Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Árvizek sújtják a Székelyföldet is

Kilenc településen 311 gazdaságot és 130 hektár mezőgazdasági területet öntöttek el a megáradt patakok és folyók a székelyföldi Hargita megyében - tájékoztatott vasárnap Panescu Adrian, a prefektusi hivatal szóvivője.
Mint mondta, a legtöbb kárt Csíkszentmihály, Gyimesközéplok és Gyimesfelsőlok településeken jegyezték fel, de pusztított az ár Madéfalván, Csíkszentsimonban, Csatószegen és Csíkszeredában is. Az udvarhelyszéki települések közül Etéden és Homoródszentmártonban jegyeztek fel árvízkárokat.

A főbb útvonalak közül a Nyerges-tetőn átvezető műút rongálódott meg, azt vasárnap is lezárták a hatóságok a forgalom elől, mivel két helyen a patakok átfolytak az úttesten. Szünetel a vasúti forgalom a Gyimeseken átvezető vasútvonalon. Ajnádon hordalékot vitt a víz a vasúti pályára, a völgy keleti kijáratánál, Palánkán és Gyimesbükkben pedig az ár megrongálta a síneket. Szombaton egy sávon lehetett csak közlekedni a Csíkszeredából északi irányba vezető úton, vasárnapra viszont már helyreállt a normális forgalom. Összesen 150 megyei és több mint hat kilométernyi községi út rongálódott meg, az áradás egy hidat tönkretett, egyet pedig súlyosan megrongált.

Lakóházakban nem esett nagyobb kár, de a vizek több helyen öntöttek el pincéket, alagsori nyárikonyhákat - mondta Panescu, hozzáfűzve, hogy becsült adatokról van szó, tényleges kárfelmérés a vizek visszahúzódása után végezhető.

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a községben két házat rongáltak meg a kiáradt patakok, de az elöntött pincék, garázsok és gazdasági épületek száma meghaladta a hatvanat. A helyi katasztrófavédelmi csapat, valamint több száz önkéntes közreműködésével sikerült megmenteni a környékbeli házakat és javakat - közölte Szente, hozzáfűzve: az önkéntesek több mint 3000 homokzsákot használtak fel, és számos állatot mentettek ki az istállókból. Az anyagi kár hatalmas, a helyzetet továbbra is nehezíti, hogy folyamatosan esik az eső. Panescu szerint a továbbiakban is kiadós esőzések várhatók a térségben, narancssárga jelzés van érvényben az Olton és Homoródokon, sárga jelzésű riadót hirdettek a Tatroson.

Újabb eső- és árvízriadót rendelnek el hétfő reggel 9 órakor az ország északkeleti megyéiben – jelentette be vasárnap Ion Sandu, a román Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vezetője. Különösen Máramaros, Suceava, Botosani, Beszterce-Naszód, Hargita, Neamt, Iasi, Kovászna, Vrancea, Galac, Vaslui és Bákó megyékben kell nagy mennyiségű csapadékra számítani.

Petre Stanciu, az Országos Hidrológiai Intézet (INH) vezetője figyelmeztetett: a legmagasabb fokozatú, piros színű riadó van érvényben az Olt felső szakaszán, a Feketeügyün. Hamarosan érkezik a második árhullám, és ez nagyobb lesz, mint az előző. Emiatt további áradásriadókat rendeltek el a folyók egy-egy szakaszára, például a Nagy-Küküllőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magyar nő és egy gyerek halt meg Újvidék és Szabadka között

Autóbalesetben életét vesztette egy magyar állampolgárságú nő és egy vele utazó kilencéves gyerek… Tovább olvasom