Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

A vajdasági pártvezetők bírálják a Göncz-interjút

Újvidék - Az újvidéki Dnevnik szerkesztősége visszafogottan és udvariasan, de igen határozottan válaszolt a magyar külügyminisztérium reagálásra, amely szerint a Göncz Kinga külügyminiszterrel készített interjú egyes megállapításai félreértéseken alapulnak.
"Nincs szándékunkban vitába bocsátkozni a magyar külügyminisztériummal, tiszteletben tartjuk a területi autonómiára vonatkozó politikai álláspontjukat, de szükségét érezzük olvasóinknak tájékoztatni, hogy megvan az interjú hangfelvétele, amely bizonyítja, hogy a Dnevnikben megjelent szöveg híven tolmácsolja a magyar külügyminiszter szavait" olvasható a szerb lap szerkesztőségének válaszában. Az újság emellett közli a magyar külügyminisztérium reagálását is.

A lapban megszólaltatott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke példátlannak és károsnak nevezte a Göncz Kinga-interjút, és beavatkozásként értékelte a vajdasági magyar közösség belügyeibe. "Roppant problematikusnak tartom, hogy a magyar külügyminiszter ilyen értékeléseket mond ki a vajdasági magyar közösség hosszú távú állásfoglalásáról"- mondta a VMSZ elnöke. A vezető vajdasági magyar politikus szerint azonban a budapesti tisztségviselők ilyen nyilatkozatai nem gyengítik a vajdasági magyarok pozícióit programcéljaik megvalósításában Szerbiában. A területi autonómia ugyanis nem tárgya semmiféle tárgyalásoknak, a kettős állampolgárság kérdése pedig a magyar politikai színtér témája lehet.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) megdöbbenéssel vette Göncz Kinga kijelentéseit, amelyek szerinte ellentétesek a Magyar Koalíció autonómiakoncepciójával kapcsoltas budapesti pozitív véleménnyel. "Olyan magyar külügyminiszter még nem volt - hangoztatja a VMDP Választmányának a közleménye -, aki itt Vajdaságban parentálta volna el a területi autonómia ügyét, méghozzá egy szerb lapban."

A szerb sajtó is felkapta a témát, s volt olyan is médium is, amely nemes egyszerűséggel lehagyva a "területi" szót, csak azt közölte, hogy a vajdasági magyaroknak nem kell az autonómia.

Olvasóink írták

  • 1. Zejko 2008. december 14. 17:53
    „Ez a kocos asszany semmire valo mihaszna!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félreértette az újvidéki Dnevnik Göncz Kingát?

Újvidék - Meglepetést keltettek a vajdasági magyarok körében a magyar külügyminiszternek a Dnevnik… Tovább olvasom