szép nagy faág. Szerencse, hogy nem történt komolyabb baleset vagy sérülés.”
 • 13. bevásárlókocsi 2012. július 13. 11:54
  „minősíti az embert: ha baj van, az első dolog, hogy a fényképezőért nyúl...ebben a hírben ez a legszörnyűbb!”
 • 12. attis 2012. július 13. 11:51
  „Ez jo (Fogtam a fényképezőgépemet és leszaladtam a ház elé,)Tehát nem az volt a reakcio hátha segiteni kell hanem hogy fotozon . gratula:(”
 • 11. szegedivagyok 2012. július 13. 11:32
  „Kíváncsi vagyok, hogy a sok okos, "környezetvédő" i..ióta ilyenkor mit mond. Ha a városban fákat szeretnének kivágni az a baj, mert "szándékos környezetrombolás", "aljas gazdasági érdekek által vezérelt városvezetés", és ehhez hasonló hülyeségeket hangoztatnak. Ilyenkor meg az baj, hogy "ezt már rég ki kellett volna vágni és nem a zembereket veszélyeztetni". Tényleg ennyire h..lye a magyar ember?”
 • 10. Bendegúz007 2012. július 13. 11:30
  „Az lmp-től Szentistványi István szerint nem szabad kivágni az öreg fákat,és újakat ültetni helyettük mert az neki nem tetszik.
  1 hete meg 1 nagy ág esett a Széchenyi tér kellős közepére előttünk az egyik platánról,még jó hogy nem ütött agyon minket,le is fotóztam.
  A másik hogy a tereket rendezni kell nem pedig úgy hagyni ahogy most vannak,a Stefánián 5-6 fa kiszáradt és nem vágták ki,illetve több ilyen fa található a Ligetben is,nem tudom a fő kertész hol szokott járni/a saját kertjében csak ?/,siralmas állapotban vannak a parkjaink nincsenek megfelelő vezetők az élen.”
 • 9. Commander-V2 2012. július 13. 11:03
  „Javaslom, hogy a Fidesz-Jobbik még több milliós jutalmat szavazzon meg a Környezetgazdálkodási cég általuk javasolt vezetőjének! Az LMP is elmehet a sunyiba az örökös öreg fa védő ötleteikkel! Ha egy fa belül ilyen, ki KELL vágni és új facsemetét kell a helyére ültetni!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luka, Milica, Dunja

Olvasó tudósítónk képe a három deszki gólyafiókáról. Tovább olvasom