Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A Tisza vizével mentik meg a Palicsi-tavat

A Tisza vizét kezdték szivattyúzni a Palicsi-tóba, hogy megmentsék a vajdasági turizmus egykori kedvelt fürdőhelyét - a tó vizét fekáliából származó baktériumok fertőzik, iszaposodik a tófenék is, és a parton álló tábla szerint nem ajánlott a fürdés. Mostanáig mintegy 13 tonna hal pusztult el a tóban.
A belgrádi Jaroslav Cerni Vízügyi Kutatóintézet javaslatára a Park Palic nevű cég, amely az év eleje óta a tó gazdája, az utóbbi hetekben elkezdett tiszta vizet szivattyúzni a Palicsi-tóba a 25 kilométerre levő Tiszából, és így naponta 20 ezer köbméter víz érkezik a tóba. Az idei frissítéshez összesen 1,5 millió köbméter Tisza-vízre lesz szükség.

A Palicsi-tó baktériumszennyezettsége a szabadkai egészségügyi felügyelet vizsgálata nyomán derült ki, a felügyelet pedig most megállapította, hogy a tóba kerülő Tisza víz minősége kifogástalan. Goran Gabric, a Park Palic igazgatója arra számít, hogy egy-két hónapnyi szivattyúzás után már javul a tó vízminősége.

A belgrádi vízügyi kutatóintézet szakemberei szerint a tavat fenyegető katasztrófáért az eliszaposodás is felelős, és legalább két év és 17 millió euró (majdnem 5 milliárd forint) kell a kotráshoz és a Tisza vizének folyamatos szivattyúzásához - írta a www.pressonline.rs szerb hírportál.

A Palicsi-tó nyolc kilométerre van Szabadkától, 350-960 méter széles, nyolc kilométer hosszú, mélysége 1,5-2 méter között van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stratégiai partnert keresnek gyógyfürdő kiépítéséhez Palicson

Termálvizes gyógyfürdőkomplexum kiépítését tervezi a szerb kormány a vajdasági Palicson - írta a szerdai Magyar Szó. Tovább olvasom