Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Ipari park épül a horgosi határátkelőhely szomszédságában

Horgos – Mintegy egymillió eurós beruházással 24 hektáros ipari parkot alakítanak ki a röszke–horgosi határátkelőtől 3 kilométerre a vajdasági oldalon.
Az önkormányzati tulajdonban álló terület a Budapest–Belgrád autópálya lehajtójától száz méterre található, s közvetlenül a Szeged–Szabadka vasútvonal mellett fekszik – mondta Nyilas Mihály Magyarkanizsa község polgármestere.

Az ipari park infrastruktúrájának kialakítását a Vajdaság tartományi nagyberuházási alap forrásaiból kezdték el. Kiépítik a terület belső úthálózatát, a csatornarendszert, elkészül a transzformátor állomás és a gázellátás – tudatta Nyilas Mihály.

A tervek szerint az ipari park részben vagy teljes egészében vámszabadterület lesz. Ez kiváló lehetőségeket teremt a betelepülni szándékozó magyar vállalkozásoknak, hiszen Szerbiának több olyan állammal – például Oroszországgal, Ukrajnával vagy Moldáviával – is vámszabad megállapodása van, melyekkel az Európai Unió nem kötött ilyen egyezséget – hangsúlyozta a polgármester.

A területrendezési terv szerint a parkban elsősorban logisztikai vállalkozások, illetve tiszta technológiájú ipari cégek működhetnének. A beruházás kiemelt célja a foglalkoztatási helyzet javítása, Magyarkanizsa község területén a szerbiai átlagnál alacsonyabb, 17 százalékos a munkanélküliség, de így is 2400 embernek nincs állása – mondta Nyilas Mihály.

Deutsch Tamás (Fidesz) európai parlamenti képviselő kifejtette, a közelmúltban elfogadott uniós Duna-stratégia részeként a Szeged plusz program keretében 6 millió euró forrás áll rendelkezésre 2011 és 2017 között a Nyugat-Balkán térségében megvalósítandó munkahelyteremtő és infrastrukturális beruházásokra. A 2013-ig tartó uniós költségvetési ciklusban pedig Szerbia 770 millió eurót használhat fel az előcsatlakozási alapokból.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, hogy Magyarország Szerbia ötödik legnagyobb import- és kilencedik legnagyobb exportpartnere. Szerbiában, s ezen belül főként a Vajdaságban mintegy 500 magyar-szerb, vegyes tulajdonban lévő kis- és középvállalat működik. A térség vállalkozásaival kialakított kapcsolatok bővítése és az áruforgalom növelése – különös tekintettel Szerbia várható EU-tagságára is – a magyar gazdaság számára is kiemelt célkitűzés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarr Béla az újvidéki filmfesztivál díszvendége

A vajdasági seregszemlén retrospektív vetítésekkel tisztelegnek Tarr Béla magyar filmrendező munkássága előtt. Tovább olvasom