Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Szegedi történelemtanár előadása Etiópiában

Nemrégiben Etiópia fővárosában, Addis Abebában rendezték meg az 50 éves jubileumi Etóp Tanulmányok 17. Nemzetközi Konferenciáját. Magyarországról egyedül a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium történelem tanára, Szélinger Balázs vett részt a neves tudósokból, professzorokból álló 4 napos tanácskozáson.
Az idei konferenciára, több mint kétszázan érkeztek a világ minden tájáról. Dr.Szélinger Balázs előadásának címe: „ Hailé Szelasszié Etiópiájának magyar szemtanúja: Dr.Mészáros Kálmán" volt.

A kiváló magyar orvos 1926 és 1937 között Etiópiában élt. A császári család lelkiismeretes háziorvosaként érdemelte ki, hogy az uralkodó Hailé Szelasszié etiópiai tiszti csillagával tüntesse ki. Az Etióp Vöröskereszt tagjaként részt vett az olasz-etióp háborúban is.

A szegedi történelem tanár vetítéssel egybekötött előadása nagy sikert aratott, annál is inkább, mert ráirányította a nemzetközi történettudománnyal foglalkozók figyelmét Mészáros doktor gazdag életútjára. Mivel feljegyzéseit, emlékiratait magyar nyelven írta, ezek nagy része kiadatlan maradt.

Balázs az Etióp hegyeket is megjárta.
Balázs az Etióp hegyeket is megjárta.

Az előadás után többen javasolták, hogy érdemes volna a forrásanyagot angol nyelven is publikálni, sőt felvetődött a lehetősége annak, hogy a közeljövőben egy nemzetközi kutatócsoportot kellene létrehozni.

Bagdi Andrea

Olvasóink írták

  • 2. sevenof9 2009. november 30. 03:22
    „az ujsagironak meg kellene tanulnia magyarul irni”
  • 1. comet 2009. november 29. 21:16
    „érdemes lenne, hiszen Hailé Szelasszié nagy tekintéjű afrikai uralkodó volt (úgy tudom hogy a rasták - a Bob marley sérójuak- majdhogynem messiásként tisztelték).
    Dr.Mészáros Kálmán-t nagy becsben tartották Etiópiában, és valszenű lenne kereslet egy könyv iránt ami ujdonságokkal szolgálhat Szelassziéről, egy hiteles forrás alapján.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heccből rongálják a tiltó táblákat

A delmagyar.hu tudósítójának fotója szerint Csongrádon a Fő utcán tiltó táblákat rongálnak meg. Tovább olvasom