Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kattintásháború dúl Szerbiában

Ki a legnagyobb szerb? Így hangzik az egyik legnagyobb szerb napilap, a Press kérdése, amelyre online kiadásukban keresik a választ.
A legnagyobb szerbre SMS-ben és online szavazhatnak az olvasók. Több mint egymillió leadott szavazat után szétszakadt a mezőny.

A szavazás már a második fordulóba ért, mindenki kiesett, aki nem kapott 30 szavazatnál többet, így csupán 22-en maradtak versenyben a címért. A lista igen változatos, szerepel rajta a világhírű szerb fizikus, Nikola Tesla, akinek csodafegyvere szerencsére soha nem készült el, és vele van versenyben többek között Vlade Divac, minden idők legsikeresebb szerb kosarasa, a Los Angeles Lakers, a Charlotte Hornets, majd a Sacramento Kings vezéregyénisége.

Szavazni SMS-ben mintegy 60 forintnak megfelelő dinárért lehet, az online szavazás természetesen ingyenes, de akkor nincs esélyünk az ajándékokra, amelyeket a szavazók között oszt majd szét a lap. Maga a választás hasonlatos az itthon jól megszokott tévés vetélkedők szavazásaira, hiszen egy ember többször is szavazhat. Ezt pedig eddig több mint egymillió alkalommal tették a lap olvasói.

Mindenkit megelőz a meggyilkolt politikus.
Mindenkit megelőz a meggyilkolt politikus.

A mezőny az első hetekben haladt csupán együtt, hamarosan azonban már csak ketten, Szlobodan Milosevics és Zoran Gyingyics maradt igazán versenyben a címért. A két szomorú véget ért államférfi úgy a kétszázezredik szavazatig volt versenyben egymással, mostanra azonban a demokratikus Szerbiát megalapozó Gyingyics végleg lerázta az őt üldöző Milosevicset, és úgy tűnik, már senki nem veheti el tőle a legnagyobb szerb címét.

Az üldözőbolyban, mintegy egymilliónyi szavazattal lemaradva követi őt Szlobodan Milosevics, az utána következők viszont már csupán néhány ezernyi szavazattal szerénykednek. A versenyben a politikus olyan személyiségeket előzött meg döbbenetes különbséggel, mint Ivo Andrics, a Híd a Drinán című könyv Nobel-díjas szerzője, Emir Kusturica rendező, Novak Gyokovics teniszező, a Ferenc Ferdinándot lelövő Gavrilo Princip, Drazsa Mihalovics csetnikvezér és a nemrégiben elhunyt Pavle pátriárka, a szerb pravoszláv egyház feje.

Olvasóink írták

 • 7. GöreGábor 2009. november 25. 10:17
  „flexsnake:az ott őnáluk igen isjó ötlet,mert a nemzeti összefogásról van szó és a szerb az bárhol megvédi-kivédi a szerb nemzettársát és ez nagy dolog!Különben meg jó ötlet a Press-től anyagilag biztos megdobta őket(ettől különb mint mikor egy falu fog össze, és pénz gyüjtésbe kezd Isaura kiszabadításáért?)
  Emese viszont össze vissza irkál nincs tisztában az ottani volt politikusokkal.”
 • 6. flexsnake 2009. november 24. 14:37
  „mekkora marhaság....”
 • 5. Delije 2009. november 24. 14:35
  „Slobodan Milosevic volt az az ember, aki védte Koszovót az albánoktól, sajnos nem sikerült neki, mert 99-ben jött a NATO. A szerbek legalább megvédik azt ami az övék. Ma Magyarországon az embereket nem érdekli a saját hazájuk, nem elég hazafiak szemben a szerbekkel. Lásd mennyi zsidó és cigány él nálunk, nem lepődnék meg ha a mai Magyarországról leválnának még területek, pl komplett észak-kelet Mo-n megalakulna az Önálló Cigány Állam.”
 • 4. szpirigonzálesz 2009. november 24. 13:42
  „Bulvárkérdés tömeggyilkosok népszerűsítésére.
  Még szerencse, hogy Gyingyity vezet.
  Milosevics jelőlése, olyan mintha a németek Dolfit is favorizálnák.

  Nálunk, ha a kormány és a szakértői kormánypárt jelölhetné az aktuális
  legnagyobb magyart, akkor nemzeti büszkeségünk Kertész Imre lenne a befutó!”
 • 3. ekonomist 2009. november 24. 12:26
  „dr Zorán Gyingyity így ejtjük magyarul.
  Szül:1952.03.01. Bozsanszki Samac(Bosznia és Hercegovina)
  1979.doktorált a Konstancai Egyetemen.
  2001.01.25.a Szerb Kormány Elnöke.
  Intézkedései: Szlobodán Milósevity letartóztatása és kiszolgáltatása a Hágai Bíróság számára.
  2003.03.12 orvlövész végez vele amint a Kormány épületénél begipszelt lábbal szál ki a szolgálati autójából.
  A szerbiai politikai és gazdasági reformok fő motorja volt.
  Számomra azért pozitív ez a véleménynyilvánítás eredménye mert halála után a szerb nép töbsége is megértette hogy miért munkálkodott.Angolul és Németül tárgyalt politikai parnereivel nem kért tolmácsot.”
 • 2. Mathiasking 2009. november 24. 09:52
  „A kérdésre adott válasz szerintem: Vitéz Nagybányai Horthy Miklós .”
 • 1. Emese123 2009. november 24. 08:25
  „Mindig a jo politikus viszi rosszra az orszagot de meg ezt jonak is ertekelni hat mit mondanak azok akiknek a penze eltunt a bankban es akiknek a fiai elvesztek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herta Müller is tiltakozik a marosvásárhelyi Gusa-szobor felállítása ellen

Marosvásárhely - Herta Müller Nobel-díjas író is csatlakozott azokhoz az értelmiségiekhez, akik… Tovább olvasom