Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Igazgatói fenék és vonzó őrület a színpadon

Szabadka - Hétfőig tart a Kosztolányi Dezső Színház Desire fesztiválja. Kedden téma volt Urbán András, a színház igazgatójának feneke is.
Második alkalommal rendezi meg a Desire fesztivált a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A szegedi Thealterrel sok rokonságot mutató nemzetközi színházi program november 29-ig, hétfőig tart. Naponta 2-3 előadást láthatnak az érdeklődők, illetve kísérőrendezvényként beszélgetéseket, prezentációkat.

Érdemes tájékozódni és a jegyet előre megrendelni, mert több program már teltházas. A delmagyar.hu kedden a Nią-i Nemzeti Színház Eufemmeizmus, és Ivo Dimcsev Lili Handel című előadását látta. Az előbbi volt a populárisabb, utóbbi – de ki számított másra – extrém.

A dél-szerbiai Nią hat színésznőjének előadása a nő anatómiájáról, elvárásairól, megítéléséről szólt. Bejátszásokon Nią lakói is megszólaltak olyan témákban, hogy meg lehet-e ütni egy nőt, illetve minden nőnek van-e hüvelye, vagy az csak a szülés előtt alakul ki (szép karriert futna be a videó a youtube-on). A szerbül nem tudó nézők számára kivetítőn feliratozták a szöveget. Az előadásból az álomférfiről szóló részben kiderült: Urbán Andrásnak (a Kosztolányi színház igazgatója) az előadók szerint jó a feneke.

Galéria kép
A darab rendezője, Olja Đorđević elmondta: „a keleti és a nyugati világ örök találkozásánál, a városban, ahol a válás napjainkban is valami szégyenletes dolog (az elvált nő még 2010-ben is becsmérlő nevet kap: szélnekeresztett), ahol elképzelhetetlen, hogy egy nő egyedül üljön be egy kávézóba, ahol megszokott, mindennapi kommunikációként kezelik azt, ami a legtöbb társadalomban szexuális zaklatásnak számít, ahol teljesen legitim felpofozni egy nőt, ha éppen megérdemli (épphogy csak a félelem a csontjáig hatoljon) – ebben a városban szükséges volt, hogy hat nő, a Nią-i Nemzeti Színház színésznői, beszélni kezdjenek arról, hogy milyen Nią-i nőnek, színésznőnek lenni, és feltegyék azt a kérdést, hogy ők vajon áldozatai vagy aktív résztvevői-e ennek a problémának."

A bolgár származású, jelenleg az amszterdami Dasarts színházi akadémián tanuló Ivo Dimcsev Lili Handel-je járt már Szegeden is, a produkció nem új, mégis tömve volt a nézőtér. A nézők között felfedeztük Tolnai Ottó írót, és Perovics Zoltánt, a szegedi Metanoia Artopédia vezetőjét is. 

Galéria kép
Ismét bebizonyosodott Ivo Dimcsevről, hogy egy vonzó szörny, akinek az ember mégis hálás, ha őt választja ki aznapi vacsorájának. A vérben és izzadtságban is megmártózó előadás hátborzongató és lenyűgöző volt.

A művész egyébként a szabadkai fesztiválra elhozta legújabb darabját, a we.art.dog.come-ot is.

Nézők Budapesttől Belgrádig

Az előadások előtt lehetőségünk volt beszélgetni a Kosztolányi Dezső Színház igazgatójával, Urbán Andrással:

 – Idén a Thealter kezdete előtt nem sokkal derült ki, hogy kevesebb pénzből kell megszervezni a fesztivált. A Desiré milyen forrásból szerveződik?
– Városi színház vagyunk, a város fő támogatásával készül a fesztivál úgy, hogy közben megváltozott a kultúráról szóló törvény: tavaly költségvetéses produkció volt, idén már pályázni kellett. Ilyen értelemben más a helyzet a Thealterhez képest, de ami közös: hogy mi is kevés pénzből csináljuk. Tartalmilag több a hasonlóság: a Thealter nekem, és Francia Gyulának, a másik főszervezőnek is nagyon jelentős rendezvény, valamilyen értelemben azon nőttünk fel. Mi is a kortárs innovatív, avantgárd vagy kísérletibb jellegű színházakat keressük, kutatjuk.

– Honnan érkeznek nézők?
– Főleg szabadkai a nézőtábor, de Budapesttől Belgrádig érkeznek emberek. Színházi szakemberek, de laikus közönség is. Jönnek Szegedről, Zentáról, Újvidékről.

– Mennyivel tudna nagyobb lenni a fesztivál? Sok előadásra napokkal előre elfogytak a jegyek.
 – Ez a normális, nem az a jó, ha pang a nézőtér. Nem gondolom, hogy sokkal nagyobbnak kéne lenni. Valamilyen minőségi fejlődést szeretnénk, de mint ahogy azt sem akarom, hogy a Kosztolányi színháznak 50 tagú társulata legyen, ennek a fesztiválnak sem föltétlenül szükséges nőnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyföld autonómiatörekvéseinek támogatását kérte a Székely Nemzeti Tanács

Határozatban kérte fel a Székely Nemzeti Tanács a magyar kormányt, hogy támogassák Székelyföld autonómiatörekvéseit. Tovább olvasom