Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Festékszóróval fújták le Sepsiszentgyörgy magyar nevét

Sepsiszentgyörgy - Ismeretlen tettesek festékszóróval lefújták Sepsiszentgyörgy magyar nyelvű feliratát a székelyföldi város helységnévtábláján, a helyi polgármester szerint ez a provokáció összefüggésben állhat a pénteken tartott székely önkormányzati nagygyűléssel.
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester az MTI-nek vasárnap elmondta: összefüggést lát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett pénteki csíkszeredai önkormányzati nagygyűlés, valamint a sepsiszentgyörgyi helységnévtábla lefestése, illetve az RMDSZ bukaresti székházában történt betörés között.

Az ismeretlenek valószínűleg éppen a csíkszeredai nagygyűlés napján, pénteken fújták le festékkel a város magyar nevét, így a táblán most csak a román változat (Sfantu Gheorghe) szerepel. A polgármester primitív provokációnak tartja ezt a cselekedetet. Úgy véli, a román szélsőségesek részéről ez nagyon rossz válasz, amely csak ronthatja a román-magyar viszonyt.

Az MTI érdeklődésére Antal Árpád azt is jelezte, hogy egy darabig nem cseréli ki a táblát. Úgy látja ugyanis, hogy a székelyföldi polgárok az utóbbi időben "elkényelmesedtek", azt hitték, hogy a nyelvi jogok terén már minden rendben van Romániában. Ezért jobb, ha egy kis ideig ott marad az átfestett tábla a magyarok szeme előtt tanulságként, hogy korai még kényelmesen hátradőlniük a karosszékben - mondta a polgármester.

Antal Árpád egyébként a hétvégén Bukarestben volt, ahol televíziós beszélgetésen is részt vett, ezt a témát is érintve. Arra a kérdésre, miként vélekednek a román fővárosban a székelyföldi autonómiával kapcsolatos elképzelésekről, a polgármester kifejtette: tapasztalata szerint az, amint a politikusok, elemzők, újságírók a nyilvánosság előtt mondanak, mindig nacionalistább hangvételű, mint amit magánbeszélgetéseken fejtenek ki. Ha nem is értenek egyet mindenben a székelyekkel, "magánemberként" úgy látják, hogy a következő tíz évben a romániai magyarok el fogják érni mindazt, amit most célként megfogalmaznak. Még olyan román elemző is volt, aki a területi autonómiát is megvalósíthatónak látta - mondta Antal Árpád.

A polgármester azonban nem a román szélsőségesekre gondolt, akiknek legfőbb hangadója, Corneliu Vadim Tudor keményen reagált mind az RMDSZ csíkszeredai, mind pedig a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlésére, ahol a területi autonómia témája állt a középpontban. A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke nyilatkozatában leszögezte: az RMDSZ-t, a Magyar Polgári Pártot (MPP), és az SZNT-t törvényen kívül kell helyezni, sőt, az országból is ki kellene ebrudalni őket. "Ha nem tetszik nekik itt, nincs más választásuk, mint Magyarországra menni" - mondta Vadim Tudor, aki mind az MPP-t, mind az SZNT-t az RMDSZ "szatelit-szervezetének" minősítette.

Tudor figyelmeztetett, hogy tüntetni fognak a bukaresti magyar nagykövetség előtt, és követelni fogják az egész személyzet kiutasítását, ezen kívül az RMDSZ minden romániai székháza előtt is fel kívánnak vonulni, s azokat szerinte ki kell üríteni. A PRM elnöke a román parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgette, amelyen szerinte meg kellene vitatni az "újonnan kialakult helyzetet". Úgy fogalmazott, hogy a romániai "magyar soviniszták" Magyarország nyílt támogatásával az egységes román nemzetállam szétbomlasztására törekszenek.

Olvasóink írták

 • 8. Zejko 2009. szeptember 06. 20:21
  „"MNO
  A szlovák nyelvtörvény példája rohamosan terjed tovább. Egy kárpátaljai nacionalista politikus szerint Ukrajnának át kell vennie a Szlovákiában elfogadott nyelvtörvényt, mivel minden országnak joga van saját nyelvének és kultúrájának a védelmére. "”
 • 7. flexsnake 2009. szeptember 06. 19:42
  „ja :D azért ne halálozzunk már le mindenkit :D pláne ha székelyföldet nem vitték még szlovákiába :D”
 • 6. CsImre 2009. szeptember 06. 19:19
  „Faszagyermek, neked meg tanulnod.”
 • 5. apátfalvifaszagyerek 2009. szeptember 06. 18:41
  „HALÁL RÁD ROMÁN SZÉLSŐJOBB!!! (nem olvastam el a cikket, csak nyomtam a kommentet, és szégyen nem szégyen, nem vágtam hogy hol van Sepsziszentgyörgy, mert földrajzból sosem voltam jó, nem is szerettem. Elnézést a sepsziszentgyörgyiektől.) (persze a szlovák szélsőjobbnak is, a magyarral együtt pusztulnia kell)”
 • 4. lila 2009. szeptember 06. 18:31
  „A román nemzetállam nem egységes, hanem egybeolvasztott.”
 • 3. flexsnake 2009. szeptember 06. 18:29
  „2. te, székelyföld nem romániában van? :D”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2009. szeptember 06. 18:05
  „HALÁL RÁD SZLOVÁK SZÉLSŐJOBB!!!”
 • 1. flexsnake 2009. szeptember 06. 17:51
  „túlcsicsergik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsöpörte az autóst az Intercity - sokkoló fotóval

Mácsapuszta - Újabb vonatbaleset történt csütörtökön reggel Bihar megyében. Egy 35 éves nő nem vette… Tovább olvasom