Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Leváltották a vajdasági Magyar Szó főszerkesztőjét

Több mint négyórás vita után Pressburger Csabának, a Magyar Szó főszerkesztőjének leváltásáról döntött csütörtökön az alapítói jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Szabadkán.
A sürgősséggel beterjesztett indítványt – amely elsősorban szakmai okokkal indokolta az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilap vezetőjének menesztését - tizennyolcan támogatták, öten ellene szavaztak, hatan pedig tartózkodtak.

Az MNT tagjai szintén többségi szavazással döntöttek arról, hogy a később kiírandó főszerkesztői pályázat elbírásáig a lapot a huszonhat éve a Magyar Szónál dolgozó Varjú Márta irányítja.

A vita során a Pressburger Csaba menesztését támogatók elsősorban az elmúlt hét, nyolc hónap során történtekkel indokolták a lapot 2009 óta irányító főszerkesztő menesztését. Álláspontjuk szerint a legnagyobb példányszámú magyar napilap nem tájékoztatott megfelelően a vajdasági magyar közélet több fontos eseményéről, és az újság példányszámcsökkenését is felrótták a főszerkesztőnek.

Pressburger Csaba az ülésen kifejtette, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a Magyar Szó olvasottsága, bár a nyomtatott újság 25 ezres példányszáma mintegy 5 százalékkal csökkent 2010-ben a korábbi esztendőhöz képest, az internetes kiadás egyedi látogatóinak száma mintegy háromszorosára, napi hatezerre nőtt. A Magyar Szónak korábbi tekintélyét is sikerült visszaszereznie, cikkeit gyakran veszik át más magyar és szerb nyelvű médiumok is - mondta az újságíró.

A menesztett főszerkesztő a döntés után úgy fogalmazott, hogy az eljárás az 1990-es évek Szerbiájára emlékeztette. Mint mondta, „ilyet a milosevici idők óta" nem látott.

Az MNT ülésének kezdetén mintegy ötvenen – köztük a lap dolgozói és Tolnai Ottó Kossuth-díjas író - demonstráltak a Magyar Ház előtt. Az újságírók mécseseket gyújtottak és kifüggesztették az 1848-as 12 pont egy példányát, rajta kiemelve az első, a sajtószabadságra vonatkozó passzust.

A Magyar Szó főszerkesztőjének leváltására irányuló kezdeményezést bírálta a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a vajdasági magyar újságírók érdekvédelmi szervezete is, mert úgy látják, hogy politikai okokból távolítják el Pressburger Csabát a vajdasági magyar lap éléről.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2011. július 24. 09:11
    „Miért lepődnénk meg ezen a híren. Hiszen Magyarokról van szó, csak külföldre szakadtakról.
    Itt is hatalmi harcról van szó! Egység itt sincs és az újság példányszámcsökkenését is felrótták a főszerkesztőnek, de miért is. Orbán úrnak szólnának, adna a mi pénzünkből, ha a következő választásoknál a Fideszre szavaznának és olvasó táborukat erre buzdítanák!!! Ajánlják fel és vállalják el ezt a nemes feladatot, hiszen hátrányos helyzetbe úgy sem kerülnek miatta.
    Probléma egy szál sincs, csak nekünk lenne kevesebb, mert ugye a HAZA ezt akarja és a mi vezetőnk is! Áldozatvállalásunk meg ugye határtalan!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra magyar mozdony kürtölt Gyimesbükkön

Újra magyar mozdony kürtölt a történelmi Magyarország legkeletibb őrházánál. Tovább olvasom