Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Az Új Jobboldalnak nincs helye Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy - Egyértelműen provokációnak tartja az Új Jobboldal (Noua Dreapta) elnevezésű szélsőjobboldali román szerveződés tervezett sepsiszentgyörgyi megmozdulását Antal Árpád, a város polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, aki szerint e szervezetnek nincs helye Sepsiszentgyörgyön.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő két önkormányzati vezető szerdai sajtótájékoztatóján üdvözölte a román pártok Kovászna megyei vezetőinek hozzáállását, amely szerint elutasítják az Új Jobboldal kezdeményezését, azt, hogy december elsején, Románia és Erdély egyesítésének évfordulóján rendezvényt tartsanak Sepsiszentgyörgyön.

"Városunk polgárait is felháborította az a szándék, hogy az Új Jobboldal nevű szervezet Sepsiszentgyörgyön akar megemlékezni 1918. december elsejéről a szervezet megalakulásának tízedik évfordulója alkalmából. Ilyenkor felmerül az a kérdés, hogy egy szélsőjobboldali szervezet, amely törvény által tiltott szimbólumokat népszerűsít, hogyan működhet Romániában törvényesen tíz éven keresztül" - mutatott rá Antal Árpád. Leszögezte: amíg ő Sepsiszentgyörgy polgármestere, az Új Jobboldal nem kap engedélyt semmilyen megmozdulás szervezésére a városban. "A román-magyar együttélés szempontjából rendkívül káros lehet, ha beengedünk a városba egy ilyen szervezetet. Az elmúlt napokban sokan kerestek meg, hogy akadályozzuk meg ezt a provokációt" - mondta a polgármester.

Tamás Sándor utalt arra, hogy az Új Jobboldal tagjai "Székelyföld ősi román föld" feliratú táblákkal szeretnének felvonulni Sepsiszentgyörgyön. Azok a magyarok és románok, akik ezen a helyen születtek, talán jobban tudják, mint a máshonnan jövők, hogy kié Székelyföld - jelentette ki a két helyi vezető. Jelezték: a rendőrség és a csendőrség megyei vezetőihez fordulnak, hogy elejét vegyék a megmozdulásnak. Hozzátették: az országos szintű politikusokat is megkeresik ezzel a problémával, hiszen - mint fogalmaztak - nemzetbiztonsági ügyről is szó van.

A szélsőjobboldali szervezet honlapján nemrég jelent meg egy felhívás, amelyben mindenkit arra biztatnak, hogy december elsején Kovászna megyében ünnepelje Románia nemzeti ünnepét. "Ha meguntad a magyar szeparatizmust, ha román vagy és büszke vagy erre, gyere a nemzeti ünnep alkalmával megszervezett felvonulásra" - olvasható a felhívásban. December elsejét "minden román napjának" nevezi az Új Jobboldal, amely azt írja: "Románia szívébe, Sepsiszentgyörgyre várunk, hogy bebizonyítsuk: az úgynevezett Székelyföld román föld volt, az most is, és az is lesz mindig". Egyes értesülések szerint az ország különböző megyéiből közel kétszáz tag részvételére számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolerancia-díjakat adtak át Topolyán

Topolya - Tolerancia-díjakat adtak át a vajdasági Topolyán (Backa Topola) hétfőn, az ENSZ által… Tovább olvasom