Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Hasznosítani akarják a székely szimbólumokat

Összegyűjti, majd népszerűsíteni kívánja a székely közigazgatási szimbólumokat egy történészekből álló munkacsoport, amely a Hargita és a Kovászna megyei önkormányzat kezdeményezésére jött létre.
Az öt történészből álló Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport célja az, hogy összegyűjtse és a nagyközönségnek bemutassa a székely közigazgatási szimbólumokat - adta hírül a Krónika, a Háromszék és az Új Magyar Szó című romániai napilap internetes oldalán.

A munkacsoport kutatásainak eredményeit március 15-én kiállításon mutatják be, majd a csíksomlyói búcsún ötven korabeli zászlót vonultatnak fel. A tervek szerint a kutatás eredményeit digitálisan, majd könyv formájában is közzéteszik.

Az egyévesnek szánt program kezdeteként szombaton Székely jelképek címmel konferenciát rendeztek Sepsiszentgyörgyön Kovászna és Hargita megye önkormányzata, valamint a városban található Székely Nemzeti Múzeum szervezésében. Ezen Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke elmondta, hogy az egységes Székelyföld kialakítása az egyik legfontosabb cél, ennek része az egységes jelképhasználat. Elmondta még, szeretnék elérni, hogy Székelyföldön minden település használhassa a saját címerét, és a pecséteket lássák el magyar felirattal is.

A konferencia ideje alatt megnyílt Szekeres Attila István Székelyföldi közigazgatási címerek című kiállítása a Kovászna megyei tanács épületének előcsarnokában, és bemutatták Cserey Zoltán Önkormányzatiság és katonai hatalom Háromszéken a 18–19. században című új kötetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a vajdasági parlament a módosított statútumot

Újvidék - Az újvidéki parlament a hét végén elfogadta Vajdaság módosított statútumát, s ezzel… Tovább olvasom