Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Csokis Szmoki szerelemittas győzelme - galériával

Bácsszőlős - Szamárversenyt rendeztek az észak-bácskai Bácsszőlősön: láttunk szamaragolást és fogathajtást is. Kétségkívül a kanos szamár a leggyorsabb.
Kusturica megnyalhatná mind a tíz ujját, ha velünk tartott volna a szerbiai Bácsszőlősre. Az ideiglenes határon sátruk alatt éppen ebédelő határőrök intettek: ha legalább annyi személyink van, mint ahányan a kocsiban ülünk, mehetünk. A szamárversenyre érve kiderült: minden a szerelemmel kezdődik. Úgy tűnt, a csantavéri Seregély Hari szamara, Csokis Szmoki még a verseny előtt szerelembe esik vetélytársaival – iszonyat lelkesedés és vágy tombolt a kétéves állatban. Míg a futamra készültek az Ásotthalom szomszédságában lévő szerbiai település szamárversenyének résztvevői, a tizenegy esztendős csantavéri Sinkovics Szebasztiantól megtudtuk: esélyesnek tartja magát, mindent megtesz a győzelemért.

Szamárverseny a szerbiai Bácsszőlősön. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Először a szamaragolók álltak a rajthoz: egyetlen versenyző maradt a startnál, Vas Norbert két és fél éves Bubija nem akart elindulni. A hajtó térden állva könyörgött: 'menjél már, de a szamár meg sem mozdult. A szerbiai kisközség hippodrommá avanzsált futballpályáján két kört tettek meg a szamaragolók, miközben a hangszórókból Emir Kusturica Macskajaj című filmjének méltán híres betétdala, a Bubamara szólt. Magyarul.

A futamot a huszonegy esztendős Manó nyerte, hátán a csantavéri Kis Dadara Ferenccel.

Röpke két órás szünet következett, miközben ettünk egy pljeskavicát – szigorúan előttünk sütve, szabadszedéses zöldségekkel. Délután négykor starthoz álltak a fogathajtók is. A lányokat zargató Csokis Szmoki a szamaragolás után jobb szereplésben bízott. A kis pihenő meghozta gyümölcsét, hajtójával, Seregély Harival az élen végeztek. Kedvencünk, Sinkovics Szebasztian a pálya rövidítése miatt csak a harmadik helyért futhatott: történt ugyanis, hogy szamara a szalmabálákon áttörve lerövidítette a futamot – ráadásul a kötelező két kör helyett hármat futott, a verseny végeztével alig bírták visszafogni.

Szamárverseny a szerbiai Bácsszőlősön. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A 29. alkalommal megrendezett versenyt a helybeliek és Vajdaság más településeiről érkezők mellett sok magyarországi vendég is végignézte, ez alkalomból ugyanis megnyitották a határátkelőt az épülő, Királyhalmot (szerb nevén Backi Vinogradit, azaz Bácsszőlőst) és testvértelepülését, Ásotthalmot összekötő úton.

Petró Ferenc, Ásotthalom polgármestere elmondta, a két falut összekapcsoló út a tervek szerint az év végére készülhet el. Az állandó határátkelő megnyitásához azonban meg kell kötni az arról szóló államközi megállapodást.

Olvasóink írták

  • 1. Szodda 2011. augusztus 30. 03:11
    „Érdkekes lehetett :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves a szabadkai magyar főkonzulátus

Szabadka - A visszajelzések alapján a vajdasági magyarok szeretik a szabadkai főkonzulátust,… Tovább olvasom