Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Tócsa a sugárút szélén - a villamosprojekt mellékhatása

Óriási tócsa rondítja el eső után a Kálvária sugárúti autószalon igényes portálját - miután közterületről van szó, minden az égieken múlik.
Méretes pocsolyát fotózott múlt hét szerdán délután olvasó-tudósítónk, Szeged egyik legnagyobb autószalon-komplexuma előtt, a Kálvária sugárúti C-Mobilnál. Szervizre vitte az autóját és meg is kérdezte az egyik alkalmazottat, hogyan állhat meg ennyire a víz, a nem is olyan régen épült szalon előtt, ami ezért csöppet presztízsromboló. Azt a választ kapta, hogy ez közterület, a városé, a márkakereskedés még akkor sem kezdhetne ott kárelhárító földmunkákba, ha saját forrásból szánna rá pénze.

Ilyen volt szerda délután... Fotók: olvasó-tudósító
Ilyen volt szerda délután... Fotók: olvasó-tudósító


Szerda délután II.
Szerda délután II.

Szóval, szép az új villamos vonal, de valamit ott nagyon elszúrtak a kivitelezők. Bizonyítékként a szerda uzsonnaidőben készült kép mellé fotózott olvasó-tudósítónk egy péntek, reggeli utáni állapotot is – hát elég lassan szárad.

Szerkesztőségünk pénteken megkereste a C-Mobilt, azzal, hogy valóban a villamosprojekttel összefüggésben alakultak-e ki ezek az áldatlan állapotok, tárgyaltak-e valakivel a várostól, beszéltek-e a kivitelezővel? Hasonlóképpen kézdeztük a Szeged Pólus Kft.-t is, tőlük még nem, a C-Mobiltól viszont hétfőn már megérkezett a válasz.

Szépen maradt víz péntek déelelőttre is
Szépen maradt víz péntek délelőttre is


„2011. márciusában jeleztük először a szegedi önkormányzat felé a problémánkat, amiben kértük, hogy szíveskedjenek a sínek melletti területet az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani. Számunkra és – véleményünk szerint – a város lakóinak is elfogadhatatlan a jelenlegi állapot. A 3 hónappal később megérkezett válaszlevélben tájékoztattak bennünket, hogy a Szeged Pólus Kft. az illetékes, feléjük továbbították a problémát. A Szeged Pólus Kft.-től érkezett levél alapján – szerintük – a BMW szalon építkezéséhez érkező munkagépek, teherautók tették tönkre a járdát, így azt nekünk kellene saját költségünkön helyreállítani.

Lehetőségünk ezek után az volt, hogy az önkormányzat mérnöke tervezze meg a vízelvezetést és a járda helyreállítását és azt saját költségünkön valósítsuk is meg. Csak a tervezési díj jóval meghaladta volna a félmillió forintot, így ezt nem fogadtuk el. 2012 telén a sok eső és sár miatt az ingatlan tulajdonosa saját erőforrásból zúzott kavicsot szóratott le – amiért felszólítást kaptunk, hogy jogtalanul jártunk el. 2013. áprilisában levélben személyes helyszíni egyeztetésre kértük az önkormányzatot, ami május elején meg is történt. Jegyzőkönyvbe vették, hogy ez az állapot tarthatatlan és hogy mi együttműködünk velük a probléma megoldásában. Megoldás, bármilyen előrelépés azóta sem történt az ügyben."

Amint megkapjuk a Szeged Pólus Kft. reagálását, frissítjük vele az írást.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Khts 2013. október 04. 11:02
  „Az terület közterület, sőt zöldterület, az sáv folyamatos a Kálvárián végig, csak itt szakad meg. Hogy????????
  Abban a vonalban tovább kellett volna mennie a zöldterület helyreállításának, amire volt is forrás a villamos projektben. A projekt így nem valósult meg, nem tudom hogyan került mégis lezárásra.
  Azonban az C-mobil autókereskedésnek ez nem volt érdeke, mert ő oda nem gyepet és fákat hanem parkolót akart magának. A város bele is ment volna h kerüljön oda parkoló (a zöld sávba?? a projekt területbe??) és előírta normálisan a vízelvezetés betervezését. De ez kinek is az érdeke? A kérelmezőnek. Aki olcsózva murvát szóratot rá és az ügyet megoldottnak tekinti. Szégyen!!!! Így kell kinéznie egy dizájnos homlokzatú autókerekedésnek, nyakig sárban?”
 • 21. kormoska 2013. szeptember 30. 09:33
  „20.Hétszűnyúkapanyányimonyók

  Az élet minden területén nagy"divat" a prestige(így a´la english).
  Prestige beruházás,prestige autó,prestige nyaralás,prestige ruházat.
  Ami inkább kellene az a kevesebb önreklámozás,inkább a mögöttes-valós tartalomra kellene sok esetben koncentrálni és nem a lerombolható prestige-ra!”
 • 20. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. szeptember 29. 13:22
  „18. kormoska 2013.09.25. 09:47
  Nem vagy te egy kicsit prestige?”
 • 19. varadipal 2013. szeptember 25. 14:08
  „Ha a kedves tudósító igazi pocsolyát szeretne látni, akkor egy nagyobb eső után nézzen körül a Kossuthsgt-Rókusi krt turbókörforgalom Szvse pálya felöli sarkán és a vele átellenben lévő Rókusi-Kossuth jobbra ívelő szakaszán.
  Én már pénzt is szedhetnék kedvezményes alvázmosás címén, mert 10-15 cm magasan áll a víz az eső után 20 percig minden jármű alvázát lemosva és minden gyalogos nadrágját kimosva. Valószínűleg direkt így lett tervezve.”
 • 18. kormoska 2013. szeptember 25. 09:47
  „Eszem a zúzáját a ráérő és fényképezkedő Opel(vagy BMW)tulajdonosnak....,szemet szúrt neki a"prestige"romboló parkoló!
  Mert a"prestige"az fontos ám....,egyes emberkék létezni sem tudnak már"prestige"nélkül.
  A BMW-k(és egyre inkább az Opelek)árában legalább 10%-os felár a"prestige".
  A "prestige"márkaszervizek pedig olyan óradíjakkal dolgoznak(15-20 ezer/óra),hogy simán ki tudnának építeni önerőből is egy"prestige"parkolót,hogy a"prestige ügyfeleknek legyen hová leparkolni a"prestige"autóikkal.
  Addig pedig az ügyfeleknek ajánlott szökkenni egyet.....,attól még nem kerül veszélybe a"prestige".

  A villamos évtizedek óta egy enyhébb lejtésű töltésen közlekedik arrafelé,a pocsolya 20 éve is ott volt,köszöni szépen!”
 • 17. _csutak_ 2013. szeptember 25. 08:31
  „@ Zénó:
  Egy városba a közművesített telekre ha beköltözöl akkor NEM A TE DOLGOD megoldani a víz elvezetését!
  Eleve hibás az az elgondolás, hogy a csapadékvizet a saját magad által üzemeltetett csatornába engedd.
  Egy új bekötéskor erre felhívják a lakosok figyelmét.
  Mivel nem tudhattad, hát leírtam.
  És mint fentebb írtam, NEM A LAKOS dolga megoldani a VÁROS dolgát!
  Ez a közterületért felelős (van itt felelőse bárminek is?) szerv dolga és nem kell elvárni egy piacgazdaságban senkitől azt, hogy más helyett annak a dolgát saját költségén elvégezze.”
 • 16. Zénó 2013. szeptember 25. 07:09
  „_csutak_
  Nem csak elolvastam, de értelmeztem a cikket is.
  Leírom neked, hogy megértsd, amit írtam:
  1.) Pár éve adták át az új épületüket. Annak hogy van megoldva a vízelvezetése? Egyáltalán meg van oldva? Ha megvan, akkor abba ez is bele köthető lenne
  2.) Jellemzően 10+ millás autókat adnak el, nem kis cég. nem gondolom, hogy egy 500eFt-s tervezési díj a padlóra küldené őket.
  3.) Szerintem nem tesz jót a cégnek, hogy így néz ki előtte a terület. Saját érdeke is lenne megcsinálni.
  Remélem így már érted”
 • 15. Beroesz 2013. szeptember 24. 20:09
  „Heti szinten járok a jelzett szakaszon.

  A pocsolya már a villamosvonal átépítése előtt is létezett. Az elmúlt 12 évben, amióta arra járok mindig is ott volt. A járda töredezése pedig a kereskedésnek is köszönhető, ők az autóikkal rendszeresen a járdán át közelítik meg a bolt előtti kiállítóterületet.

  Ez a video a vonal átalakítása előtt készült, 2:36-nál látszik, hogy a parkoló autók a járda felé "lejtenek", tehát a víz nem a villamos átépítése miatt csorog a sínekre.
  http://www.youtube.com/watch?v=3rWouK7oJvM”
 • 14. SP 2013. szeptember 24. 19:52
  „Etelka sori,
  alkalmi, úttesti záportó 1-200 m hosszon
  sok sok éve megoldatlan. Pedig van a területnek, közműnek gazdája, képviselője.”
 • 13. SP 2013. szeptember 24. 19:47
  „Parkolónak utólag lett feltöltve a vízáteresztő képesség rovására.
  Talajcsere virágoskert, és más semmi.”
 • 12. joy 2013. szeptember 24. 18:02
  „"Azt a választ kapta, hogy ez közterület, a városé, a márkakereskedés még akkor sem kezdhetne ott kárelhárító földmunkákba, ha saját forrásból szánna rá pénze. "

  Ez úgy nem igaz, ahogyan nyilatkozták.

  Ha a házikóm előtti árokban megáll a víz, sár lesz a járdán, tehetek róla, hogy eltakarodjon, mint ahogyan a "közterület"-nek titulált járdaszakaszomat is nekem kell telente csúszás mentesítenem, különben, ha valaki eltaknyol, össze töri magát, nekem kell kegyetlenül fizetnem!”
 • 11. _csutak_ 2013. szeptember 24. 17:47
  „@Zénó:
  Mielőtt bírálsz olvasd el a cikket!
  Nincs joguk hozzá előzetes horribilis árú tervezés nélkül:(”
 • 10. Alsóváros 2013. szeptember 24. 15:49
  „Tipikus. Egymásra mutogatnak, de megoldás az nincs.”
 • 9. nyomdasz63 2013. szeptember 24. 14:30
  „Át kellene minősíteni a területet focipályává,és már nyomnák is bele a sok lóvét.”
 • 8. Zénó 2013. szeptember 24. 12:55
  „A C-Mobile új épületének esővíz elvezetés hogy lett megoldva? Elszikkasztja? Ha igen, hol? Ha nem, akkor meg van elvezetése, amibe meg bele lehetne kötni azt a közterületi vizet is. Szerintem annyi igényességnek lennie kellene egy luxusmárkával foglalkozó cégnek, hogy az épülete előtti közterületet is rendbe rakja, akár leburkolja, akár gyepesíti, még ha az pénzbe is kerül. Nem gondolnám, hogy nem lehetne az Önkormányzattal dűlőre jutni.”
 • 7. geza 2013. szeptember 24. 10:57
  „A szuper körforgalomban, a SZVSE pálya felé lejt, eső után hatalmas víz van, lefolyó meg 0”
 • 6. szegedivagyok 2013. szeptember 24. 10:55
  „A helyzet pofon egyszerű. A vasúti pálya melletti terület és az autószalon előtti burkolt felület is a járda felé lejt, tehát ott összegyűlik a víz. A vasút víztelenítése korrekt, onnan el kell vezetni a vizet. Viszont kíváncsi lennék, hogy mire gondolt a szalon tulajdonosa, amikor telibe burkolta az épület előtti területet mindenféle vízelvezetés nélkül. Mit gondolt, a vizet elviszi a cica? Az építéshatóság vizsgálta az építési engedélynél a nagy méretű burkolt felület vízelvezetését? Van itt több nyitott kérdés.”
 • 5. drdozsag 2013. szeptember 24. 10:50
  „Ott a villamosvonal nyomvezetése és kialakítása sem változott. A probléma nem a kivitelezéssel van, hanem azzal, hogy ott nincs vízelvezetés. A villamos projekt kapcsán a város több pontján is megoldották (az addig nem létező) vízelvezetést, itt sajnos nem.
  DG”
 • 4. tillit 2013. szeptember 24. 10:45
  „Ez az állapot nem konkrétan "csak" a villamosépítési projekt miatt jött létre.
  Ez már évekkel előtte is ilyen volt. Nincs megoldva a csapadékvíz elvezetés nemcsak a C-Mobil előtt, hanem a Vasöntödétől egészen a C-Mobilig.
  Csak meg kell nézni egy nagy esőzés alkalmával azt a szakaszt, gyalog teljes egészében járhatatlan. A város igazán megoldhatná ezt a több éves problémát.
  Ami a jelen cikkben látható kép, az még semmi, ahhoz képest, ami egy igazán nagy eső alkalmával jelentkezik, akkor tényleg nem lehet átmenni gyalog azon a szakaszon, csak gumicsizmában!
  Mondjuk elég szégyen az, hogy egy ilyen cégnek, mint a C-Mobil, nem áll érdekében, hogy egy ,,kis" ráfordítással egy kicsit szebb legyen a környezete, és a vevők ne panaszkodjanak a körülmények miatt!”
 • 3. tirpák 2013. szeptember 24. 10:00
  „már legalább három autót vettem volna de a nagy tócsa eltántorít”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békebeli lócitrom - Ez így hogy?

– Hogyan kerül a méretes adag friss lócitrom a szegedi járdára? – kérdezi… Tovább olvasom